Zencefil çok güçlü bir besin olduğundan sindirim sistemi güçsüz olan bireylere tüketilmesi önerilmez. Zencefil, midede yanmaya ve ekşimeye sebep olabilir. Zencefil bağırsak hastalıkları, ülser hastalıkları ve bağırsak tıkanıklığı olan hastalara tavsiye edilmemektedir.
Zencefil az miktarda oksalat içerir. İnsan vücudunda bulunan en yaygın oksalat türü böbrek taşıdır. Bağırsak ve böbrek hastalığı olan kişiler için, özellikle oksalat taşı riski yüksek olan hastaları için zencefilin fazlası zararlıdır.
Zencefil, sağlıklı bir besin olsa da bazı kişiler için yan etkiler meydana gelebilir. Mide ve bağırsak sorunu yaşayan, safra taşı olan ya alerjik bir bünyeye sahip olanlara zencefil tüketmeleri önerilmez. Tansiyon hastalarının da kontrollü ve uzman eşliğinde zencefil tüketmesi gerekir.
Zencefilin, kan sulandırıcı ilaçlarla da birlikte kullanılmaması gerekiyor. Kullanılması durumunda kendiliğinden kanamalar oluşabiliyor. Hemofili hastaları da kanama riskinden dolayı tüketmemeli.
Zencefil ile ilgili olarak yapılan hayvan deneylerinde kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olduğu gösterilmiştir. Zencefilin antiinflamatuvar, antioksidan, pıhtılaşmayı önleyici, tansiyonu düşürücü etki göstererek ve kan yağlarını azaltarak kalp-damar sağlığı üzerine faydalı olduğu düşünülmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Tıpkı zerdeçal gibi zencefil de tansiyonu yükseltmez. İçerisindeki bileşenler sayesinde kan basıncını ve tansiyonu düşürücü etkisi vardır.
Aynı zamanda damar sıkışması yaşayan kişiler için damar açıcı besinlerin başında zencefil gelmektedir. Zencefil bir kan inceltici olarak görür ve anında kişilerde kan basıncını düşürür. Böylece kalp krizine yol açabilecek kan damarlarının akışında tıkanıklıkları açmaya yardımcı olur.
Ülser hastaları, iltihaplı bağırsak hastaları ve bağırsak tıkanıklığı hastaları, fazla taze zencefil tüketimine olumsuz tepki gösterebilirler. Safra taşına sahip bireylerde de olumsuz etki gösterebilir ve ağrıya sebep olabilir. Fazla kullanılması durumunda ritim bozukluklarına yol açabilir.
Zencefilin faydalarının yanında yan etkileri oldukça azdır. Fazla miktarlarda tüketildiğinde şişkinliğe ve mide ekşimesine yol açabilmektedir. Bu sebeple günde 1,5-2 gramdan fazla tüketilmemesi gerekir. Ayrıca zencefilin kan sulandırıcı etkisi vardır.
Zencefil: World Journal of Sagtroenterologynin 2011 yılında yayınladığı araştırmalarda, zencefilin karaciğer yağlanmasına karşı koruyucu olduğu ve tedavi ettiği ortaya çıkmıştır.
B6 vitamini bakımından zengin olan zencefil, böbrek sağlığına da iyi gelir. Düzenli aralıklarla tüketildiği takdirde böbreklerde taş ve kum oluşmasını önler.
4- Zencefil kalbe ve solunum yollarına iyi gelir.
Zencefili düzenli tüketildiğinde kalp krizi ve inme riskini azalttığı gözlemlenmiştir. LDL kolesterol azaltıcı özelliği bulunmaktadır. Aynı zamanda zencefil nefes darlığını olumlu yönde etkiler.
Zencefil çiğ olarak tüketilmekle birlikte baharat olarak da yoğun bir şekilde kullanılır. Ancak zencefilin bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olması mümkündür.
Zencefil çayının kan basıncını azaltma gibi bir durumu da vardır. Kan basıncını azaltarak tansiyonu düşürür. Yüksek tansiyonlular için yan etki oluşturmazken düşük tansiyonluların çok dikkatli tüketmesi gerekiyor.
Zencefil, insülin ve kan yağlarının kontrol edilmesinde önemli rol oynar. Ayrıca kan dolaşımını hızlandırdığı için kalp krizi riskini azaltır. Hazımsızlık ve sindirim problemlerine iyi gelir. Midenin boşaltılmasını hızlandırır, yemekten önce tüketildiğinde bu etki daha hızlı gözlenmiştir.
Zerdeçal, var olan mide problemlerini daha da kötüleştirebilir ve diyabetli hastalarda kan şekerini çok düşürebilir. Karaciğer hastalığı veya safra kesesi taşı olanlar. hamile kadınlar veya emziren anneler zerdeçal tüketiminden kaçınmalıdır. Kanser ilaçlarıyla etkileşimler olabilir.
Zencefilin yapısında gingerol adlı bir biyoaktif bileşik bulunur. Bu bileşik sayesinde zencefil, iltihabı azaltarak ağrı kesici etki gösterir. Bu etki özellikle taze zencefilde daha güçlüdür.
Ayrıca, Asya bölgesinde yaygın olarak kullanılan zerdeçal ve zencefil, antioksidan etkilere sahiptir. Diğer yandan, karaciğer enzimlerinin oluşumunu teşvik eder, toksinlerin emilimini sağlar ve böylece karaciğerin toksinleri daha iyi atmasına yardımcı olur.
Kökün kırıldığı kısım mutlaka biraz daha kuru olacaktır. Bu nedenle %100 nemli bir zencefil bulmak mümkün değil ama tamamiyle kurumuş bir zencefil almamanızı tavsiye ederiz. Sert, kendine has aromatik kokusu baskın, kabuğu pürüzsüz ve ince olan zencefil biraz nemli olmak kaydıyla ideal bir seçim olacaktır.
Yarım baş zencefil ve bir tutam tere atılarak bekletilen bir litre sudan her gün 2 fincan kadar tüketilmesi akciğerlerin temizlenmesine katkı sağlayabilir.
Farelerde yapılan çalışmaya göre 400 mg/kg zencefil suyunun kullanılmasının mide ülserine olumlu etki yaptığı söylenmektedir (Bakr & Baz, 2015).
Zencefil nefes darlığına ve düzenli kalp ritim bozukluğuna iyi gelmektedir.
Kan sulandırıcı bitkiler arasında zencefil, zerdeçal, ıhlamur, kırmızıbiber, üzüm çekirdeği, papatya ve tarçın en önde gelenlerdir. Bu bitkilerin taze formları, toz halindeki baharat formları ya da bitki çayı formlarının hepsinde kan sulandırıcı etki olup çok dikkatli kullanılmalıdır.
Kalp damarı tıkanıklığı iki yöntemle açılır. Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri