Bu yüzden Dünya'nın Ekvator bölümünde çizgisel hız en yüksek noktadır. Aynı şekilde dünyanın kutupları çizgisel hızın en az olduğu kısımdır.
Dünyanın çizgisel hızı ekvatordan kutuplara doğru. azalır. ( Yani dünya Ekvator da hızlı döner kutuplara. doğru bu hız yavaşlar.)
Paralel (enlem) dairelerinin başlangıcıdır. 0° paraleli dünyayı kuzey ve güney olmak üzere iki yarım küreye ayırır. Çizgisel hızın en fazla, yerçekiminin en az olduğu yerdir.
Dönüş sırasında alınan mesafe ne kadar fazlaysa çizgisel hız o kadar fazla, alınan mesafe ne kadar azsa çizgisel hız o kadar az olur. Bir diğer deyişle; çizgisel hız kutuplara gidildikçe düşer, Ekvator'a gidildikçe artar.
Çizgisel hız ekvatordan kutuplara doğru azalır 7.
İlgili 41 soru bulundu
Ekvatordan kutuplara doğru; sıcaklık, buharlaşma, denizlerin tuzluluk oranı azalır. Ekvatordan kutuplara doğru bitki ve tarım üst sınırı alçalır. Ekvatordan gelen okyanus akıntıları ile rüzgarlar sıcaklığı artırırken, kutuplardan gelenler düşürür.
Saat dilimlerinde yer almaktadır. ✧ Güneyden kuzeye gidildikçe gece – gündüz süreleri arasındaki fark artar. ✧ Güneyden kuzeye gidildikçe çizgisel hız azalır.
Kütleçekim kuvveti, çekim merkezinden uzaklaştıkça azalacağından Dünya'nın geoit şeklinden dolayı kutuplara gidildikçe artar, ekvatora gidildikçe azalır.
Çizgisel hızın oluşma sebebi dünyanın günlük hareketi iken çizgisel hızın Ekvatordan kutuplara doğru azalmasının sebebi dünyanın küresel şeklidir. Çizgisel hızın oluşma sebebi dünyanın günlük hareketi iken çizgisel hızın Ekvatordan kutuplara doğru azalmasının sebebi dünyanın küresel şeklidir.
Çizgisel hız formülünde dairesel hareket yapan cismin aldığı yol çemberin çevresi olarak kabul edilir. Bu durumda alınan yol 2πr olacaktır. Bir tam tur atarken geçen süreyi periyod olarak ele alırız. Bu durumda bir cismin çizgisel hızı 2πr / T formülüyle hesaplanır.
İşte, merak edilen tüm detaylar. Açısal hız ile çizgisel hız konuları birbirine çok fazla karıştırılır. Açısal hız dairesel şekilde harekette bulunan cisimlerin birim zamanda taranan açısına verilen isimdir. Çizgisel hız ise bir cisim birim zamanda kat ettiği yol olarak ifade edilebilir.
İki cisim arasındaki kütleçekim kuvveti aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılı olduğundan, kutuplardaki bir cisme etki eden kütleçekim kuvveti Ekvator'dakinden %0,66 daha fazladır.
Eğer seçtiğimiz nokta anlık dönüş ekseni üzerinde bir nokta olur ise, cisim üzerindeki bir noktanın hızı açısal hıza eşit olur. Bunun sebebi anlık dönüş eksenin hızının sıfır olmasıdır.
Hissetmesek de Dünya kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru saatte 1.670 km hızla döner. Dünya'nın çizgisel hızı Ekvator'dan kutuplara doğru gidildikçe azalır.
Sonuç olarak elimizdeki bilgileri toparlayıp artık Dünya'nın dönüş hızını bulabiliriz. V(hız) = 1673 km/saat bulunur. Bir başka deyişle saniyede 465 metre.
Ekvatordan uzaklaştıkça buharlaşma azalır. Ekvatora yaklaştıkça artar.
Paralellerin çevre uzunlukları Dünya'nın şekline bağlı olarak ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe kısalır.
-Ekvatordan , kutuplara gidildikçe sıcaklıklarda azalma meydana gelir. -Ekvatordan kutuplara doğru cisimlerin gölge boyları uzar.
hareket olarak tanımlanır. frekans (f) denir (birimi s-1 yada Hertz'dir). zamanda aldığı yola çizgisel hız (v) denir (birimi m/s'dir). Dairesel yörüngeye teğet olup, yarıçap r vektörüne diktir.
Kutuplarda büyük olmasının sebebi, kutuptaki bir noktanın dünya merkezine ekvatordaki bir noktaya göre daha yakın olmasıdır. Dünyanın tepeden basık olması durumu bu. Dünyadan içeri girildikçe dünya merkezine olan uzaklık azalır ama cismin altında yer alan kütle de azalır. Bu nedenle yerçekimi azalacaktır.
Yer çekimi artarsa basınç da artar. Atmosferi oluşturan gazların yeryüzüne uyguladığı basınç yer çekiminin etkisiyle oluşmaktadır. Dünya'nın şeklinden dolayı kutuplarda yer çekimi daha fazladır. Dolayısıyla Ekvator'dan kutuplara ve yüksek yerlerden alçak yerlere gidildikçe yer çekimi artacağı için basınç da artar.
Kütleçekim kuvveti, çekim merkezinden uzaklaştıkça azalacağından Dünyanın geoit şeklinden dolayı kutuplara gidildikçe artar, ekvatora gidildikçe azalır.
21 Haziran'da Güneş ışınları Yengeç Dönencesine dik açıyla gelmesine bağlı olarak: Kuzey yarım kürede yaz mevsimi, güney yarım kürede ise kış mevsimi başlamaktadır. Yengeç Dönencesinden kuzeye gidildikçe gündüz süreleri daha fazla uzar.
Türkiye'de güneyden kuzeye gidildikçe ; TARIM ÜST. SINIRI,YERLEŞME ÜST SINIRI,ORMAN ÜST SINIRI VE. KALICI KAR ALT SINIRI azalır.
Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe güneş ışınlarının geliş açısının küçülmesi nedeniyle sıcaklık azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri