a. Yoklama döneminde veya yoklama kaçağı durumunda bulunan tutuklu ve hükmen tutukluların askerlikleri o yılın sonuna, hükümlülerin askerlikleri ise şartlı tahliye tarihine kadar ertelenir. Tahliye olmadıkları sürece tutukluların ve hükmen tutukluların ertelemesine yıllık olarak devam edilir.
Haksız tutukluluk sayılacak: Yasa teklifinde dikkat çeken bir unsur da haksız şekilde tutuklu kalanların cezaevinde geçirdikleri sürenin askerliğe sayılmasını öngören madde oldu. Teklifte, “Yargılama sonucu beraat edenlerin gözaltı ve tutukluluk süreleri askerlik hizmetinden sayılır” hükmü yer alıyor.
(3) 13/12/2004 tarihli ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 105/A maddesi gereğince ceza infaz kurumundan salıverilen hükümlüler, cezalarının koşullu salıverilmeye kadar olan kısmını denetimli serbestlik altında tamamladıktan sonra askere alınırlar.
MADDE 31 – (1) Muvazzaflık hizmeti esnasında sağlık kuruluşlarında tanı ve tedavide geçen süreler askerlik hizmetinden sayılır. (2) Yargılama sonucu beraat edenlerin gözaltı ve tutukluluk süreleri askerlik hizmetinden sayılır.
Askerlik Erteleme Şartları
Kanunun 20'nci maddesinin ikinci fıkrasına göre; lise veya dengi okullarda öğrenim görenler 22 yaşını, fakülte ve meslek yüksekokullarında öğrenim görenler 28 yaşını, geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar askerlikleri ertelenir.
İlgili 30 soru bulundu
Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi.
Üniversiteyi bitirip bütün ilişiğini kestikten sonra kişinin 2 yıl daha tecil hakkı yasada tanımlanmıştır. Bunun dışında lise ve dengi okul mezunlarının 3 yıl tecil hakkı mevcuttur. Staj, yüksek Lisans, mastır, doktora gibi programlardan mezun olanların ise 1 yıl tecil hakkı vardır.
a. Yoklama döneminde veya yoklama kaçağı durumunda bulunan tutuklu ve hükmen tutukluların askerlikleri o yılın sonuna, hükümlülerin askerlikleri ise şartlı tahliye tarihine kadar ertelenir. Tahliye olmadıkları sürece tutukluların ve hükmen tutukluların ertelemesine yıllık olarak devam edilir.
Ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde tutukluluk süresi en çok bir yıldır. Ancak bu süre, zorunlu hallerde gerekçeleri gösterilerek altı ay daha uzatılabilir. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, tutukluluk süresi en çok iki yıldır.
Yoklama kaçağı olarak yakalananlara idari para cezası uygulanmaktadır. Yükümlü askerlik şubesine getirildiğinde idari para cezasını ödemek zorundadır. Yükümlünün sevk tarihinde askere gitmemesi durumunda bakaya konumuna düşmesi söz konusudur.
31/7/2023 tarihi itibarıyla Covid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek ve kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecektir.
Örneğin, 10 yıl hapis cezası alan bir hükümlünün koşullu salıverilme/şartlı tahliyesi şöyle hesaplanır: 10 yıl hapis cezasının 1/2'si 5 yıldır. 5 yıl hapis cezasından 3 yıllık denetimli serbestlik süresi düşülür, böylece bu mahkumun 2 yıl cezaevinde kalması gerektiği ortaya çıkmış olur.
Kişi ister yoklama kaçağı isterse bakaya olsun kolluk kuvvetleri tarafından zorla askere götürülemezler. Uygulamada kollluk kuvvetleri bakayaları yakaladıktan sonra tutanak imzalatıp serbest bırakırlar çünkü kimse askere zorla götürülemez.
1. Kanunun 20'nci maddesinin ikinci fıkrasına göre; lisans ve daha aşağı seviyedekilerden azami olarak; lise veya dengi okullarda öğrenim görenler 22 yaşını, fakülte ve meslek yüksekokullarında öğrenim görenler 28 yaşını, geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar askerlikleri ertelenir.
tarafından verilmektedir. Hizmetten men edilme disiplin cezasını gerektiren eylem ve hal; aylıktan kesme ya da hizmet yerinin terk edilmesi cezalarını gerektiren durumları kapsamaktadır. Verilmiş olan disiplin cezası yedi günden daha az olmaması şartı ile on beş güne kadar sürebilmektedir.
Hapis cezasının üst sınırı 2 yıldan fazla olmayan suçlarda tutuklama kararı verilemez (CMK md.100/4). Vücut dokunulmazlığına karşı suçlar açısından (kasten yaralama, taksirle yaralama, taksirle öldürme vs. tutuklama yasağı yoktur.
Öncelikle Sanık, duruşma salonuna bağsız olarak alınır. Yani sanığa duruşma salonunda kelepçe takılmaz. Daha sonra Hakim yoklama yapar. Sanığın ve müdafiinin hazır bulunup bulunmadığı, çağrılmış tanık ve bilirkişilerin gelip gelmediklerini saptar ve duruşmaya başlandığını söyler.
Müebbet hapis, On yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlar dolayısıyla açılan davalar ağır ceza mahkemesinin görev alanına girmektedir.
Kişiye verilen çürük raporu ile askerlik yapamayacağı kesinleşmiş olmaktadır. Askerlik yapmak isteyen ancak bir rahatsızlığı bulunan kişilerin ise bu raporu almaları üzücü bir durum olarak değerlendirilmektedir.
Cezaevine polisler sizi teslim ettikten ''Girdi Çıktı İşlemleri'' yaklaşık olarak 3-10 gün sürecektir. Bu süre ,avukatınızın becerisi ve işlemlerin hızlıca değerlendirilmesine bağlıdır. Teslim olma gününüzü tatile denk gelmeyen haftanın ilk gününe bırakmanızı ayrıca tavsiye ederiz.
Askerlik yoklama dönemini kaçıran kişilere uygulanan para cezası mahkeme yoluyla silinebilir. Bunun için cezanın muhatabı ikametine en yakın Sulh Ceza Mahkemesi'ne 15 gün içinde başvurmalıdır. Hakem heyetleri veya mülki idarelere yapılan başvurular bu kapsamda kabul edilmez.
Lise ya da dengi okullara devam eden öğrencilerin askerliği erteleme hakkı en fazla 21 yaşına kadardır. Yüksek öğrenime devam eden öğrencilerin askerliği erteleme yaşı en fazla 30 yaşına kadardır. Lisans üstü öğrenim hayatına devam eden öğrencilerin askerliği erteleme hakkı ise en fazla 32 yaşına kadardır.
Askerlik vazifesinin yerine getirilmesi o an için mümkün değilse kişiler tecil işlemi yaptırarak askerlik vazifesini daha ileri bir tarihe erteleyebilirler. Kişiler 2 defa tecil işlemi yapamazlar.
Askerlik hizmeti her Türk vatandaşı erkek bireyler için zorunludur. Kimi durumlarda ise askerlik tarihi geldiği halde unutan veya tecil ettirmeyen kişiler için yoklama kaçağı muamelesi yapılmaktadır. Asker kaçağının cezası bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri