Daha kısa duş alın. 5 dakikalık bir duş sırasında ortalama 60 litre su harcanır. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini 1 dakika azaltırsa yaklaşık 18 ton suyu kurtarır. Muslukları kontrol edin.
5) Duş Sürenizi Kısaltın
Temizliğimize de özen göstermeliyiz. 5 dakikalık bir duşta ortalama 60 litre su harcarsınız. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini 1 dakika kısaltırsa, yaklaşık 18 ton su tasarrufu elde etmiş oluruz.
Ellerimizi yıkarken sabunladıktan sonra musluğun kapalı olmasına azami özen göstermeliyiz. Az su alıp elimizi 20 saniye sabunlar sonrasında musluğu az açıp elimizi yıkarsak harcayacağımız su miktarı 100-200 mililitre olacaktır. Ellerimizi yıkarken musluğu açık bırakırsak 2-3 litre suyu boşa da akıtmış olabiliriz.
Bunun da %70'i buzullarda, toprakta, atmosferde, yeraltı sularında bulunur ve kullanılamaz durumdadır. DÜNYADA SU YETERLİ DEĞİL! Nüfusun hızla artması, buna karşılık su kaynaklarının sabit kalması sebebiyle su ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Dünyada kişi başına su tüketimi yılda ortalama 800 m3 civarındadır.
Musluktan 1 Saatte Ne Kadar Su Akar? Musluktan saat başı ortalama 972 litre su akıyor ve bu dakikada 16 litreden fazla su akması anlamına geliyor. Bu da ellerinizi yıkarken, dişinizi fırçalarken, tıraş olurken musluğu açık bıraktığınızda ne denli su kaybı olacağını gözler önüne seriyor.
İlgili 23 soru bulundu
Bir duşta ortalama 50 litre su, bir banyoda 150 litre su tüketilir. Tek bir kişi yılda ortalama 49.140 litre suyu tuvaletlerde tüketir. Sifonun bir kez çekilmesi ile 10 lt su harcanır.
Farklı sifon hacimleri olmakla birlikte genel kullanım, 8-10 litre, 6-8 litre, 6-4 litre şeklinde sifonlar su almaktadır. Bir başka deyişle, her bir sifonu çekişinizde 8-10 litre suyu tüketiyoruz. Halbuki 6 litre ile hijyen sağlanabilir. Hatta 4 litre ile hijyen sağlanan klozetler mevcuttur.
Bir bulaşık makinesi yıkama başına ortalama 15 litre su harcar. Yani 4 kişilik bir aile elde yıkamaya göre yükleme başına ortalama 111 litre su tasarrufu yapabilir.
Yapılan araştırmalar yetişkin bir kadının günlük 2.7 litre, erkeğin ise 3.7 litre sıvı alması gerektiğinin altını çizer nitelikte. Fakat bu noktada karpuz, salatalık gibi su miktarı fazla olan yiyeceklerin de vücut için sıvı kaynağı olabileceğini unutmamalısınız.
Dünya genelindeki istatistiklere göre şehirde yaşayan bir insan günde ortalama 120 ila 250 litre arasında su tüketir. 4 kişilik bir ailenin aylık ortalama su harcaması 22 bin 200 litre yapıyor. TÜİK'in resmi su tüketim rakamlarına göre ise Türkiye'de günlük kişi başı ortalama su tüketimimiz 224 litre.
Bu bağlamda bir bulaşık makinesi yıkama başına ortalama 15 litre kadar su harcamaktadır.
Kullanılmadığı halde açık bırakılan su harcaması, yılda kişi başına ortalama 12 tondur. 4 kişilik bir ailede bu rakam yaklaşık 48 tondur.
Bu bağlamda 6 ile 12 kilogram arasında kapasiteye sahip olan çamaşır makineleri için, genel olarak 35 litre ile 60 litre arasında su harcadığını ifade etmek mümkün. Örneğin 6 kilogramlık bir çamaşır makinesinin 38 litre kadar harcama yapabileceğini söylemek gerekir.
Buna göre erkekler için yeterli miktar günde yaklaşık 3 litre, kadınlar için ise yaklaşık 2 litredir. Çay, kahve suyun yerini tutmaz! İçeceklerin hiçbiri suyun yerine geçemez.
İdeal duş süresi 7-10 dakikadır. Her duşta vücudunuzu duş jeliyle yıkamanız düşündüğünüzün aksine hiçte size iyi gelen bir uygulama değildir. Sık kullanılan duş jelleri cildinizin üzerindeki yağ dokularının ölüp cildinizin kurumasına neden olur. Bu sebeple duş jeli kullanımını en aza indirmeye çalışın.
Ne Sıklıkla Duş Alınmalı? Duş alma sıklığı ile ilgili aslında genel geçer bir kural yoktur. Ancak uzmanlar ideal aralığın ortalama 3 gün olduğunu belirtir.
SU ZEHİRLENMESİ KAÇ LİTRE SU İÇİNCE OLUR? Genel olarak bir için önerilen yaklaşık iki litre su ile karşılaştırıldığında, insanların günde 7 ila 8 litre su içtikten sonra ölümler ve hastaneye yatışlar bildirilmiş durumda.
Su için ölümcül doz, kilogram başına 90 gram civarındadır. Yani 88 kilogramlık bir insan için 8 litre su içmek %50 ihtimalle ölümcül olacaktır. Bu miktar arttıkça, ölüm ihtimali de artmaktadır.
En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir. Genel kural: ne kadar ağırsanız o kadar fazla suya ihtiyacınız vardır.
makinanın ortalama süre 2,5 saat civarı yani 150 dakika civarı, bu durumda ekonomik yıkama olduğu için olmalı. ayrıca yıkama süresi 100 dakika ise 100cü dakikada bitirecek diye bir kaide yoktur.. su basıncının yüksek&alçak oluşuyla değişkenlik gösterir.
Dünyada yapılan araştırmalar bulaşık makinesi ile bulaşıkları yıkamanın %85'e varan su ve enerji tasarrufu sağladığını gösteriyor. Ayrıca bulaşıkların elde yıkamaya göre daha iyi temizlendiği ve daha hijyenik olduğu belirtiliyor.
Sonuç olarak, bulaşığı makinede yıkamak elde yıkamaktan daha ekonomik. Haftada 4-5 yıkamayla, yıllık su tüketiminde yeni bir makineyle yüzde 40'ın üzerinde bir azalma sağlanabilir.
Normal bir musluk, normal bir tazyikte bir dakikada 14 litre su akıtmaktadır. Bu tüketim musluğun debisine göre değişir.
Ortalama bir küvetin su kapasitesi, boyutlarına ve tasarımına bağlı olarak değişir. Ancak genellikle bir standart küvet, yaklaşık 150-200 litre su alabilir.
Sifon genelde "U" şeklinde bir borudur. Bu borunun içinde her zaman temiz su bulunur. Bu boru atık suların pis su borularına oradan da kanalizasyona ulaşmasına yarar. Ayrıca sifonun içinde her zaman temiz su bulunduğu için pis su borularında oluşan pis kokuların bize geri ulaşmasını engellenmiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri