Temmuz ayında yayımlanan tebliğe göre 01 Eylül 2023 tarihinden itibaren e-belge türlerinde karekodun sağ üst köşede bulunması zorunlu hale geldi. e-İrsaliye gibi şu zamana kadar sadece belirli e-belge türlerinde bulunan karekod, artık neredeyse tüm elektronik belgelerde zorunlu olarak kullanılacak.
e-Belgelerde Karekod Kullanımı
Kılavuza göre, e-irsaliye, e-serbest meslek makbuzu (e-SMM), e-müstahsil makbuzu, e-döviz ve kıymetli maden alım satım belgesi ve e-adisyon gibi elektronik ortamda düzenlenen belgelerde karekod bulunması zorunlu hale gelmiştir.
Gelir İdaresi Başkanlığı, 17 Şubat 2023 tarihinde bu bilgileri içeren bir kılavuz yayımladı. Bundan sonra, mükellefler belgelerine kılavuzdaki şartları karşılayacak şekilde karekod eklemeyen işletme sahipleri, cezai yaptırımla karşı karşıya kalacak.
e-Belgelerde Karekod Kullanımı
Kılavuza göre, e-irsaliye, e-serbest meslek makbuzu (e-SMM), e-müstahsil makbuzu, e-döviz ve kıymetli maden alım satım belgesi ve e-adisyon gibi elektronik ortamda düzenlenen belgelerde karekod bulunması zorunlu hale gelmiştir.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan tebliğ ile 1 Eylül 2023 tarihi itibariyle e-Fatura başta olmak üzere; e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu gibi birçok e-Belge ürününde karekod bulunması zorunlu hale geldi.
İlgili 23 soru bulundu
Gelir İdaresi Başkanlığı yayınlamış olduğu duyuruda, 01.09.2023 tarihinden itibaren düzenlenecek elektronik belgelerde “Karekod”un zorunlu olarak bulunması gerektiğini belirtmiştir.
Bu kapsamda, bahse konu Kılavuzda esasları belirlenen “Karekod”un 1/9/2023 tarihinden itibaren düzenlenecek elektronik belgelerde zorunlu olarak bulunması uygun görülmüştür.
E-İrsaliyeler, mal ve hizmet sevkiyatını belgeleyen dijital belgelerdir ve bu belgelerde, kolay erişim ve hızlı bilgi transferi için bir QR (Quick Response) kodu, yani hızlı tepki karekodu bulunur. E-İrsaliye QR kod, belgedeki temel bilgilere hızla erişebilmek için tasarlanmıştır.
e-Fatura mükellefi sayılan firmaların, zorunlu olmasına rağmen e-Fatura'ya geçmemiş olsalar dahi, gönderici e-Arşiv mükellefi ise e-Arşiv Fatura düzenlemesi zorunludur. Ancak göndericinin e-Arşiv mükellefiyeti yoksa kağıt fatura kesebilir ve gönderici bu durumda herhangi bir yaptırımla karşı karşıya kalmaz.
Dolayısıyla e-fatura kesilmesi gerekirken kağıt fatura kesilirse VUK 353/I e-fatura cezası hükmü uygulanır. Buna göre 2022'de 1000 TL olan ceza tutarı 2023'te aynı takvim yılı içerisinde her belge başına en az 2200 TL iken, her belge çeşidine toplam 1.100.000 TL olacak şekilde güncellenmiştir.
Başkanlık tarafından yayımlanan Karekod Standardı Kılavuzunda karekod üzerinde bulunması gereken bilgiler açıklanmış olup karekod bilgisinin e-Faturanın sağ üst köşesinde bulunması gerekmektedir. Kolaysoft firması karekod düzenlemesi ile ilgili gerekli güncellemeyi 13/08/2023 tarihi itibariyle yapmıştır.
e-Belge Karekodlarında Bulunması Gereken Bilgiler ve Gösterimi. Kılavuzda belirtildiği gibi karekodlar elektronik belgelerin mutlaka sağ üst köşesinde yer almalıdır.
e-Fatura uygulamasında GİB logosunun bulunması zorunludur. GİB logosu faturanın en üstünde ortada olmalıdır, yeri değiştirilmemelidir. e-Arşiv uygulamasında GİB logosu bulunması zorunludur. Bunun yanı sıra bir diğer zorunlu alan firma kaşe ve imza bilgisidir.
Faturayı alacak olan kişi, faturada herhangi bir teknik problem olmadığı sürece faturayı kabul etmek zorundadır. Alıcılar, Temel E-Faturaları reddetme hakkına sahip değildir. Ancak faturada teknik bir problemin fark edilmesi durumunda alıcının itirazı ile bu fatura iptal edilebilir.
Bir satışın yapıldığını kanıtlayan faturanın kesilmediği durumlara faturasız ürün satışı denmektedir. Faturasız ürün satışı yapılmasının Vergi Usul Kanunu'na göre usulsüzlük cezası bulunmaktadır.
Burada birçok kullanıcının aklına “Karekod nedir?” sorusu gelebilir. Karekod, QR kodun Türkçeleştirilmiş halidir. Tamamen aynıdır ve herhangi bir çalışma farkı yoktur. Temel olarak karekod; gelişmiş bir barkod türüdür, 2 boyutludur ve üzerinde kare formunda noktalar bulunur.
Fatura Kesme Sınırını Geçen Tutarlarda Ne Yapılmalı? Fatura kesme mecburiyeti tutarı, mükelleflerin kâğıt fatura kesebilecekleri tutarı ifade ediyor. Yani bir mükellef, günlük 4.400 TL'ye kadar olan satışlar için kâğıt fatura kesebiliyor. Bu tutarın aşılması hâlinde ise e-arşiv fatura kesme zorunluluğu bulunuyor.
2023 yılında zorunlu fatura düzenleme sınırının tutarı 4.400 TL'dir. Fatura vermeyen ve almayanlara 2.200 TL'den aşağı olmamak üzere bu belgeye yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
23. e-Fatura mükellefine kağıt fatura kesilir mi? e-Fatura mükellefine kağıt fatura kesmek mümkün.
E-MM XSLT ADIMLARI:
Kullanmakta olduğunuz karekod(QR) bilgisi eklenecek XSLT dosyalarını bir klasörde sıkıştırarak RAR veya ZIP formatında yükleyiniz. GİB Kılavuzuna göre Karekod(QR) E-Belgelerde sağ üst köşede olma zorunluluğu getirilmiştir. Tasarımınız buna göre güncellenecektir.
Türkçeye karekod olarak çevrilen QR kodlar, Quick Response (Hızlı Cevap) kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Ürün, eşya ya da internet sitesi gibi pek çok bilgi QR kodların sistemine kaydedilebilir ve bu QR kodlar okutulduktan sonra sistemde otomatik olarak kayıtlı olan bilgi cihaz ekranında görüntülenir.
Adım: QR kodunu tarayın
Uyumlu Android telefonunuzda veya tabletinizde yerleşik kamera uygulamasını açın. Kamerayı QR koduna doğru çevirin. Android telefonunuzda veya tabletinizde görünen banner'a dokunun. Oturum açma işlemini tamamlamak için ekrandaki talimatları uygulayın.
Statik QR kodları oluşturulduktan sonra kalıcıdır ve tarama sınırı yoktur. Bunları istediğiniz kadar tarayabilirsiniz. Çoğu dinamik QR kodunun ayrıca sınırsız tarama özelliği vardır. Ancak bazı oluşturucular, duruma bağlı olarak dinamik QR kodlarına tarama sınırları koyar.
SADECE KAMERA İLE QR KAREKOD OKUMA
Kameranız karekodları direkt okuyor. Yeni nesil işletim sistemine sahip cep telefonlarında bu mümkün. Kameranızı açın, QR karekoda doğru çevirin. ekran çerçevenizin üzerine hemen bir bildirim gelecektir. Akıllı cihazınız görüntünün içerisinde bir karekod buldu ve okudu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri