1) Su (H2O) ve Tuz (NaCl) farklı maddeler bulundurduğu için karışımdır.
Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka madde içermez. Bu tür maddelere saf madde denir. Örneğin tuzun yapısında sadece tuz maddesi bulunur, tuzun en küçük parçası yine tuzdur. Bu nedenle tuz saf maddedir.
Tuzlu su bu nedenle homojen bir karışım olarak kabul edilmektedir. Tuz suyun içerisinde çözülür ve gözle görülemeyecek bir hale gelir. Tuzlu suyun içerisine tuz eşit miktarda dağılır ve oluşan suyun tümü tuzlu su haline gelir. Karışımın her yerinde aynı özellikler bulunması durumunda karışımlar homojen sayılır.
Tuzun saf mı yoksa karışık mı olduğuna bakıldığında ise saf olduğunu söylemek mümkün. Bunun temel nedeni tuzun kendinden başka maddelere ayrılmıyor olmasıdır. Yani yaşanan tepkime süreci ile beraber tuz her kısmında eşit oranda aynı maddeyi barındırır.
Su moleküler yapısı oldukça basit ve bol bulunan bir madde olmasına rağmen belirli koşullarda diğer bileşiklerden oldukça farklı davranışlar sergiler.
İlgili 33 soru bulundu
1) Su (H2O) ve Tuz (NaCl) farklı maddeler bulundurduğu için karışımdır.
Örneğin; ses, gölge, ısı, ışık, sıcaklık, radyo dalgaları, TV frekansları gibi şeyler tanecikli bir yapıya sahip olmadıkları (hacim ve kütleleri bulunmadığı) ve (kendi başına hareket ettikleri ya da araz özelliğine sahip olup) eylemsizlik özelliği taşımadıkları için madde olarak kabul edilmezler.
Tuzlu su asit ve baz olmaması sebebiyle nötr bir madde olarak tarif edilmektedir.
Tuz, sodyum (Na) ve klor (Cl) elementlerinden oluşan, eski çağlardan beri kullanılan bir besin maddesidir. Kimya dilinde oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan tuz, bir besin maddesi olarak hayatımızda hem oldukça önemli hem de pek çok açıdan zararı bulunan bir yere sahiptir.
Bir asidin bir baz ile reaksiyona girmesiyle üretilen kimyasal bir bileşiktir. Tuz, iki zıt yüklü iyondan oluşur; bir bazın pozitif iyonu (katyonu) ve bir asidin negatif iyonu (anyon). Genellikle tuz, sodyum ve klorürden (NaCl) oluşan sofra tuzu anlamına gelir.
NaCl tuzu çözünebilir. Bu sıcaklıkta; 100 mL suya 36 gr. NaCl ekleyerek oluşturulan çözelti doymuş çözeltidir.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi tuz ve suyun karıştırılarak çözünmesine ve homojen karışım oluşturmasına Çözelti diyoruz.
Genellikle renksiz, üretildiği şekliyle rengi gri, sarı, kırmızı hatta mavi ve yeşil olabilir. Ekonomik bir değer taşıyan tuz kaynakları katı ve sıvı olarak ikiye ayrılmaktadır. Tuz sıvı halde denizlerde, göllerde, tuzlu su kaynaklarında ve tuzlu su kuyularında bulunmakta olup katı halde kaya tuzu şeklindedir.
Görünümü : Beyaz katı kristal haldedir. Ambalaj Şekli : 25 -50 kg. lık torbalarda bulunur. Kullanım Alanları : Sodyum klorür, sofra tuzu kimyada sodyum klorür (NaCI) olarak tanımlanır.
Deniz suyu bu bağlamda homojen bir madde olarak öne çıkar. Yani deniz suyu tuzludur ve bu sebepten dolayı saf madde değildir.
- Taş, tahta ve çelik gibi birçok farklı madde katıdır. Not: Kum, tuz ve şeker gibi katı maddeler tıpkı sıvı maddeler gibi bulundukları kabın şeklini alırlar.
Tuz organik bir mineraldir. Karabiber gibi baharatlar, tuzlardan farklı olarak bitki bazlı aromalardır. Tuz, doğada organik olarak bulunan mineral bir bileşiktir. Tuzlu suyun buharlaştırma işlemleriyle veya tuz kayalarından çıkarılmasıyla elde edilir.
Tuz, bir anyon ve katyondan oluşan kimyasal bir bileşiktir. Tuzlar, pozitif yüklü iyonların (katyonların) ve negatif yüklü iyonların (anyon) bir araya gelmesiyle oluşur. Sofra tuzu (NaCl), sodyum ve klorür iyonlarından oluşur ve iyonik bir bileşiktir.
Fakat genelde şeker deyince kimyasal ismi "sakkaroz" olan tatlı beyaz kristal yapıdaki madde kastedilir. Şeker pancarından ve şeker kamışından elde edilen şeker "sakkaroz"dur. Sakkaroz, vücutta parçalanarak yine bir nevi şeker olan glikoz ve fruktoza dönüşür, enerji kaynağı olarak vücut tarafından kullanılır.
Bu tür homojen karışımlarda karışan madde çeşitleri gözle ayırt edilemezler. Homojene: Tuzlu su, alkollü su, çeşme suyu ile içerisinde bulunduğumuz ve soluduğumuz hava da birer örnektir. Heterojen: Zeytin Yağ ve su, Çamur ile su, yoğurt ile su karışımından oluşan ayran.
Deniz suyunun pH değeri 7.5 ile 8.4 değerleri arasında sınırlıdır.
Tuzun kaynama noktası sudan çok daha yüksek olduğu için tuzlu suya ısı uygulandığında tuzun yapısı değişmez ama su hızla buharlaşır. Damıtma için tuzlu su tamamen buharlaşana kadar ısıtılır. Bu işlemin sonunda sadece tuz kalır.
Maddelerin özelliklerini duyu organlarımızla ayırt edebiliriz. Örneğin; limonun rengini gözümüzle, kokusunu burnumuzla, tadını dilimizle, yumuşaklığını derimizle algılarız. Beş duyu organımızla algılayabildiğimiz bu özellikler maddeyi nitelendiren özellikler olarak tanımlanmaktadır.
Alevin kendisi bir gaz karışımıdır (buharlaşmış yakıt, oksijen, karbondioksit, karbonmonoksit, su buharı vs.) Yani maddedir. Alevin ürettiği ışık ise madde değil enerjidir.
Bir maddemidir? Kokan cisimden yayılan moleküller burun alıcılarımıza ulaştığında kokuyu hissederiz. Yani bu sorunun cevabı evet ve koku maddedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri