Ruh biliminde "Büyük Beş" kişilik özelliği, deneysel araştırma ile keşfedilmiş, 5 göze çarpan etmen veya kişilik boyutudur. Bu model hakkında ilk genel ima, 1933 yılında Amerikan Psikoloji Birliği için yapılan başkanlık söylevinde, L. L. Thurstone tarafından yapılmıştır.
2.2.Beş Faktör (Big Five) Kişilik Modeli
Beş faktör kişilik modeli faktörleri; deneyime açıklık, sorumluluk, dışa dönüklük, uyumluluk ve duygusallık faktörlerinden oluşur. Açıklık (openness), yaratıcı ve hayalci bireyleri dünyaya yüzeysel bakan ve basmakalıp insanlardan ayıran bir kişilik boyutudur.
5.1.Beş Faktör Kişilik Kuramı
Ancak beş faktör modeli ile ilgili en geniş çalışmaların ve modelle ilgili ölçek geliştirilerek en büyük katkıların Costa ve McCrae (1985) tarafından yapıldığı şeklinde yorumlanabilir (McCrae ve Costa, 2007).
Duygusal denge öfke, endişe, bunalım gibi olumsuz duyguları yaşamaya eğilim olarak tanımlanır. Duygusal dengesizlik olarak da adlandırılır. Duygusal dengede yüksek puan alanlar duygusal olarak duyarlı ve strese eğilimlidirler.
Bunun yanı sıra Somer, Tatar ve Korkmaz (2001) yaptıkları çalışmada beş temel faktörü ve 17 alt boyutu bulunan 220 maddeden oluşan bir kişilik ölçeği geliştirmiştir.
İlgili 20 soru bulundu
Kişilik envanteri testleri sonucunda, bireylerin güçlü ve zayıf yönleri, tutumları, potansiyel yetkinlikleri, yetenekleri, sosyal özellikleri ve ilgi alanları hakkında daha fazla bilgi edinilebilir.
Kişilik envanteri, İnsan Kaynakları departmanının başvuruları değerlendirmesi ve nihai karar aşamasında hangi adayın pozisyon için daha uygun olacağının saptanması konusunda önemli bir araçtır. Dolayısıyla, kişilik envanterinde verilen cevaplar doğru ya da yanlış olarak değerlendirilmez.
Ancak Nature Human Behavior'da yayınlanan büyük ve yeni bir araştırma, 4 temel kişilik tipi olduğunu ortaya çıkardı: Ortalama insan tipi, rol model, çekingen ve ben merkezci.
Özellik-Faktör Kuramı
En genel ifade ile bu kuram; bireylerin farklı özelliklere sahip olduğu ve bunların ölçülebildiği, bu özelliklerin mesleklerin gerektirdiği farklı niteliklerle eşleştirilebileceği temel varsayımına dayanır.
Cattell'e göre yeterli bir kişilik kuramının; kişiliği oluşturan birçok özelliği, bu özelliklerin ne ölçüde kalıtımla ve ne ölçüde çevreyle belirlendiği, kalıtım-çevre etkileşiminin davranışı nasıl etkilediğini ele alması gerekir. Cattell, kişiliğin incelenmesinde faktör analizi metodunu kullanmıştır.
Yapısal kişilik kuramına göre, kişilik üç birimden oluşmaktadır. Bunlar, id (alt-benlik), ego (benlik) ve süperego (üst-benlik) dur. Freud, doğduğumuzda tek bir kişilik yapısının, alt benliğin (id) var olduğunu söylemiştir.
Kişiliği ve nasıl geliştiğini açıklamaya yönelik psikanalitik yaklaşım, insancıl yaklaşım, davranışçı yaklaşım, bilişsel yaklaşım, ayırıcı özellik yaklaşımı ve biyolojik yaklaşım olmak üzere birçok kuramın geliştirildiği görülmektedir.
Daha geniş açıdan bakıldığı zaman birçok farklı olumsuz kişisel özellikler olduğunu söylemek mümkün. Bunlar içerisinde alaycılık, kibir, olumsuz soru hali, ego, sabırsızlık ve kontrol delisi olma ile açgözlülük gibi pek çok unsur yer alır. Bu özellikler günlük hayatta pek çok kişi tarafından sevilmez.
Kişiliğin temeli sosyal süreçlerdir. Bireyin çocukluk yıllarındaki yaşantısına önem vermektedir. İnsan, çocukluk yıllarında çevresindekilere göre kendini zayıf hissettiği için aşağılık duygusu geliştirir. İnsanın bu duygunun üstesinden gelme çabaları sonucu ortaya çıkan davranışları kişiliğinin temelini oluşturur.
Duygusal denge veya duygusal özdenetim olarak adlandırılan kavram; bireylerin en kötü dürtülerini ve sıkıntı verici duygularını kontrol altında tutabilmeleri anlamına gelir. Bu, hayatın her anında sakin olmak, zihninizin açık olması ve olup bitenleri tam olarak algılayabilmeniz anlamına gelir.
Thorndike' a göre soyut zekâ, pratik zekâ ve toplumsal zekâ olmak üzere üç tür zekâ vardır.
Holland'a göre birçok insan, benzerlikler dikkate alındığına altı kişilik tipinden birine yerleştirilebilir. Bunlar; Realistik/ Gerçekçi, Araştırmacı, Yaratıcı, Sosyal, Girişimci ve Düzenli(Geleneksel) tiplerdir.
Özellik Faktör Kuramı (Parsons)
Bu kurama göre her birey kendine uygun mesleğe yöneltilirse mutlu ve üretken olarak yaşar. Birey kendinde özgü özelliklere sahiptir. Her mesleğinde kendine özgü özellikleri vardır. Bireyin özelliklerine göre meslek seçimi gerçekleşir.
INFJ, Myers-Briggs kişilik göstergesinde yer alan 16 farklı kişilik tipinden en nadir görüleni. Dünya nüfusunun olsa olsa %2'lik kısmının bu kişilik tipinde olduğu düşünülüyor.
A tipi davranış biçimine sahip birey aşırı rekabetçi, sabırsız, kendisini işine adamış ve zamana karşı duyarlıdır. B tipi davranış biçimine sahip bireyse, zamanla daha az çatışma halinde, yaşama karşı daha dengeli ve rahat bir yaklaşım içersindedir.
Kökeni çok eskilere dayanan kadim bir öğretidir. Enneagram, kendini tanıma sürecinde dünyanın bilinen en etkili metotlarından biridir. Kişinin kendini tanıması kadar, kişinin kendini değiştirmesi ve geliştirmesi gereken yönlerini keşfetmesi amacıyla geliştirilmiş bir kişilik analizi yöntemidir.
Kişilik envanteri; bireylerin duygu durumları, temel ihtiyaçları, durumları algılama şekilleri, çatışma çatışmaya genel eğilimleri, kişilik özellikleri gibi bireylerin kişilik yapısı hakkında detaylı bilgi verir.
Bireyin karakter yapısını, ayırt edici özelliklerini ortaya çıkarmak amacıyla yapılan teste kişilik testi denir. Kişilik testi, kişilik envanteri ya da karakter testi olarak da anılır. Meslek seçiminden işe alıma kadar pek çok alanda uygulanır.
Kişilik envanteri testi çoğunlukla işverenlerin ve İK uzmanlarının ihtiyaç duyduğu, kişilik tipinizin ortaya çıkmasına yardımcı olan bir değerlendirme aracıdır. Bu değerlendirme sonucunda yetkin olduğunuz konular hakkında çıkarımlar yapmak kolaylaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri