Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Güneş koruyucu krem güneşe çıkmadan en az 15 dakika kadar önce cilde sürülmelidir. Eğer sonrasında hep güneşli ortamda bulunulacaksa 2 saatte bir, eğer kapalı ortamda bulunulacaksa 4 saatte bir tekrarlanmalıdır. Terleme, yüzme söz konusu ise saat beklenmeden cilt kurulandıktan sonra yenilenmelidir.
Güneş Kremlerinde Faktör Çeşitleri
Buna göre SPF 4 ila 12 arası hafif, SPF 12 ila 30 arası orta ve SPF 30 üzeri değerler yüksek koruma sağlıyor. Bunlar arasında en bilinen ve en çok tercih edilen ise genellikle SPF 15, SPF 30 ve SPF 50 değerlerindeki güneş koruyucular oluyor.
Piyasada çok sayıda "günde bir kez sürmenin yeterli olacağı" belirtilen güneş kremi de var. Bu ürünler, doğru şekilde kullanılırsa bu ürünlerin sekiz saat etkili olduğu ifade edilerek pazarlanıyor.
Evet, 50 faktör güneş kremi bronzlaşmanıza yardımcı olabilir. Hem bronzlaşmanıza yardımcı olurken hem de güneşten gelen zararlı ışınlardan cildinizi korumayı destekler. 50 faktör dışında 30 faktör koruyuculu güneş kremi ile de bronzlaşmanız mümkün olabilir.
İlgili 30 soru bulundu
30 ve 50 faktör arasındaki temel fark koruma dereceleridir. 30 faktör cildi güneşin zararlı UVB ışınlarına karşı yaklaşık olarak %95 oranında korurken 50 faktör cildi yaklaşık %98 oranında korur. Yani iki faktör arasında çok az bir koruma oranı vardır.
Uzmanlar, vücut için kullanılan güneş kremlerinin yüze sürülmemesi gerektiğini söylüyor.
Güneşe çıkmadan 20 dakika önce güneş kremi sürün. Güneşe çıktıktan sonra bir kat daha sürün. Koruyucunuz güneş altında maksimum 3 saat etkili olur. Çok yüzüp havluyla çok kurulanmanız halinde güneş kreminiz cildinizden uzaklaşır.
Yüksek faktör değerine sahip ürünleri arasında Factor100 SPF 50 100 ml güneş koruyucu krem bulunur.
Sun Protection Factor yani güneş koruma faktörü anlamına gelen SPF, genelde 15 ile 50 arasındadır. Değer ne kadar büyük olursa ürünün koruma etkisi de o kadar güçlüdür. Örneğin; SPF 50 bir güneş kremi SPF 15 bir kreme göre daha yüksek koruma sağlar. Cilt uzmanlarının tavsiye ettiği değer genelde 30 SPF'dir.
SPF 30 zaten etkili bir koruma sağlar, ancak daha uzun süre güneşe maruz kalacaksanız veya cilt tipiniz daha hassassa, SPF 50 kullanmak daha iyi olabilir.
Dolayısıyla güneş kremi kaç saat korur, güneş kremi ne kadar sürede yenilenmeli, güneş kremi günde kaç kez sürülmeli gibi soruların yanıtları değişkendir. Ancak en yoğun etkiye sahip güneş kremleri dahi maksimum 2 saatte bir yenilenmelidir.
UVA ışınları hava bulutlu dahi olsa cildin alt tabakasına ulaşabilir. UVB ise cildin üst tabakasına etki edip cilt yanıklarına neden olabilir. Bu sebeple güneş kremi sadece güneş açtığında değil her zaman günlük olarak kullanılması gereken bir koruma aracıdır.
Güneşe karşı ciltte bariyer oluşturan kremlerin koruma süresini hesaplamak için dakika ve faktör değerinin çarpılması yeterlidir. Zararlı UV ışınlarına maruz kalan bir cildi daha fazla muhafaza eden 50 faktör güneş kremleri, 500 dakikaya kadar koruma sağlar.
Çoğu güneş kreminin kutusunun üzerinde, paketi açılmadığı takdirde geçerli son kullanma tarihi yazmaktadır. Paketi açılmış güneş kremleri, açık hava ile temas ettiğinden bozulma süreleri kısalır. Güneş kremlerinin kullanım süresinin dokuz ila on iki ay ile kısıtlanması önerilir.
Eğer yatarken krem sürülürse bu toksinler dışarıya atılmakta zorlanır ve sabah uyandığınızda istemediğiniz bir görünümle karşılaşabilirsiniz. Yani geceleri güneş kremi kullanılmamalıdır. Hatta gece kullanım için üretilmemiş olan herhangi bir krem sürmek de yanlış bir hareket olacaktır.
Kış aylarında güneş ışınları yazdaki kadar dik konumda gelmese de kullanılmaya devam edilmelidir. Kışın kullanılan güneş kremleri, yazları tercih edilenler gibi çok faktörü olmasa da 30 faktörlü halinde kullanılması çok önemlidir.
Sarışın ya da kızıl gibi beyaz tene sahip kişiler, güneşe karşı koyu tenlilere oranla daha duyarlı olurlar. Bu da daha fazla korunmaları gereksinimini sağlar. Beyaz tene sahip kişilerin, 45-50 SPF özelliği bulunan yüksek koruma sağlayan güneş kremi kullanmaları gerekmektedir.
SPF 50 pa+++ nedir? Güneş kremlerinin üzerinde yazan PA, UVA koruması anlamına geliyor. PA+, PA ++ ve PA +++ şeklinde üç gruba ayrılıyor. PA +++ en yüksek UVA korumasına sahiptir.
30 SPF ultraviyole ışınlarını %97 oranında engeller. 50 SPF ultraviyole ışınlarını %98 oranında engeller. 100 SPF ultraviyole ışınlarını %99 oranında engeller.
Yüksek faktörlü güneş kremleri daha fazla UVB koruması sağlar ve cildinizi yanmaktan korur. Ancak bazı araştırmalar çok yüksek faktörlerin cilt kanseri riskini azaltmak konusunda daha etkili olmadığını gösteriyor. Dolayısıyla uzmanlar genellikle 30-50 faktör arasında olan güneş kremlerini öneriyor.
3- Esmer tenliyseniz SPF 15 ideal bir koruma faktörü olabilir. Güneşte yandıktan sonra koruma faktör oranını kademeli olarak azaltabilirsiniz. 4- Kumral tenliyseniz SPF 30 koruma faktörlü güneş kremleriyle güneşe çıkabilir, daha sonra faktör sayısını düşürebilirsiniz.
Makyaj bazını güneş kremi sürdükten hemen sonra ve fondöten sürmeden önce uygulayın.
Fondötenden Önce Güneş Kremi Sürülür mü? Evet, güneş kremi tıpkı makyaj bazında olduğu gibi fondöten kullanımından önce geliyor. Güneş kremini sürdükten sonra yaklaşık 8 dakika bekledikten sonra fondöten adımına geçebilirsin.
Güneş kremlerinin raf ömrü 3 sene. Bu süre, güneş kremi kaç senede bozulur sorusunun genel yanıtı olmakla birlikte kullanıma bağlı olarak daha kısalabiliyor. Ayrıca açılan güneş kremleri bozulur mu diye de merak ediyorsan bunun da elbette kaçınılmaz bir durum olduğunu söylemeliyiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri