4/b Kendi Adına ve Hesabına Bağımsız Çalışanlar ile Köy ve Mahalle Muhtarları Yaşın ilerlemesi nedeniyle çalışma gücünün azalması sonucu gelir kaybına uğrayan sigortalıların geçimlerini sağlamak amacıyla kurulmuş yaşlılık sigortasından bağlanan aylıktır.
“4B nedir” sorusu da aynı yöntemle yanıtlanabiliyor. Eskiden Bağkur sigortası olarak adlandırılan sistem, SGK'ya bağlandığında 4b adını aldı. Bu sisteme kayıtlı ve prim ödeyen kişiler kariyer ve meslek grupları dışında kalan ve bir işyerine bağlı çalışmayan, dolayısıyla kendi mesleğini yapanlar.
MADDE 2- Bu Kanun; sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortasından yararlanacak kişileri, işverenleri, sağlık hizmeti sunucularını, bu Kanunun uygulanması bakımından gerçek kişiler ile her türlü kamu ve özel hukuk tüzel kişilerini ve tüzel kişiliği olmayan diğer kurum ve kuruluşları kapsar.
4B sistemi eski adıyla Bağ-Kur sigortasıdır. Bu sisteme kayıtlı kişiler, kendi mesleğini icra eden yani bağımsız olarak çalışan kişilerdir. 4B sisteminine esnaf (iş yeri sahipleri), sanatkar veya serbest meslek grupları dahil olabilir.
Bu Kanun ile devlet uzun vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası için ayrı ayrı olmak üzere prim katkısı yapmayı kabul etmiştir. Buna göre “Devlet, Kurumun ay itibarı ile tahsil ettiği malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası priminin dörtte biri oranında Kuruma katkı yapar.
İlgili 15 soru bulundu
5510 s. Kanun m. 4 / I-a, “Hizmet akdi ile bir veya bir den fazla işveren ta- rafından çalıştırılanlar sigortalı sayılırlar.” hükmünü içermektedir. Dolayısıyla, söz konusu yasal düzenleme, eski 506 sayılı Kanuna paralel olarak, iş sözleşmesine göre çalışanların zorunlu sigortalılığını düzenlemiştir.
5510 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının on iki numaralı bendinde ücret, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bendi kapsamında sigortalı sayılanlara saatlik, günlük, haftalık, aylık veya yıllık olarak para ile ödenen ve süreklilik niteliği taşıyan brüt tutar olarak tanımlanmıştır.
4B Hangi Meslekleri Kapsar? 4B sigortasına bağlı olan kişiler, bir işyerine bağlı çalışmayan ve kendi mesleğini yapan çalışanlardır. Sanatkarlar, mühendisler, serbest meslek grupları, işyeri sahibi esnaf ve güvenlik kadroları bu sigorta türüne dahildir.
4B sigortalı olarak çalışanlar, eskiden Bağ-Kur kapsamında olan ve bağımsız şekilde kendi mesleğini icra eden kişilerdir. İşyeri sahipleri ile esnaf ve sanatkârlar bu kapsamdadır. Ayrıca Kamu Personeli Seçme Sınavı'na girerek B kadro kapsamında kamu kurumlarında çalışanlar da 4B sigortalı kabul edilir.
Bu sıralama, eskiden SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı olarak yapılırken 2006 yılındaki bir düzenlemeyle her biri SGK altında toplandı. Yeni sisteme göre çalışanlar 4A, 4B ve 4C sigorta kapsamı altında faaliyetlerine devam ederler.
5510 sayılı Kanun'un geçici 95. maddesinde yer alan beş puanlık indirimden, indirim kapsamına giren sigortalıların ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlanmadan önce en son çalıştıkları iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalıştıkları süre boyunca yararlanılabilecektir.
Emeklilik hizmet süresinin başlangıcı göreve başlama tarihinden, bitişi ise görevden ayrıldığı tarihi takip eden aybaşına kadar olan süreyi kapsar. 5510 sayılı Kanuna tabi memurlar 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ilk defa memurluğa başlamış kişilerdir ve hizmet hesabı, aylık bağlanma sistemi vb. konularda 5510 sayılı ...
5510 sayılı Kanunla getirilen sistemde Aylık = Ortalama Aylık Kazanç x Aylık Bağlama Oranı formülüne göre hesaplanmaktadır. 8100 günden az olanların 8100 günü varmış gibi değerlendirilir. Diğer bir ifadeyle, aylık bağlama oranları % 45'in altında olamaz.
Daha önce SSK olarak anılan sigorta biçimi 4A olarak; daha önce BAĞ-KUR olarak adlandırılan sigorta biçimi 4B sigorta olarak SGK çatısı altında yerini aldı. “4B sigorta nedir?” sorusuna bakıldığında diğer bir sigorta seçeneği olarak karşımıza çıktığını görebiliriz. “4B nedir?” sorusu bu sigorta altında bulunan kişiler ...
SSK ve BAĞ-KUR arasındaki farklara gelecek olursak: SSK bir işverene, kuruma bağlı olarak çalışan tüm işçiler için yapılan sigortadır. BAĞ-KUR ise işverenlerin, bağımsız çalışanların ve kanunda tanımlanmamış olan meslek grupları için geçerli olan sigorta türüdür.
Sözleşmeli olarak bir iş yerine bağlı çalışmayan serbest meslek grupları, iş yeri sahibi esnaf ve sanatkârlar 4B kapsamında sigorta primi öder. 4B kapsamındaki sigortalıların, prime esas kazanç tutarları üzerinden sosyal güvenlik priminin hesaplanmasında kullanılacak oran %34,5'dir.
4 b sözleşmeli personel 657 yasada düzenlenmiştir. Anayasamızın 128.maddesindeki kamu hizmeti görevlileri ile ilgili tanımda sözleşmeli personel yer almamış olmamasına rağmen maddede geçen diğer kamu görevlileri kapsamına sözleşmeli personel de dahil edilmektedir.
4B'li personel, mahalli idareler personeli, teşkilat kanunlarına dayalı çalışan sözleşmeli personel, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları, kamu dışı aile sağlığı çalışanları, vekil imam, hatip ve müezzin kayyumlar ile vekil ebe ve hemşireler de düzenlemenin kapsamında yer alıyor.
4A, 4B, 4C hizmet dökümü kişinin sigortaya başladığı tarihi, prim miktarını ve an itibariyle toplam gün sayısı ne gösterir. 4A hizmet dökümü ile birlikte aynı zamanda 4B hizmet dökümü ve 4C hizmet belgesi alınmaktadır.
Bu nedenle Bağ-Kur'lular daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak zorunda kalıyor. SSK'da 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli olurken, Bağ-Kur'da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9000 prim günü koşullarını birlikte sağlamaları durumunda emekli olabiliyor.
Söz konusu düzenlemeyle; Kadınlar 58 yaşını, erkekler 60 yaşını doldurmuş olmak ve 25 tam yıl prim ödemek şartıyla emekli olabilmektedir.
Düzenlemenin önümüzdeki hafta içinde yasalaşması bekleniyor. En düşük SSK, Bağ-kur emekli maaşı Ocak 2023 3500 TL'den 5500 TL'ye ardından ara zam ile birlikte 7500 TL'ye yükseltildi. En düşük memur emeklisi maaşı da yüzde 25'lik Temmuz zammı ile birlikte 9.876 TL'ye yükseldi.
2023 yılı içinde ilk defa 5510 sayılı Kanun kapsamına alınan işyerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam PÖGS'nin 2023 yılı Ocak ile Haziran ayları/dönemi için günlük 13,33 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, takip eden ay/aylardan doğan sigorta prim borçlarına mahsup edilecektir.
SGK teşviklerinden olan 5510 sayılı Kanun'un 4(a) bendi kapsamındaki sigortalıları çalıştıran özel sektör işverenlerinin, bu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutar Hazine tarafından karşılanır.
15.000 TL brüt maaş alan bir çalışanın SGK primi işçi payı aylık 2.100 TL'dir. Ayrıca çalışandan işsizlik sigortası işçi payı da kesilir ve bu tutar aylık 150 TL'dir. 15.000 TL brüt maaş alan bir çalışan için işverenin ödeyeceği SGK primi işveren payı (% indirimli) ise 2.325 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri