Günümüz araç fiyatlarına baktığımız zaman bir parçanın değişmesi 5,000 TL onarılması 1500-2000 TL aralığında hasar kaydına mal olmakta.
Bu konuda aracın yapım masraflarının %70 oranında ve üzerine çıkması durumunda hasar kaydının açılarak trafiğe çıkması tehlikeli olarak nitelendirilir. Aracın trafiğe yasaklanmasına sebep olan ve kazalı araçları ilgilendiren ağır hasar kaydı nedir sorusunun en net cevabı bu şekildedir.
Araçtaki hasarın onarım tutarı; aracın, kazanın gerçekleştiği zamanki piyasa değeriyle aynı veya daha yukarıda ise araca ağır hasar kaydı verilir. Örneğin araçtaki hasar 100 bin TL tutarındaysa ve aracın o anki piyasa değeri de 100 bin TL ise, ağır hasar kaydı sisteme işlenir.
Hasar miktarı 12.001,00TL – 20.000,00TL arası ise araç değer kaybı 12.825,00TL olacaktır. Hasar miktarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise araç değer kaybı 8.550,00TL olacaktır. Hasar miktarı 2.001,00TL – 4.000,00TL arası ise araç değer kaybı 4.275,00 TL olacaktır.
bir aracın tek kazada çok masraflı bir kazaya karışması sonucu kasko tarafından siciline işlenen statüdür. ağır hasarlı araçlar genelde tek kazada 15.000tl ve ya üstü kazalıdır. sahibinden'de ya da herhangi 2.el araba sstılan yerde aracı satarken kimse ağır hasarı kabul etmez.
İlgili 41 soru bulundu
Yani kazadan önce eğer araç 50.000 TL'de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 45.000 TL'ye düşüyor ise aradaki 5.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı oluyor.
Araç Değer Kaybı Hesaplama Örneği
Kaza yapan aracın piyasa fiyatı 100.000,00 TL, kilometresi 15.000 km ve altında, kazada kusur oranı %0 olduğu varsayıldığında araç değer kaybı hesaplaması şu şekilde olacaktır; Hasar giderme tutarı 20.001,00TL üzeri ise araç değer kaybı 15.390,00TL olur.
Ağır Hasar Kayıtlı Araç Alınır mı? Ağır hasar kayıtlı otomobiller hurdaya değil perte çıkarılıp onarıldıktan sonra muayeneden geçtiğine ve yeniden trafiğe çıkmasında bir sakınca olmadığına göre elbette alınır.
Trafik kazası sonrası hangi araca işlem yapıldıysa hasar o aracın şase numarasına işlenir. Örneğin, kaza yaptığını ve kazada suçlu tarafın sen olduğunu varsayalım, senin aracın için 10 bin TL karşı tarafın aracı ise 15 bin TL hasar çıkmış olsun. Bu durumunda senin adına TRAMER'e işlenen hasar kaydı 25 bin TL değildir.
Öncelikle ağır hasar kaydı bulunan araçların satılamayacağına ya da bir başkası tarafından satın alınamayacağına dair bir kural ya da yasa olmadığını belirtelim. Trafikten men edilmediği ve gerektiği biçimde tamir edildiği takdirde bu araçların satışı ve alımı yapılabilir.
"'BEDELSİZ HASAR' DİYE BİRŞEY YOK"
Bedelsiz kaydı önemsemeyip aracı alan kişinin, yüksek hasar bedelleriyle karşılaşabildiğini anlatan Ahmet Nedim Erdem, araç sahibinin istediği takdirde detaylı rapora ulaşabileceği bilgisini verdi. Erdem, "Tramer sorgusunda sıkça karşılaşılan bir husus; 'bedelsiz' hasar kayıtları.
Kayıtlara ağır hasarlı olarak geçen araçların kaydının silinmesi kolay bir işlem değildir. Söz konusu sildirme işlemi için öncelikle aracın ağır hasar kaydının yanlış bilgi işlenmesi gibi bir hatadan dolayı alınmış olması gerekmektedir.
Ağır hasarlı araç sorgulama için TRAMER üzerinden, SMS ile veya e-Devlet portalı üzerinden işlem yapabilirsin. TRAMER hasar sorgulama adı verilen bu işlemle, hızlı ve eksiksiz bir şekilde hasar sorgulaması yapabilir, geriye dönük hasar kayıtlarına dahi anında ulaşabilirsin.
İkinci el araçlarda ister az kullanılmış olsun ister çok aracın hasar geçmişi önemlidir. Ancak pek çok satıcı ilk etapta alıcıya karşı bu bilgilerde bahsetmek istemez. Böyle durumlarda alıcının direk olarak tramer sorgulaması yapması çok akıllıca olacaktır.
Hasar Kaydı ile Tramer Kaydı Arasındaki Farklar
Hasar kaydı, aracın geçirdiği kazalar sonucunda meydana gelen tüm hasarlara ulaşmayı sağlıyor. Tramer kaydı üzerinden aracın kusur oranı ve sigorta işlem bilgisi gibi çok daha geniş kapsamlı belgelere ulaşılabiliyor.
Aracın pert olması konusunda karşılıklı anlaşıldığı takdirde sigorta şirketi azami teminat limitini geçmemek koşuluyla aracın kaza tarihindeki sigorta rayiç bedelini belirler. Pert bedeli rayiç bedelden düşüldükten sonra kalan kısım sigortalıya ödenir ve hasarlı araç da bu haliyle sigortalıya bırakılır.
Tutar yazmıyorsa sizin sigortanız karşı tarafın masrafını ödemiş demektir. Yani sizin aracınız için bir durum yok.
Yalnızca araç plaka bilgisi ile aracın ağır hasar kayıtlı araç olup olmadığını öğrenebiliyorsunuz. Satın almak istediğiniz araç için kaza bilgisi sorgulama yapmak istiyorsanız da işlem çok basit. KAZA yazıp boşluk bırakarak aracın plakasını yazıyorsunuz ve 5664'e kısa mesaj gönderiyorsunuz.
Araçların tramer kayıtlarının da kaydolduğu Sigorta Bilgi Merkezi üzerinden hasar kaydı sildirme başvurusu yapılır. Ancak aracınızın hasar kaydında her hangi bir yanlışlık yoksa bu kaydın silinmesi mümkün değildir. Fakat keyfi olmayan sisteme yanlış girilmiş hasar kayıtları itiraz sonucunda sistemden silinir.
Hasar kaydı ile araçta trafik kazası sonucunda meydana gelen tüm hasarlara ulaşılabilmektedir. TRAMER kaydı üzerinden ise aracın kusur oranı ve sigorta işlem bilgisi gibi çok sayıda detaylı belgelere ulaşılabilmektedir. Araç hakkında birçok bilginin bulunduğu TRAMER kaydı sistemi üzerinde hasar kaydı da bulunmaktadır.
Eğer kaskosu bulunan bir araç sigorta değerinde bir hasar almış ise bu araç ağır hasar kayıtlı olarak nitelendirilir. Eğer bir araç kaskoda sigorta incelemeleri sonrasında ağır hasar kayıtlı olarak kaydedilmiş ise bu araç tehlike arz eden araçlar arasına girmiştir.
Kaportada değişeni yoktur. mekanik, motor, şanzıman, sel hasarı veya hava yastığı açılması gibi nedenlerden olabilir.
Hava yastıgı patladığı zaman aracınız değer kaybetmez. Kaza esnasında emniyet kemerinden sonra ikinci olarak sizi koruyucu hava yastığı gelmektedir. Bu iki koruma sistemi aynı statüdedir.
Değer kaybı tazminatı alabilmek için aracın marka ya da modelinin bir önemi var mı? Hayır, bu konuda müfredatta herhangi bir sınırlama şartı bulunmuyor. Aracınızın marka ve modeli ne olursa olsun tazminat ödemesi alabilirsiniz.
Trafik Sigortası Genel Şartları kapsamında 2021 yılında yapılan değişiklikle araç değer kaybı tazminatı isteyebilmek için aracın 165.000 km'den düşük olması şartı, yani kilometre sınırı kaldırılmıştır. Artık her kilometredeki hasar gören araç için araç değer kaybı talep edilebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri