Gut, eklemlerde ve çevresinde ürik asit kristallerinin birikmesine bağlı olarak yine eklemlerde kızarıklık ve hassasiyete neden olan ağrılı bir artrit türüdür. Sağlıklı bir vücutta, maddeler ürik aside dönüştürülerek vücuttan atılır.
Gut ataklarında antienflamatuvar yani iltihap giderici özellikli ağrı kesici ilaçlar ve kolşisin kullanılmaktadır. Bu ilaçlara yanıt vermeyen ya da aynı anda birçok ekleminde belirgin ağrı, şişlik olan hastalarda kısa süreli kortizon tedavisi uygulanabilir.
Gut hastalığı; kesin tedavisi olmayan bir romatizmal hastalıktır. Ara ara ortaya çıkması ve atakların azaltılması için ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Kanda ve dokularda ürik asit yüksekliğinin azaltılması için ilaç takviyesi sağlanır.
Özellikle fazla kilosu olan kişilerin insülin direncinin yüksek olmasıyla ürik asit seviyesinin yükselmesi arasında bulunan bağ kanıtlanmıştır. Bu yüzden düzenli egzersiz ve yürüyüşler ile kiloya dikkat etmek gut hastalığının tedavisi için tercih edilmelidir.
Atak birkaç günle bir kaç hafta içinde kendiliğinden geçer. Bazen o eklemde daha azalmakla birkaç hafta daha rahatsızlık kalabilir. Gut, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Etkin bir tedavi ve diyetle gut ataklarının önüne geçmek mümkündür.
İlgili 33 soru bulundu
Hekimlerin sıklıkla karşılaştığı sorulardan biri de ürik asit nasıl düşer şeklindedir. Ürik asiti dengelemenin en kolay yolu, bol su tüketmektir. Düşük pürin oranına sahip besinler, lifli gıdalar, düşük yağ oranına sahip süt ve yoğurt tüketmek, ürik asit seviyesinin düşmesine yardımcıdır.
Ürik asit, vücutta doğal olarak oluşan ve hücrelerin metabolizması sırasında ortaya çıkan bir atık maddedir. Genellikle böbrekler aracılığıyla vücuttan atılır.
Gut hastaları kırmızı et tüketimini azaltmalıdır. Bir günde iki avuç içi büyüklüğünden fazla et tüketmemeli ve ayrıca çok yağlı etlerden uzak durmalıdır. Dalak, işkembe, yürek, sucuk, pastırma, salam, sosis, ördek, ançüez, sardalye, kabuklu deniz ürünleri, kaz ve küçük balıklar da gut hastalarına önerilmez.
Gut Diyetinin Genel Önerileri
Pürinden zengin besin miktarı azaltılır. Örneğin; et, balık, kümes hayvanları gibi pürin içeren besinler akut ataklarda yenilmez. Akut ataklar geçince bu besinler az miktarda (60 gr/gün) verilebilir. Süt, peynir, yumurta, pürinden sınırlı diyette en iyi protein kaynaklarıdır.
Ürik asidi az derecede yükseltenler: Az yağlı süt ve türevleri, peynir, yumurta, ekmek, tahıllar, sebze ve meyveler. Ürik asidi orta derecede yükseltenler: Et, tavuk, balık, kuru baklagiller, mantar, ıspanak, karnabahar, kuşkonmaz.
Gut Hastalığı Kimlerde Görülür? Bu hastalık kadınlara nazaran erkeklerde daha sık görülür. Genellikle 40 ila 65 yaş arasında ortaya çıkan gut hastalığı kadınlarda menopoz dönemi tamamlandıktan sonra görülmeye başlanır. 40 yaş altında gut hastalığı görülmesi, sadece dünyada birkaç vaka ile sınırlıdır.
Gut hastalığına iyi gelen yiyecekler, mısır, çerezler, hububat ürünleri, ceviz kaju, keten tohumu badem güvenle tüketilebilir. Bu besinlerin ürik asit düzeyini düşürücü etkileri bilinmektedir. Meyveler, süt ve süt ürünleri de tüketilebilir.
Bazı insanlar hayatları boyunca bir tek atak geçirirler ve bundan başka hiçbir semptom yaşamayabilirler. Bazılarında ise zamanla eklemlerde hasara ve ağrıya yol açan şiddetli kronik ataklar görülür. Gut hastalığının kesin çözüm sağlayan bir tedavisi yoktur ancak iyi bir tedavi ile hastalık tamamen önlenebilir.
Hazırlanışı: Gut hastalığına limon iyi gelir mi diye merak ediyorsanız içinde limon da olan bu kürü deneyebilirsiniz. Gut hastalığından kurtulmanın yollarından biri de ürik asitleri temizleyen kür uygulamaktır.
Gut hastalığı tedavi edilebilir ve kontrol edilebilir bir hastalıktır. Gut hastalığının belirtileri, genellikle tedavinin başlamasından sonraki 24 saat içinde belirgin bir şekilde iyileşebilir.
Profesör Dr. İbrahim Saraçoğlu gut hastaları için kereviz kürü önermektedir. 3 ay boyunca haftada 3 kez bir porsiyon kereviz tüketiminin gut ataklarını önemli ölçüde azalttığını belirten Saraçoğlu, kerevizin iyice haşlanarak tüketilmesini önermektedir.
Maden suyunun; hem idrar miktarını, hem de idrarla ürik asit atılımını artırdığından, idrar yollarında oluşan taş oluşumunun önlenmesinde yardımcı olduğu bilinmektedir.
Fazla yağ böbreklerden ürik asit atımını azaltır ve vücutta birikimine neden olur. Bu nedenle; gut hastalığı beslenmesinde yağlı etler, kızarmış yiyecekler, tam yağlı süt ürünleri, tereyağı, margarin, fazla yağ ve şeker içeren tatlılar ve diğer yüksek yağlı gıdalar tüketilmemelidir.
Genel olarak, kandaki ürik asit düzeyi 7 ile 8 mg/dl'yi aşarsa, ürik asit, kristaller halinde eklem içlerinde birikip Gut'a neden olur. Zengin potasyumu içeren muz, ürik asidinin vucuttan atılmasına yardımcı olur ve böylece ürik asidin kristalleşmesi de önlenmiş oluyor.
Limon en alkali gıdalardan biridir ve içinde bulunan sitrik asit sindirildiğinde asitlilik yaratmaz. Her gün limonlu su içerseniz vücudunuzun toplam asitlilik oranı zaman içerisinde düşer. Ayrıca iltihabın nedenlerinden biri olan eklemlerde biriken ürik asit limonla yok olur.
Yücetürk, "En çarpıcısı süt ve süt ürünlerine yönelik. Süt içmek, yoğurt yemek gut riskini azaltıyor. Yani bu ürünlerden kaçmak yerine tüketimini artırmakta yarar var.
Süt ve süt ürünlerinde yarım yağlı ürünler tercih edilir. Tatlılarda sütlü tatlıları verilebilir. Yumurta sadece haşlanmış ya da yağsız yenmeli, yağda kızartılmış yumurtadan uzak durulmalıdır. Yağlı et suları gut hastalığında beslenme programında yer almaz.
Allopurinol: En sık kullanılan ürik asit düşürücü ilaçtır. Vücudunuz tarafından üretilen ürik asit miktarını düşürür ve genelde günde bir defa kullanılır. Doktorunuz kanda ürik asit düzeyini ölçtükten sonra genelde bu ilacı düşük dozda başlar ve ihtiyaca göre gerek olursa doz artışı sonraki takiplerde belirlenir.
Şikayeti olmayan kişilerdeki ürik asit yüksekliği için ilaç tedavisine çoğunlukla gerek yoktur. Ancak, erkeklerde 13 mg/dl, kadınlarda ise 10 mg/dl üstündeki değerlerde böbrek hastalığı gelişme riski yüksek olabileceği için ilaç tedavisi düşünülebilir ama bunun için doktora danışılmalıdır.
Ürik Asit Yüksekliği Tedavisi
Bol su tüketimi, pürinden fakir besinler, lifli gıdalar, düşük yağ oranına sahip süt ve yoğurt tüketmek, et ürünlerinin diyetten çıkarılması ve mayalı içeceklerden uzak durulması yüksek ürik asitin kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri