Şafi mezhebinde de vücuttan kan gelmesi abdestin bozulmasına neden olur.
Şafi mezhebine göre kan abdesti bozmaz. Ancak Hanefi mezhebine göre vücudun herhangi bir yerinden kan aktığı zaman abdest bozulur. Bu durumda yeniden abdest alınması gerekir. Burun kanaması veya benzeri kanama türlerinde de abdest bozulur.
Akıcı bir halde ağızdan çıkan kan, tükürükten fazla veya ona eşit ise, abdesti bozar, değilse, bozmaz. Bu renginden anlaşılır. Diğer yerlerden çıkan kan ise, çıkış yerinden yanlarına taşınca abdesti bozar. İğne ucu gibi çıkıp da yerinde kalan kan damlası abdeste engel olmaz.
Hacamatın abdesti bozup bozmadığı konusunda mezheplerin kanamayla ilgili görüşleri geçerlidir. Kanamanın abdesti bozduğunu söyleyen Hanefî, Hanbelî ve Zeydî âlimlerine göre kanlı hacamat abdesti bozar, Şâfiî ve Mâlikî mezheplerine göre ise bozmaz.
Şâfiî mezhebine göre ön ve arkadan çıkan kan abdesti bozar. Ön ve arka hariç vücudun başka bir yerinden gelen kanamalar ise abdesti bozmaz (Mâverdî, el-Hâvi'l-kebîr, 1/199). Dolayısıyla bu mezhebe göre dış basurdan kaynaklanan kanama abdesti bozmazken iç basurdan gelen kan abdesti bozar.
İlgili 23 soru bulundu
Hanefi mezhebinde olduğu gibi şafi mezhebinde de vücudun ön ve arka kısmından çıkan her şey abdesti bozar. Yalnız iki mezhep arasında tek fark, Şafi mezhebinde meninin abdesti bozmamasıdır. Oturarak uyumak abdesti bozmaz. Bunun dışındaki tüm uyku halleri abdestin yenilenmesini vacip kılar.
Vücuttan çıkan kan akmadığı veya çıktığı yerin çevresine dağılmadığı sürece abdesti bozmaz. Şafiilere göre: Önden veya arkadan kurtçuk, taş, kan, irin ve cerahat akması abdesti bozar. Şafiîlere göre, önden ve arkadan başka diğer herhangi bir yerden gelen kan, irin ve sarı su sebebiyle abdest bozulmaz.
Şafii âlimlerinin görüşü:
Tuhfet'ı-Muhtaç/Şirvanî, 1/3o1; ayrıca bk. Reddu'l-Muhtar, 1/313). Bazı âlimler konuyu üç boyutta ele almıştır. Buna göre, kadının organından gelen akıntı/ıslaklık, eğer istincada/taharet almada yıkanması gereken (otururken açığa çıkan) yerden geliyorsa, bu kesinlikle temizdir.
Herhangi bir yeri kanayan Hanefî mezhebine mensup bir kişinin, abdest almada zorluk yaşama, cum'a, cenâze ve bayram namazlarına yetişememe gibi endişelerle Şâfiî mezhebini taklit etmesinde bir sakınca yoktur.
Başkasının kanının üzerinize bulaşması abdesti bozmaz. Ancak kan necis olduğundan, bulaştığı yerlerin toplamı avuç içinden fazla olursa namaz bozulur. Bu ayırım, pisliğin az veya çok oluşuna göre değil, namazın sıhhatına mâni olup olmayan miktarına göre yapılmaktadır.
Şâfiî mezhebine göre ise bir kişi karşı cinsten olan ve kendisiyle arasında dinen evlenme engeli bulunmayan bir kimseye arada bir engel olmaksızın dokunursa, her ikisinin de abdesti bozulur (Mâverdî, el-Hâvî, 1/183-187). Ancak karşı cinsin saç veya tırnağına dokunmakla abdest bozulmaz.
İmam Şafii Hazretlerine göre bir çizme dolusu kan aksa dahi abdest bozulmaz diye söyleniyor.
Şafii mezhebine göre, elbisede veya bedende az da olsa kan varsa, bu elbise ile namaz kılınamaz. Elbisenin değiştirilmesi veya yıkanması gerekir.
Buna göre kadına (hanımına) şehvetle de olsa çıplak elle dokunman veya onu öpmen ve kucaklaman, bütün bunlar, abdesti bozmaz." (Muhammed b. Salih el-Useymîn; Müslüman Kadınlarla İlgili Fetvâlar; s: 20). Ancak bir kimse, hanımını öpmesi sonucunda penisinden mezî veya menî gelirse, abdesti bozulur.
Şâfiîlere göre kahkaha namazı bozsa da abdesti bozmaz. Çünkü namazın dışındayken kahkaha abdesti bozmadığına göre namazdayken de bozmaz (Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, 1/140). c. Namaz kılan kimsenin kendisinin duyabileceği kadar gülmesiyle yalnızca namaz bozulur.
Özürlü kimse mezkûr şartlar çerçevesinde aldığı abdestle sadece bir farz namaz kılabilir. Her farzı kılmak için, bu sayılan işleri yeniden yapmalıdır. Ama bu abdestiyle kıldığı farz namazın yanı sıra dilediği kadar nafile namaz da kılabilir.
-Şafii bir kimse gusül abdesti ile namaz kılabilir mi? Değerli kardeşimiz, Guslün farzları yerine getirilir ve gusül esnasında abdest bozacak bir durum da olmazsa, bu gusül abdestiyle namaz kılınabilir.
İmam Şâfiî'ye göre özür sahibi kimsenin bir namaz vakti içinde kılacağı her farz namaz için ayrı ayrı abdest alması gerekir. Zira onun abdesti kıldığı namaz bitince son bulmuş olur. Bu abdest ile dilediği kadar nâfile namaz kılabilir (Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, 1/282).
Dokunulan yerin, cinsel bölgenin bir kısmı veya çoğu/tamamı olması arasında da fark yoktur. Kişinin sadece ön değil, arka tarafına dokunması da abdestinin bozulmasına yol açar. Aynı şekilde kendisinin değil de meselâ eşinin veya bir çocuğun ön veya arkasına dokunması da abdestini bozar.
Hayız ve nifas halleri, kan akmaya devam ettikçe ve kanın kesilmesinden sonra boy abdesti alınmadıkça ibadete engel iken istihâze yalnızca abdesti bozan bir durum olup gusül gerektirmez.
Bu nedenle temiz kabul edilen akıntı, abdesti bozmadığı gibi bu akıntının çamaşıra bulaşması da namaza engel değildir.
Âdet kanı, namazı kılmaya engel olur, istihâze kanı ise, namaz kılmaya engel olmaz. İstihâze kanı için korunmak ve diğer namaz vaktine kadar kan akıntısı devam ediyorsa, her namaz için abdest almak yeterlidir. Eğer namaz sırasında kan akarsa, bunun namaza bir zararı yoktur.
İlmi bir ifade ile guslü bozan her şey abdesti de bozar. Lâkin abdesti bozan her şey guslü bozmaz. Bu bakımdan, gusül sırasında idrar yollarından gelen bir akıntı, yahut yaradan akan bir mayi veya diş kanamaları, vs. gusle mâni olmaz.
Kan ya da irin sivilcenin üzerinde kalır ve akmaz ise o zaman abdest bozulmaz. Tabii bu durum genelde gerçekleşmez. Daha çok vücudun herhangi bir yerinde sivilce patladığı vakit mutlaka sıvı belli bir noktaya kadar akar. Bu da cilde temas ederek gözeneklerden giriş yapar ve abdesti bozar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri