Klima hastalığı, tıp dilindeki adıyla “Lejyoner hastalığı” bir çeşit akciğer enfeksiyonudur. Legionella pneumophila bakterisini taşıyan su damlacıklarının solunması, klima hastalığının bulaşmasına neden olur. Bakımı yapılmamış klimalar, klima hastalığının en sık nedenidir.
Zamanında teşhis edilen hastalığın son derece başarılı bir tedavisi bulunur. En sık tercih edilen yöntem damar içi antibiyotik tedavisi ve hastanın semptomlarının şiddetine göre oksijen desteğidir. Birkaç gün hastanede yatış sonrası hasta evinde ağız yoluyla antibiyotik tedavisine devam eder.
Klimanın üzerimizdeki olumsuz etkileri arasında göz ve cilt kuruluğu, dehidrasyon, solunum problemleri, bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskinde artış ve baş ağrıları sayılabilir. Bunlara ek olarak yaz nezlesi ve klima hastalığı olarak da bilinen lejyoner hastalığı da yaygın olarak görülen diğer sıkıntılardandır.
Hastalık kendini öksürük, ateş, halsizlik, terleme gibi belirtilerle gösteriyor. Hızla tanı konulup tedavinin başlatılması gerekiyor” diyor. Her iki gruptaki hastalarda da klimanın oluşturduğu ani ısı ve nem değişikliği sıkıntılara neden oluyor.
İlgili 38 soru bulundu
Klima çarpmasının ortalama 3 gün etkisi görülür.
Klima çarpması belirtileri ortalama 3 gün sürer ancak vücut direncinizin düşük olduğu durumlarda bu süre biraz daha fazla olabilir.
Klima zararlarından korunma yolları
Yaz aylarını kapalı ortamlarda çekilir hale getiren ve yaşam konforumuzu artıran klimalar bazen hastalıklara da neden olabiliyor. Bu rahatsızlıklar arasında ateşli boğaz enfeksiyonları, lejyoner hastalığı gibi hastalıklar bulunuyor.
Karbonmonoksit zehirlenmesi, kan dolaşımınızda karbonmonoksit oluştuğunda meydana gelir. Havada çok fazla karbonmonoksit mevcut olduğunda, vücut kırmızı kan hücrelerindeki oksijeni karbonmonoksit ile değiştirir. Bu durum, ciddi doku hasarına ve hatta ölüme sebebiyet verebilmektedir.
Bunun için sıcak bir içecek tüketmek, sıcak bir duş almak veya sıcak su torbası kullanmak gibi yöntemler kullanılabilir. Ayrıca bol sıvı tüketmek, yeterli dinlenmek ve sağlıklı beslenmek de klima çarpmasının etkilerini hafifletmeye yardımcı olabilir.
Klima çarpması nedir sorusuna cevabını alan kişiler klima çarpmasına hangi ilaçlar iyi gelir şeklindeki sorularına cevap aramaktadırlar. İlaç kullanımı pek önerilmemektedir ancak kullanmak isteyenlerin ise parasetamol ya da ibuprofen kullanabilecekleri söylenmektedir.
Legionella'ya maruz kalan herkes hastalanmaz. Altta yatan hastalığı olanlar, sigara kullananlar ve yaşlı kişilerde Legionella'dan hastalanma riski daha yüksektir. Belirtiler genellikle enfeksiyondan sonra iki ve on gün arasında başlar fakat nadir durumlarda belirtilerin ortaya çıkması üç hafta kadar sürebilir.
Legionella pneumophila bakterisini taşıyan su damlacıklarının solunması klima hastalığının bulaşmasına neden olur. İnsandan insana bulaş söz konusu değildir. Hastalığın oluşmasında özellikle kişinin sağlık durumu, kronik hastalığının olup olmaması, yaşı ve bağışıklık sisteminin yeterli olup olmaması etkilidir.
Yüksek ısı değişimlerine bağlı olarak kas ağrısı, kas tutulması, baş ağrısı ve kramp gibi şikayetlere yol açabilen klima, kas tutulmasının yanı sıra bel, boyun ve sırt tutulmalarına neden olabilir.
En doğru şey enfeksiyondan kaçınmak. Bunun için enfeksiyonun yoğun olduğu dönemlerde kapalı ortamlardan kaçının. Açık ve temiz havalı ortamlarda bulunun. Klimalı ve soğuk ortamlar sinüziti tetikler.
Eğer sürekli kuru bir havaya maruz kalırsanız, burun nemlendirme özelliğinin kaybedecektir. Nemlendirmek için burun içerindeki konka isimli etler şişecektir. Bu durum da burun tıkanıklığı şikayetini artırabilir.
Yaz sıcaklarından kurtulmak için çalıştırılan klimalar, bacalardaki “terse dönme olayı” nedeniyle karbonmonoksit zehirlenmelerine sebep olabilir. Ankara Üniversitesi (AÜ) Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Streptokok Boğaz Enfeksiyonları: Streptokok bakterileri, boğaz enfeksiyonlarının bir diğer yaygın nedenidir. Streptokok boğaz enfeksiyonları genellikle boğazda şiddetli ağrı, yüksek ateş, boğazın kırmızı ve şişmiş olması, bademciklerde beyaz lekeler ve lenf bezlerinin şişmesi gibi belirtilerle kendini gösterir.
Klimaların en sağlıklı kullanımının gündüz vakitleri olduğunu dile getiren Atamer, “Geceleri yatarken klima açık yatmak uygun değil. Sürekli olarak soğutma nedeni ile sabah uyandığımızda vücudumuzda kas ağrıları, kas krampları, boğazımızda kuruma, bazen öksürük, bulantı ve kusmaya neden olabilir.
Klimalar üflediği soğuk hava ile beraber ortama toz da yayar. Bu durum özellikle, alerjisi olan kişilerin şikayetlerini artırır ve krizlerini tetikler. Şiddetli kuru öksürükler yaşamanızı isteyeceğimiz bir durum değildir.
Soğuk algınlığı veya nezle olarak da adlandırılan, yaygın olarak 1-3 gün arasında ortaya çıkan üşütme belirtileri, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük ve hafif ateş gibi belirtileri içerir.
Klimanın üflediği serin havanın karşısında durmak pek doğru değil; hele de dışarıdan terlemiş olarak gelmişseniz. Terin üzerinizde aniden soğuması 'klima çarpmasına sebep olabilir. Boynunuz tutulabilir, başınızı çeviremezsiniz; nefes alırken göğsünüzde bıçak batar gibi ağrılarınız olabilir.
Özellikle çocuklar, yaşlılar, üst ve alt solunum yolu ile ilgili kronik sinüzit ve bronşiti olanlar klima kullanımında tehlike altındadır. Klimaların direkt olarak kişinin üzerine soğuk hava üflemesi, yüzdeki sinir kılıfı üzerine etki ederek, ödem ve yüz felci oluşturabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri