1. Lise ve altı öğrenim kurumlarından mezun olanlar ile yapılan seçim sonucunda yedek subay adayı ve yedek astsubay adayı olarak ayrılanların dışında kalanlar askerlik hizmetlerini er olarak yerine getirirler. 2. Erbaş ve erlerin askerlik hizmet süresi altı aydır.
Mevcut askerlik sisteminin temelini, 1111 sayılı Askerlik Kanunu oluşturmaktadır. Söz konusu Kanun kapsamında halen uygulanan askerlik hizmet çeşitleri: 6 ay kısa dönem, 12 ay yedek subay, 12 ay er/ erbaş, dövizle askerlik ve bedelli askerlik olarak sıralanmaktadır.
6 aylık maaşlı askerlik sonrasında TSK'nın ihtiyacına göre sözleşmeli er-erbaş, uzman erbaş rütbesiyle orduda devam edebilecekler.
Sistem, zorunlu 6 aylık vatani görevini tamamladıktan sonra süreyi uzatarak askeriyede para kazanma ve kariyer yapma imkanı da sağlıyor. Erbaş ve erlerden isteyen, terhise hak kazandığı tarihten itibaren askerliğini 6 ay daha uzattığında, uzatma döneminde en az asgari ücret kadar maaş veriliyor.
Günümüzde er olarak askerlik süresi 6 ay, yedek subay ve yedek astsubay olarak askerlik süresi 12 aydır. 26 Haziran 2019 tarihinde yürürlüğe giren yeni askerlik kanunu ile bedelli askerlik kalıcı hâle getirilmiştir. Buna göre bu ücreti ödemeyenler için zorunlu askerlik 6 aydır.
İlgili 26 soru bulundu
Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak. Askerlik hizmet sürelerini, ihtiyaca göre bir katına kadar artırmaya veya yarısına kadar azaltmaya Cumhurbaşkanınca karar verilebilecek. Bu şekilde belirlenen hizmet süresi 6 aydan az olamayacak.
MADDE MADDE YENİ ASKERLİK SİSTEMİ Lise mezunları 6 ay dolunca 6 ay da maaşlı askerlik yapabilecek. Zorunlu askerlik 6 aya iniyor. 6 ayı tamamlayanlar isterlerse terhis olabilecek.
6. Yeniliklerden birisi de ikinci altı aylık askerlik hizmeti uygulamasıdır. İstekli olan erbaş/erler, ilk altı aylık hizmeti sonrasında asgari ücretten az olmamak üzere harçlık alarak altı ay daha askerlik yapabilmektedir.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde hizmet veren askerlerin maaşları, bir dizi faktöre bağlıdır. Bu faktörler arasında rütbe, deneyim, görev yeri ve ek ödemeler bulunur. Özellikle, bir subayın rütbesi yükseldikçe ve ek görevler üstlendikçe, maaşı da artabilir.
Kısa dönem asker maaşı yoktur harçlığı vardır. Direkt er olarak nitelendirildiği zaman 237 TL olarak bir harçlık almaktadır. Bunun yanında usta onbaşı ve erbaşlar 270, çavuşlar ise 305 TL olarak aylık harçlık alır. Yukarıda da belirttiğimiz bu tutarlar, yine kişilerin bulundukları yere göre farklılık gösterebilir.
Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamayla çatışma bölgesinde profesyonel asker uygulamasına geçildiğini duyuruldu. Yeni uygulamayla kısa ve uzun dönem askerler, aktif çatışma görevlerinden çekildi. Çatışma bölgelerinde sadece profesyonel erbaş, uzman çavuş, astsubay ve subaylar bulunacak.
2015 yılı itibariyle askeri birliklerde mobil cihaz kullanımı yasağı ortadan kalkmıştır.
Maaşlı süre 6 ay bittikten sonra yine komutanları orada değerlendirmelerde, bu genç başarılı olduğu takdirde sözleşmeli er / uzman erbaş olabilecek.
Bedelli yapmayan bütün askerler için askerlik süresi 6 ay olup, gün olarak 180 gündür. Bu sürenin ilk 1 (bir) ayı acemi birliği, diğer 5 (beş) ayı ise uzmanlık dönemidir. Şu anki sisteme göre normal erler 28 günlük acemi süresinin ardından yemin etmekteler. Buna halk arasında 4 hafta da denmektedir.
Acemi birliklerinde yürüyüş yerleri, dönüş kuralları, komutanlarla konuşma tarzı, silah eğitimleri gibi tüm temel eğitimler öğretilmektedir. Acemi birliklerinde askerlerin ihtiyacı olan tüm ekipmanlar askerlere iletilmektedir.
Orgeneral maaşı, Türkiye'deki en yüksek askeri maaşlardan biridir. 2024 yılında orgeneral maaşının miktarı ocak ayındaki zamla birlikte 109.800 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.
Doğuda komando maaşı 2024 yılında güncel olarak şu şekildedir: Doğu bölgelerinde görev yapan komandolar, astsubay ve subay rütbelerine göre değişmekle birlikte ortalama olarak 40.000 TL – 65.000 TL arasında maaş alır.
Bu grafikteki veriler ne ifade ediyor? Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Binbaşı maaşı aylık ortalama 65.000 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Binbaşı maaşı 52.000 TL iken, en yüksek ise 101.400 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Buna bağlı olarak da 2024 yılı için belirlenen doğudaki er asker maaşı aşağıdaki gibidir: 2024 yılı itibariyle doğuda er maaşı en düşük 45.000 TL olarak belirlenmiştir. 2024 yılı için doğuda görevlendirilen er maaşları en yüksek 50.000 TL'dir.
Acemi birliği süresi boyunca askerler harçlıklarını PTT üzerinden verilen PTT karttan çekebilirken, usta birliğine geçen askerler harçlıklarını Ziraat Bankası tarafından verilen Ziraat hesap kartından çekebilirler. Askerliğin sona ermesinin ardından PTT kart iptal edilirken Ziraat kartı kullanılmaya devam edilebilir.
Bunun dışında vatandaşlarımızdan herhangi bir belge talep edilmemektedir. Soru 5: Muhtaç Asker Ailesi Yardım ödemesi ne kadardır? Aylık 800 TL olmak üzere 2 ayda bir 1600 TL'lik düzenli ödeme hak sahibi vatandaşlarımızın PTT'deki hesaplarına yatırılmaktadır.
İki yıl ve daha fazla süreli yükseköğretim kurumu mezunlarından Silahlı Kuvvetlerin ihtiyacı kadarının seçilmesini müteakip, yedek astsubay temel eğitimini başarı ile tamamlayan ve astsubay astçavuş naspedilen yükümlülerin 12 ay süreyle tabi olduğu askerlik hizmetidir.
Askerlik çağının başlangıcı nedir? Askerlik çağının başlangıç yaşı 19'dur. Başlangıç yaşının tespitinde yaşa girilen senenin ocak ayının birinci günü esas alınır.
18 yaşını doldurmuş ya da 12. sınıfı bitirmiş erkek ya da kadın askerliğe çağrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri