Genelde en çok sorulan soru 5 bin metrekare tarlaya ev yapmak yasal mı sorusu oluyor. Bu sorunun cevabı evet olacaktır. Bir tarlanız varsa ev yapabilmeniz için arsanızın en az 5 bin metrekare olması gerekir.
İnşaat yapılacak alan arsanın yüzde 5'ini geçmeyecektir. Yapılan ev ya da inşaat alanı toplamda kesinlikle 250 metrekareyi geçmeyecektir. Saçak seviyelerinin tabii zeminden yüksekliği 6,5 metreyi veya 2 katı aşmayacaktır.
Yapmak istediğiniz ev, arsanın tamamını yüzde 5'ini geçmemelidir. Örneğin 2 bin metrekare bir tarlanın üzerine yapacağınız ev tarlanın yüzde 5'i büyüklüğünde olabilir. Yani 2 bin metrekare bir tarlaya yapacağınız ev 100 metrekare olmalıdır.
Yani bu kurallara bakıldığında 5 dönüm tarlası olan bir kişi tarlasının 200 metrekare alanına inşaat yapabilir. Bu tarla üzerine prefabrik yapı yapılabilirdi ancak kurallara bakıldığında ne yazık ki 5000 metrekare ve altında olan tarlalara herhangi bir yapı yapmak söz konusu olmuyor.
İster Zeytinlik, ister bağ bahçe hangisi olursa olsun bu tarz araziler tarla niteliğindedir. Tarla zaten tabir olarak da imarı olmayan toprak parçası anlamında kullanılmaktadır. Ve bu arsalara konut projeleri yapılamamaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Tarlaya prefabrik ev yapılır mı sorusu da çok merak ediliyor. Eski kanuna göre 5 dönümden daha küçük arsalara ev yapılamıyordu. Ancak prefabrik ev inşasına izin vardı. Yeni düzenlemelere göre artık küçük tarlalara prefabrik ev yapmanız mümkün değil.
Bu kurallar, İmar Kanunu gereğince yürütülür. Tarlaya ev yapma şartları: Yapılacak olan evin inşaatı genellikle arsanın tamamının yüzde beşini geçmemelidir. Ayrıca, yapılacak olan ev ya da bu evin inşaatı, arsanın yüzde beşini geçmiyor olsa bile, en fazla 250 metrekare olmak zorundadır.
1)Yapılmak istenen yapı, arazinin tamamının %5'ini geçmemelidir. Örneğin, 3000 metrekare bir tarlaya yapılacak olan yapı 150 metrekareyi geçmemelidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus şudur: Yapılan evin sadece oturum amaçlı olması gerekir. 2)Yapılmak istenen yapının 250 metrekareyi geçmemesi gerekir.
Köyde İzinsiz Ev Yapmanın Cezası
Bu eylemler, 42. maddenin 5. fıkrasına göre cezalandırılır. Buna göre, bu yapıların diğer şartlar taşınmasına rağmen sadece muhtarlık izni alınmaksızın yapılması halinde yapı sahibine bin Türk Lirası (2022 yılı için 1.485,00 TL) idari para cezası verilir.
Bu kuralların bir listesi aşağıda sıralanmıştır: -Yapılacak olan evin inşaatı, genel olarak arsanın tamamının yüzde beşini geçmemelidir. -Yapılacak olan ev ya da bu evin inşaatı, arsanın yüzde beşini geçmiyor olsa bile en fazla 250 metrekare olmak zorundadır.
Eğer tarım için kullanılan bir tarlaya konut yapmayı planlıyorsanız ruhsat almanız gerekmektedir. Tarlaya ev yapmak için izin belgelerinizi eksiksiz toparlamanız önemlidir. Gerekli izinler olmadan inşaata başlanırsa tarlanıza yaptığınız ev kaçak olarak kabul edilecektir.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur.
Tarlaya 250 m2'ye kadar prefabrik ev yapabilmeniz için; Tarlanın imar durumunun bulunması. İmar durumunu ve prefabrik ev için gerekli ruhsat işlemleri için başvurmanız gereken kurum belediye ve mücavir alan sınırlarındaki ilgili belediye veya bunun dışında kalan köy gibi yerleşim alanlarında valiliktir.
Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın; · 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, · Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir. 1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olarak gözüken nitelik “arsa” olarak dönüşecektir.
İmarı olmayan arsaya prefabrik ev yapılmasının temel şartı, arsanın yola cephesinin bulunmasıdır. Kadastro cepheli imarsız arsalarda en fazla %5 imar izni bulunmaktadır. Ayrıca imarsız arsaya maksimum 250 m2 büyüklüğünde prefabrik ev yapılabilir.
Arazi kullanım plânlarında, tarımsal amaçlı kullanım için ayrılmış arazilerde, izinsiz yapılan bütün yapılar yıkılır ve temizlenir. Arazinin yeniden eski haline gelmesi için yapılan masraflar sorumlulardan tahsil edilir.
Tapuda niteliği tarla olan bir taşınmazın imara açılması ancak arsa niteliğini kazanması ile mümkün olup bu durum için de cins değişikliği işleminin yapılması gerekmektedir. Cins değişikliği için tarlanın; 1/1000 ölçekli imar planı içinde kalması ve yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir.
Tarla konumundaki arsaya prefabrik ev yapmak için gerekli ilk şart arsanın yola cephesinin olması. Yola cephesi bulunmayan parsellere prefabrik ev yapamazsınız. Yapacağınız ev tarlanın maksimum %5'ini kapsamalıdır. Kanunlar tarla üzerine en fazla 250m2 prefabrik ev yapılmasına izin vermektedir.
Yasal ve İzinli - YouTube. Köye göç etmek isteyenlerin ilk düşündükleri konu başlarını sokacakları bir ev.. İmar izni olmayan bir araziye daha doğrusu bir tarım arazisine ev yapmak mümkün ama bazı şartları var. Bu şartlar 5403 sayılı Toprak koruma ve arazi kullanımı kanununa göre yayınlanmış durumda.
Bungalov tarzı evler bu arazilere yapılabilen küçük ama kullanışlı yapılardır. Tarla niteliğinde olan arazinize bu tarz bir ev inşa edebilirsiniz. Bunun için gerekli izni gıda, tarım ve gayvancılık bankalığı'na bağlı olan il ve ilçe müdürlüklerinden alabilirsiniz.
Tarla arsaya dönüşürse küçülür mü ? Bilmeniz gereken diğer bir husus, imar uygulaması başladığında, tarlanız %40 oranında kamuya terk yapılacağıdır. Bunu göz önünde bulundurmalısınız. Yani bu gün alacağınız 3000 m2 bir tarlanın imar uygulaması yapıldıktan sonra 1.200 m2 Terk yapılacaktır.
Bahçeye Ev Yapılabilir mi? Yapılacak evin en fazla iki katı olması gerekir. -Söz konusu arsanın en az 5.000 metrekare olması gerekmektedir. Bunun altındaki tarlalara ev ya da herhangi bir yapı yapılamaz.
Kırsal alan imar yapı ve yönetmeliklerine göre, köy yerleşim alanlarında ev yapmak için, köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturan şahıslar başvuruda bulunabilir. İlçe Özel İdaresi'ne başvurusu yapılan köyde ev inşaatları için gerekli belgeler; Yapı izin dilekçesi. Tapu belgesi.
-- Tarlaya bağ evi yapma şartlarında, inşaat ve tarım alanlarının toplamının 250 metrekareyi geçmemiş olması gerekmektedir, -- Yolun, parselin sınırlarına 5 metreden daha fazla yaklaşmaması, durumunda bağ evlerinin yapılmasına izin verilir. -- 50 metre ve 2 kat şartını geçmeyecek yükseklikte yapılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri