Doğan bebek kız ise genellikle ilimizde yaşayan Romanlar arasında altı ay kınası adı verilen etkinlik gerçekleştirilir. Kınanın yapılacağı gün kızın önüne bir tepsi içinde ayna, kalem, Kuran konulup, bunlardan birinin seçilmesi istenir.
Kına tepsisi hazırlanır; etrafına lokum, kuruyemiş ve kurabiyeler yerleştirilir. Kına annesi bebeğin sağ eline kına yakar, kırmızı bir örtüyle örter. Sonra sol ayağına kına yakar ve beyaz bir örtüyle örter.
6 ay kına konsepti zaman zaman değişse de kınanın yakılacağı gün bebeğe önce banyo yaptırılıyor. Dualar eşliğinde cici anne tarafından bebek bindallısı giydiriliyor ve bu esnada kına tepsisi hazırlanıyor. Tepsinin etrafına kuru yemiş, lokum ve kurabiye gibi ikramlıklar yerleştiriliyor.
İlk olarak 41 Yasin okunur ve kına annesi ( yenge veya hala) tarafından bebeğin sağ eline ve sol ayağına kına yakılır. İnanışa göre sağ el 'helal paraya sol ayak ise doğru işlere adım atsın diye kınalanıyor. Kına yıkandıktan sonra bebek başta babası olmak üzere etkinlikte bulunan tüm erkeklerin cebinden para çekiyor.
Bu ritüel her ne kadar son zamanlarda popülerleşmiş olsa aslında bizim kültürümüzde süregelen bir gelenektir. Bebek, kırk çıkarma ve mevlit gibi etkinliklerle eş, dost ve akrabalar arasındaki yerini alırken 6 ay kınasıyla kız çocuğunun doğumu tam anlamıyla müjdelenmiş oluyor. Adı üzerinde, bebeğin 6. ayında yapılıyor.
İlgili 34 soru bulundu
Sünnet çocuğuna kınayı yengeler yakar. Düğün sahibi yani sünnet çocuğunun annesi kına yakan yengelere iğne oyalı bez örtü verir. Orta yerde kına yakılırken sünnet çocuğunun yakınları para takarlar.
Özellikle ayağınız uzun süre kapalı kalıyor ve yoruluyorsa kına yakara bu etkileri azaltmanız mümkündür. Ayak altına yakılan kına ayak, eklem ve bacak ağrılarının azaltılmasını sağlar.
Bu sebeplerden ötürü, perşembe veyahut cuma günleri kına gecesi için en ideal günlerdir. Hem misafirleriniz için hem de siz için yorgunluk ve telaşeyi en aza indirmek ve rahat rahat hazırlanma payı kalması açısından çok etkili olacaktır.
Kına saça uyguladıktan sonra 2 saat kadar bekletilmelidir. 2 saatin ardından ılık su ile durulanır ve şampuanlanır. Kına iki aşamalı olarak uygulanır; ilk aşamada kına saçların tamamına uygulanır ve ikinci kat uygulaması için kısa bir süre bekletilir.
C: Kına hediyelikleri genelde misafirlere dağıtılan küçük ve manidar hediyelerdir. Çoğunlukla kına gecelerinde keseler dağıtılır. Bu keselerde lavanta gibi hoş kokulu çiçekler yer alır. Dolap magnetleri, mum ve sabunlar da kına hediyelikleridir.
6 ay kınasında bebeklere genellikle bindallı giydirilir. Kırmızı bindallılar şalvar, bluz ve kaftan olmak üzere genellikle 3 parçadan oluşur. Her ne kadar bindallı olsa da bebeklere giydirildiği için daha rahat kıyafetler olması çok daha önemli.
Kına gecesinde gelin adayına kınayı mutlu bir evliliği olan, anne babası hayatta olan, acı görmemiş bir kadın tarafından yakılması adettendir.
Kınanın şans getirdiğine, kına yakılan gelin ve damadın mutlu bir evlilikleri olacağına inanılır. Kına gecesinde gelin adayına kınayı mutlu bir evliliği olan ve hayatında büyük acılar yaşamamış bir kadın tarafından yakılması adettendir. Bazı bölgelerde kına, aile büyüklerinde biri tarafından hazırlanıp yakılır.
Kimi yörelerde mutlu bir evliliği olan, anne babası hayatta olan acı görmemiş bir kadın tarafından yakılırken kimi yörelerde yengeler kınayı yakar. Bazı yörelerde geline genç kızlar erkeğe genç delikanlılar yakarken bazı yörelerde ise teyzeler kınayı yakar.
Kına genellikle bakır bir tas içinde hazırlandıktan sonra mumlarla süslenmiş kına tepsisinin üzerine konur. Bekar kızlar ellerinde mumlar eşliğinde gelinin etrafında dönerek türkü söylerken bir aile büyüğü de kına tepsisini taşır.
Bebek, kırk çıkarma ve mevlit gibi etkinliklerle eş, dost ve akrabalar arasındaki yerini alırken 6 ay kınasıyla kız çocuğunun doğumu tam anlamıyla müjdelenmiş oluyor. Adı üzerinde, bebeğin 6. ayında yapılıyor. Tam da bu zamanlarda miniğinin ilk dişi de çıkabilir.
Gerdek gecesinden evvelki geceye kına gecesi denir. damadın kınasını delikanlılar, gelinin kınasını da, genç kızlar yakar. Kına erkeğin yalnız sağ elinin serçe parmağına (yalnız serçe parmağına), gelinin el ve ayak parmaklarına yakılır.
Ayak tabanlarınıza ve parmak aralarınıza sürüp 2 saat bekletin. Ardından durulayın. Ayağa yakılan sirkeli kına şişkinlik, ödem gibi rahatsızlıkları engeller. Tüm dolaşım sistemini açarak kan akışının hızlanmasını sağlar.
- Ayağa yakılan kına şişkinlik, ödem gibi rahatsızlıklarında önüne geçmektedir. Ayrıca bunların tedavisi içinde kına yakılması tavsiye edilmektedir. - Ayağa kına yakmak bir rahatlama hissi yarattığı için ruhsal anlamda da bir takım olumlu etkileri bulunmaktadır.
Cilt hastalıklarında sıklıkla kullanılan bu ikilinin bir araya gelmesi daha güçlü bir ilaç ortaya çıkarttı. Hem kına hem de elma sirkesi ayrıca bakım ürünleri arasında yer alır. Vücutta birikmiş mikropları çekerek ter gözeneklerinden atar. Bu sayede kireçlenme, ödem birikmesi gibi durumları engeller.
Kınada erkek tarafı ne alır sorusunu yanıtlayarak başlayalım: Geleneklere göre kına gecesi hazırlığında gelinin kına elbisesini, ayakkabı, küpe, iç çamaşırı, takı gibi aksesuarlarını damat tarafı alır. Ayrıca kına gecesinin, kına ve çerezini de erkek tarafı temin eder.
Kına gecesinde kına gecesine özel olarak giyilen kıyafete bindallı adı verilir. Gelin olacak kişi kına gecesi elbisesi giyer ve eğlencesine başlar. Kına gecesinde seçilecek bindallı farklı renkler ve özelliklerde olabilir. Genellikle kına gecelerinde kırmızı bir kınalık tercih edilir.
Kına gecesine gelin ve damadın yakın akrabaları ve arkadaşları katılır. Kınanın yakılacağı gün kız evine düğünün başladığı anlamına gelen bayrak asılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri