Tarafların kira bedeli hususunda anlaşma sağlamış oldukları hallerde dava açılabilmesi için 5 yıl dolmalıdır. Taraflar bir anlaşma sağlamamışlarsa bu halde dava açılması için 5 yılın beklenmesi gerekmez. 5 yıllık yapılan kira sözleşmelerinde ise anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın her zaman dava açılabilir.
5 Yıllık sürenin geçmiş olması
Her yıl yenilenen kira sözleşmeleri, tarafların belirlediği artış oranına rağmen beşinci yılın sonrasında kira tespit davası açılabilir. Türk Borçlar Kanunu'nun 344. maddesinin üçüncü fıkrasında, “taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın” ifadesi bulunmaktadır.
Kira Tespit Davası Açma Süresi (Ne Zaman Açılır?)
Kira tespit davası şartları içinde süre koşulu bulunmamaktadır. Ancak yeni kira döneminin başlangıcından en az 30 gün önceden açılmış olur ise mahkeme belirleyeceği kira bedelini yeni kira dönem başlangıcından itibaren olarak karar verebilecektir.
Dava, yeni kira dönemi başlangıcından en geç 30 gün öncesi bir tarihte açılmalıdır. En geç 30 gün öncesi bir tarihte kiracıya kira bedelinin arttırılacağına ilişkin ihtarname gönderilmelidir. İhtarnamenin yeni kira dönemi başlangıç tarihinden en geç 30 gün öncesinden tebliğ edilmesine dikkat edilmelidir.
Kira bedelinin, davanın açıldığı kira döneminde geçerli olması isteniyor ise: Ya kira tespit davası, yeni kira döneminin başlangıcından en az 30 gün önce açılmalıdır, Ya da yeni kira döneminin başlangıcından en az 30 gün önce davalıya kira bedelinin arttırılacağına ilişkin ihtarname tebliğ edilmelidir.
İlgili 34 soru bulundu
Kiracı, 7 gün içinde itiraz etmez ve 30 gün içinde ödeme yapmazsa, ev sahibi tahliye talebiyle İcra Mahkemesi'ne başvurabilir. Kira artışı yapmayan kiracıyı tahliye ettirebilmek için her somut olayın kendi içerisinde ayrıca değerlendirilmesi gerekmektedir.
Kira tespit ihtarnamesi, kira bedelinin tespiti istenen dönemden en az 30 gün önce çekilmelidir. Fakat tebligatın gecikme durumu göz önüne alınarak 1-2 hafta erken davranmak faydalı olacaktır. Kira tespit davası mahkeme masraflarını kim öder? Kira tespit davası mahkeme masraflarını başlangıçta davacı öder.
Ev sahibi kira tespit davası için ihtarname çekmiş ise ve kiracı 5.yılı doldurmuşsa davayı açar, mahkemeye gider, mahkeme bilirkişi atar. Tüm kriterler bilirkişi tarafından tespit edilir. Hakim, hakkaniyet oranında indirim de uygulayarak kirayı yeniden belirler. Kiracı kira dönemi gelince yüzde 25 artış yapacak.
Geçici maddeye göre, 11.06.2022 ile 01.07.2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde kira bedeline ilişkin yapılacak artışın en fazla bir önceki kira yılına ait kira bedelinin %25'i oranında olabileceği hüküm altına alınmıştır.
5 YILI DOLDURDUYSA NE OLUR
Kira sözleşmesi 5 yılı aşmış ise maliklerinin kira bedelinin tespiti için sulh hukuk mahkemesinde dava açma hakkı bulunmaktadır. Belirlenecek kira bedelinde hâkim yüzde 25 sınır ile bağlı değildir. Kira bedeli hâkim tarafından emsal bedellere göre tespit edilir.
Taraflar arasında anlaşma yoksa, yenilenen kira sözleşmesinde yeni kira bedelinin tespiti için kira bedelinin tespiti davası açılabilir. Örneğin, 1 yıllık kira sözleşmesinin yenilenerek devam etmesi halinde ilk dönemden sonraki her dönem için kira bedelinin tespiti davası açılabilir.
7 Yılda Kira Tespit Davası Açılabilir mi? Kira tespit davasının her zaman açılması mümkündür. Bu açıdan kira tespit davası açmak için süre sınırı bulunmamaktadır. Ancak kira bedelinin piyasa rayicine çekileceği dava kira sözleşmesinin başlangıcından itibaren 5 yıl geçtikten sonra açılabilir.
Emsal kira bedeli, kiraya verilmiş mülkün emlak vergisi değeri miktarının %5'ine karşılık gelmelidir. Örneğin emlak vergisi değeri 900 bin TL olan bir gayrimenkulün emsal kira bedeli 45 bindir.
Kanun, TBK m. 344/f.3 ile kira bedelinin TÜFE'ye göre belirlenmesi zorunluluğuna istisna getirmektedir. Buna göre, kira sözleşmesinin akdedilmesinden itibaren 5 yıl geçmesi halinde kiralayan, kira bedelinin uyarlanması talebinde bulunma hakkına sahip olmaktadır.
5 yıllık ya da 10 yıllık kiracı çıkarılabilir mi? 5 yılı dolduran kiracılar, belirtilen hukuksal sebepler olmadan evden çıkartılamaz. Ancak, 10 yılı doldurmuş kiracıların tahliyesi istenebilir. Her yeni kira döneminden 3 ay önce kiracıyı bildirimde bulunarak, kiracı tahliye edilebilir.
a) Kira Tespit Davasının Şartları
5 yıllık sürenin geçmiş olması(TBK 344/3. maddesi gereği) veya kira sözleşmesinde yenilenen kira dönemlerinde kira artışının ne şekilde yapılacağına ilişkin bir hüküm bulunmaması(TBK 344/2. maddesi gereği), Kira bedelinin tespiti isteminde davacının hukuki yararının bulunması
8 Haziran 2022 tarihli TBBM genel kurulunda kabul edilen geçici kanun 2023 yılında da uzatıldı. “Ev sahibi kiraya en fazla ne kadar zam yapabilir?” diye merak ediyorsanız, 2023 yılı dönemi boyunca ev sahipleri kiraya en fazla %25 zam yapabilir.
Konut ve çatılı işyeri sözleşmelerinde; 6 ay ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde süre bitince sözleşmenin sona erdirilmesi için kiracının bu durumu sürenin bitiminden en az 15 gün önce yazılı olarak kiraya verene bildirmesi gerekir.
Kira bedelinin hak ve nasafet kuralına göre belirlenebilmesi için 4+1 kuralının uygulanması gerekir, ilk yıl sözleşme hükümleri, uzayan 4 yılda üfe oranını geçmemek üzere endeks uygulanmalı, 5 yıldan sonra yani 6 yıl için ise hak ve nesafet kuralına göre kira bedeli belirlenmelidir.
Kira Kontratı Yenilenmezse Devam Eder Mi? Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.
Fahiş kiraya 3 yıl hapis cezası
Buna göre Türk Ceza Kanunu'ndaki değişiklikle piyasa ortalamasının üzerinde fahiş kira artışıyla haksız kazanç sağlayanlara bir ila üç yıl hapis cezası verilmesi planlanıyor.
Kiracı, kira süresi içerisinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına neden olursa, kiraya veren, ihtarların yapıldığı kira yılının sonundan itibaren bir ay içinde tahliye davası açarak kira sözleşmesini sona erdirebilir.
Kira tespit davası avukatı hizmeti, kiraya veren ile kiracı arasındaki kira konusu anlaşmazlıkların çözümü ve davanın müvekkilin lehine sonuçlanabilmesi için verilen önemli hukuki hizmetlerden biridir.
Kira tespit duruşmasında Yargıtay kararları gereğince bu delillerden bir tanesi de tanıklardır. Tanık dinlenmesi sonucunda mahkeme de kira tespit davasın da sonuca etki edebilecek bir durum varsa bunu dikkate alacaktır. Bu nedenle kira tespit davasında tanık dinlenmesi, mahkemelerce geçerli olan bir durumdur.
Kiraya veren A davasını kazandığı takdirde, kiracı B yargılama giderlerini ve mahkemece belirlenecek karşı vekalet ücretini ödeyecektir. Burada karşı vekalet ücretine davayı kazanan kiracı tahliye avukatı hak kazanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri