e-Fatura mükellefi değilseniz bu işlemin GİB Portal üzerinden yapılması gerekmektedir. 4.400 ve 5.000 TL altı meblağlar için kağıt fatura kesilebilir.
Fatura Kesme Sınırını Geçen Tutarlarda Ne Yapılmalı? Fatura kesme mecburiyeti tutarı, mükelleflerin kâğıt fatura kesebilecekleri tutarı ifade ediyor. Yani bir mükellef, günlük 4.400 TL'ye kadar olan satışlar için kâğıt fatura kesebiliyor. Bu tutarın aşılması hâlinde ise e-arşiv fatura kesme zorunluluğu bulunuyor.
Vergi mükellefi olan firmalara yapılan satışın 2023 yılı için 4.400 TL'yi aşması halinde, kağıt fatura olarak değil zorunlu olarak e-arşiv fatura kesilmesi gerekiyor. Vergi mükellefi olmayan birine 1 gün içerisinde KDV dahil 5000 TL ve üzeri fatura kesecekseniz bu faturayı yine e-arşiv olarak hazırlamanız gerekiyor.
e-Fatura Yerine Kağıt Fatura Kesmenin Cezası
Buna göre 2022'de 1000 TL olan ceza tutarı 2023'te aynı takvim yılı içerisinde her belge başına en az 2200 TL iken, her belge çeşidine toplam 1.100.000 TL olacak şekilde güncellenmiştir.
e-Fatura mükellefi sayılan firmaların, zorunlu olmasına rağmen e-Fatura'ya geçmemiş olsalar dahi, gönderici e-Arşiv mükellefi ise e-Arşiv Fatura düzenlemesi zorunludur. Ancak göndericinin e-Arşiv mükellefiyeti yoksa kağıt fatura kesebilir ve gönderici bu durumda herhangi bir yaptırımla karşı karşıya kalmaz.
İlgili 34 soru bulundu
2023 yılında zorunlu fatura düzenleme sınırının tutarı 4.400 TL'dir. Fatura vermeyen ve almayanlara 2.200 TL'den aşağı olmamak üzere bu belgeye yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
Firmaların birbirleri arasında düzenleyeceği faturalar eğer 2000 TL'den fazla ise kağıt olarak düzenlenemeyecek. Firmaların vergi mükellefi olmayan vatandaşa düzenleyeceği veya firmaların yurt dışına düzenleyeceği faturalar 5.000 TL 'den fazla ise yine kağıt ortamında olamayacak.
e-Fatura mükellefi kâğıt fatura kesebilir mi? Eğer e-fatura sistemine geçiş yapmış olan bir firmaya fatura kesecekseniz, satış faturası olarak e-fatura düzenlemelisiniz. e-Faturaya kayıtlı olan bir firmaya kâğıt fatura kesilmesi durumunda bu fatura geçersiz kalır.
Fatura kesme mecburiyetinin içeriği ile ilgili soru işaretleri olabiliyor. KDV konusu da bunlardan biri. 2023 için belirlenen 13.200 TL, KDV dahil fiş tutarını ifade ediyor. Yani işlem başına, toplamda KDV dahil en fazla 13.200 TL'lik fiş kesebilirsiniz.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
e-Fatura mükellefi değilseniz bu işlemin GİB Portal üzerinden yapılması gerekmektedir. 4.400 ve 5.000 TL altı meblağlar için kağıt fatura kesilebilir.
e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu olmayan mükelleflerin düzenleyecekleri faturaların, vergi mükelleflerine düzenlenen; vergiler dahil toplam 5 bin TL'yi; vergi mükellefi olmayanlara düzenlenen; vergiler dahil toplam 30 bin TL'yi aşması halinde “e-Arşiv Fatura” olarak düzenlenme zorunluluğu getirilmiştir.
Sahte Fatura (Naylon Fatura) Nedir? Vergi Usul Kanunu m. 359/b hükmü uyarınca sahte belge; gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgedir. Bir belgenin sahte belge olarak değerlendirilebilmesi için VUK madde 227'de öngörülen zorunlu unsurları içermesi gerekmektedir.
544 nolu VUK tebliği ile, 01.01.2023 – 31.12.2023 tarihleri arası yazar kasa kullanma limiti, KDV dahil 4.400 TL olmuştur.
Vergi Mükelleflerine düzenlenen faturalarda 2022 için KDV dahil 2 Bin TL*'yi Vergi mükellefi olmayan kişilere düzenlenen faturalarda KDV dahil 5 Bin TL'yi aşan faturalar gib e-Arşiv Portalı üzerinden düzenlenecek. KDV dahil bu tutarın aldında kalan faturalar için kağıt fatura düzenlenebilir.
Bu şartların sağlanması durumunda malın satışı veya hizmetin verilmesi anında Vergi Usul Kanununda yer alan belgelerden herhangi biri düzenlenmeyecek ancak gün sonlarında makineden alınacak raporlara istinaden "muhtelif müşteriler" ibareli bir fatura düzenlenecektir.
İstisna faturası neden kesilir? KDV muafiyeti olan ihracat kayıtlı satışlar durumunda istisna faturası kesilir. Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca ihracat kayıtlı satışlarda ürün yurt dışına satılacağından KDV alınmıyor. Üretici tarafını ilgilendiren ihracat kayıtlı faturalar kesilirken faturaya KDV dahil edilmiyor.
Eğer bir fatura, KDV'sinin 0 olduğu bir ürüne sahipse, bu ürün faturadan istisna edilir. Buna da istisna fatura adı verilir. Vergi Usul Kanununda belirlenen şartlara sahip ürünlerin ticareti yapılırken bu ürünler faturada 0 KDV olarak düzenlenir.
%18 olarak uygulanmakta olan genel KDV oranı % 20'ye yükseltilmiştir. % 8 KDV'ye tabi teslim ve hizmetlerin KDV oranı %10'a yükseltilmiştir. Sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçete ürünlerinde KDV oranı % 8'den %20'ye yükseltilmiştir.
" E-Faturada aktif olarak göründüğü tarihten itibaren mükellef 7 gün süreyle karşı firmadan ister kağıt ister e-fatura alabilir, aynı şekilde kesebilir.
Soru 13) İşletmem aynı anda hem kağıt hem e-fatura düzenleyebilir mi? e-Fatura uygulamasına dahil olan mükelleflerin kendi aralarındaki faturalaşma süreçlerinin elektronik olması gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle sisteme dahil olan mükelleflerin kendi aralarında kağıt fatura düzenlemeleri mümkün değildir.
onaylanıp gönderilen faturalar için düzeltme ve iptal işlemi yapılamamaktadır. bu tür bir durumda faturanın alıcısı tarafından iade faturası düzenlenebilir, ya da ticari fatura senaryosuna göre oluşturulup gönderilmesi halinde red uygulama yanıtı gönderilebilir. alıcının faturaya yanıt dönememesinin nedeni temel fatura ...
Sonrasında bu mallar için kestiği fatura çeşidine geriye dönük e fatura denir. Yasal olarak elektronik faturaların satıştan en fazla 7 gün sonra hazırlanması ve kesilmesi gerekir. Faturası kesilmeyen satışlar usulsüz statüsüne düşer.
Kanun uyarınca taraflar, sadece e-Fatura sistemine dahil oldukları tarihten itibaren e-Fatura düzenleyebilir. Geriye dönük kesilen e-Faturalar sistemden gönderilebilir ancak faturaların hukuken geçersiz olduğu bilinmelidir.
Mevzu bahis ÖKC fişleri meblağa bakılmadan fatura yerine geçer belge kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri