Güneş'ten olan uzaklıklarına göre gezegenler sırasıyla Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'dür.
Uluslararası Gökbilim Birliği'nin (IAU), kabul ettiği Güneş Sistemi'nin 8 gezegen; Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün şeklindedir. Dünya bu sıralamada 3. sırada yer almaktadır. Dünya Güneş'e en yakın 3. Gezegendir.
gezegenler içten dışa doğru merkür venüs. dünya mars. jüpiter satürn uranüs ya da mars. dünya venüs arası mesafe ortalama da 41000000km. dünya mars arası mesafe ortalama da 78000000km. dolayısıyla cevap merkür. evet dünyaya ortalama da en yakın olan gezegen.
Güneş Sistemi'nde Güneş'e en uzak gezegen Neptün'dür. Neptün, Güneş'ten ortalama 4.500.000.000 (4.5 milyar) km uzaklıktadır. Daha önceden "gezegen" olarak sınıflandırılan Plüton, Güneş'e Neptün'den de uzakta bulunduğu için o zamanlarda (2006 yılından önce) Güneş Sistemi'nde Güneş'e en uzak gezegendi.
Venüs, Güneş'e en yakın gezegen olmamasına rağmen en sıcak gezegendir. Bunun sebebi yoğun sera gazları içeren bir atmosferinin olmasıdır. Bu atmosfer, yoğun olarak karbon monoksit ve sülfürik asite sahip bulutlardan oluşur.
İlgili 22 soru bulundu
Gökyüzünde Güneş'e yakın konumda bulunduğundan ve yörüngesi Dünya'nınkine göre Güneş'e daha yakın olduğundan, yeryüzünden sadece Güneş doğmadan önce veya battıktan sonra görülebilir. Bu yüzden Venüs, Akşam Yıldızı, Sabah Yıldızı veya Tan Yıldızı olarak da isimlendirilir. Çoban Yıldızı da denmektedir.
Güneş'ten olan uzaklıklarına göre gezegenler sırasıyla Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'dür.
Diğer adı kainat olan evren, aslında uzay boşluğunda yer alan her şeye verilen isimmiş. Evrendeki gezegen sayısını bilim insanları bile bilmiyor desek ne dersin? Bunun kesin bir cevabı yokmuş. Tahminlere göre 300 ile 500 milyar arasında bir rakam söyleniyor.
Uranüs gezegenler arasında en soğuk gezegendir. Uranüs, Güneş'e Neptün'den bir milyar milden daha yakın olduğu için bu beklenmedik bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.
Jüpiter, Güneş sistemindeki en büyük gezegen olup, 318 Dünya kütlesine sahip olduğu bilinmektedir. Jüpiter ve Satürn, büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan oluşan dev gezegenler olmalarının yanı sıra, Güneş sistemindeki en büyük gezegenlerdir.
IAU beş cismi cüce gezegen olarak tanımlıyor: Ceres, Plüton, Eris, Haumea ve Makemake. Ceres ve Plüton direkt gözlemlerle cüce gezegen olarak biliniyor. Eris, genellikle Plüton'dan daha kütleli olduğu için cüce gezegen olarak kabul ediliyor.
Güneş sisteminde yer alan en küçük gezegen 2006 yılına kadar Plüton olarak biliniyordu ancak bilim insanlarının elde ettiği bulgulara göre artık gezegen kategorisinde yer almadığından en küçük gezegen Merkür'dür.
Güneş'ten en uzak sekizinci gezegen olan Neptün parlak mavi renkte görünür. Bir gezegenin hangi renkte göründüğü bileşimiyle ilişkilidir. Neptün'ün atmosferi hidrojen, helyum, metan, amonyak ve sudan oluşur. Gaz devleri olarak bilinen gezegenlerden olan Neptün katı bir dış yüzeye sahip değildir.
Gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralaması ise; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür'dür.
Araştırmacılar, Dünya'ya yakınlığıyla için Toprak sunan bir fırsat için olası robot keşif gezegen "gelecek yüzyıllarda" robot keşif araçlarınca inceleme imkânı sağladığını düşünüyorlar. Güneş, G2 sınıfı bir yıldızdır ve gezegenimize en yakın yıldız Güneştir.
Bu tekerlemenin baş harfleri, Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Plüton'un İngilizcelerini temsil eder (Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune ve Pluto).
Yani şu an Güneş sisteminde yer alan ve en küçük gezegen Merkür'dür. Dünyanın yaklaşık olarak %38'ine kadar sahip yerçekimi bulunmaktadır. Aynı zamanda Güneş sisteminde en hızlı dönen gezegen olarak da öne çıkar.
Ortalama yüzey sıcaklığı 471 °C olan Venüs, Güneş sisteminin en sıcak gezegeni. Güneş'e en yakın gezegen Merkür iken en sıcak gezegenin Venüs olmasının nedeni ise Venüs'ün yoğun atmosferinin sera gazı etkisine sebep olması.
Şu an için hayatın olduğu bilinen tek gezegen Dünya.
gözlenebilir Evren'de, Samanyolu veya Andromeda Galaksisi gibi "büyük" galaksilerden 225 milyar civarında, cüce galaksi olarak tanımlanan daha ufak galaksilerden ise 7 trilyon civarında bulunmaktadır.
NASA arşivine göre keşfettiğimiz çapı en büyük gezegen 2014 yılında keşfedilen HD 100546 b gezegenidir. Bu gezegenin yarıçapı yaklaşık olarak Jüpiter'in yarıçapının 6.9 katı olduğu tahmin ediliyor.
Özetle sicim teorisine göre kainatta en azından 10 üzeri 500 evren var. Bunlardan biri de yaşadığımız evren. Bu aslında bir çatı kavram olsa da çoklu evren derken bilim insanları genellikle sicim teorisini kast ediyor. Sicim teorisine göre kainatta birbirinden kopuk olan en az 10 üzeri 500 evren var.
Merkür, Güneş'e en yakın gezegen olduğu için, gezegenin yüzey sıcaklığı 170 ila 400 derece arasında değişiyor. Bu yüzden Merkür'ün sık sık ziyaret edilmesi mümkün olmadı. Şimdiye dek Merkür'e yalnızca iki kez gidildi. Yolculuğun 1.65 milyar avro maliyeti var.
En azından öyle umuyoruz; eğer emin değilseniz, sırası şöyle: Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve son olarak, Neptün.
Güneş etrafında dolanan bir cismin (örneğin bir gezegen) yörüngesinin Güneş'e en yakın noktası günberi (perihel) olarak adlandırılır. Yani günberi, Dünya'nın Güneş'e en çok yaklaşıp yörüngede en hızlı döndüğü gündür. Aynı kavram, Dünya'nın uyduları için yerberi adını alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri