Anne sütü içindeki besinler ve prebiyotikler sayesinde bebeğin bağışıklığını güçlendirir, gelişimini destekler. Bu yüzden ilk 6 ay anne sütü alması, 6 aydan sonra anne sütü yeterliyse ve bebek hala emebiliyorsa bu sürecin 2 yıl devam etmesi, bebeğin sağlığı açısından faydalıdır.
Anne sütü bebekler için en hayati besindir. Özellikle ilk altı ay sadece anne sütü almalıdır. Annenin yeterli sıvı almaması, yetersiz beslenme, psikolojk sorunlar gibi faktörler anne sütünün az gelmesine veya kesilmesine neden olur.
3-6 Ay Emzirme Rutini
Emme süresi azalmaya başlar ve ara ara sadece tek göğsü emmek yeterli gelebilir. Artık emmek isteğini veya istemediğini bize net olarak göstermeye başlar. Emzirme rutinimiz günde 6-8 defa ve 5-10 dakikaya kadar düşebilir. Gece emmesi de 1-2 ye düşmüştür.
Süt vermede yetersizlik: Emziren annelerin % 15' inde önceleri yeterli olan süt salgısında sıklıkla ilk 3 ay içinde azalma olmaktadır. Emme refleksinin yetersiz olması üretilen sütün yeterli boşalamaması sonucunu doğurur. Bu da süt üretimini azaltır.
- Doğrusu, ilk 6 ay, tek başına anne sütüyle beslemek. Su bile yok. 6. aydan itibaren de, uygun ek besinlere geçmek ve 2 yaşına kadar emzirmeye devam etmek...
İlgili 22 soru bulundu
Bebeğin ilk 6 ay tek başına, 6. aydan sonra ise uygun ek besinlerle birlikte. 2 yaşına kadar anne sütüyle beslenmesidir.
6 aydan Sonra Bebeğin Anne Sütüne İhtiyacı
6-8 ay arası bebeğin günlük besin ihtiyacının en az %70'ini anne sütü karşılamalıdır. 9-12 ay arası bebeklerde bu oran % 50 anne sütü, % 50 katı gıda olmalı. 1-2 yaş döneminde ise bebeğin günlük besin ihtiyacının %40'ını anne sütü oluşturmalı.
Anne sütü arttırıcı besinlere, mutlaka beslenmeniz içinde yer verin. Özellikle anne sütündeki yağ oranını artırmak için et, balık, tavuk gibi hayvansal besinleri bolca tüketin. Bütün yeşil yapraklı sebzeler, gaz yapmayan kurubaklagiller, aşurelik buğday, avokado, Hindistan cevizi yağı da süt üretimini artırır.
MEMEDEN SÜT GELİP GELMEDİĞİ NASIL ANLAŞILIR? Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır.
5-6 aylık bebekler ise her bir öğünde 196-224 gram olmak üzere 4-5 saatte bir beslenmelidir. Yenidoğan bebekler ortalama olarak her 2-3 saatte bir emmek isterler. Bu da günde 8-12 kez emzirmeye denk düşer.
7 aylık bebek kaç saat aç kalabilir? 6 aya kadar en fazla 4 saat aç kalabilirler ama 6 aydan büyük bebekler en fazla 6 saat kadar aç kalabilir.
6 aylık bebek kilosu, kız bebeklerde ortalama 7 kilo, erkek bebeklerde 7,5 kilodur. 6 aylık bebek boyu ise kız bebeklerde 64 santim, erkek bebeklerde 67 santimdir.
SÜTÜ KESİLEN ANNENİN SÜTÜ TEKRAR GELEBİLİR
Öztürk, bu tür talihsizlikler yaşayan annelerin sütünün tekrar oluşturulmasının artık mümkün olduğunu, bunun için "Relaktasyon" adı verilen yönteme başvurulduğunu belirterek, şu bilgileri aktardı: "Sütü kesilen annenin bebeğini yeniden emzirebilmesi mümkün.
Bebeğin tokluk duygusu oluşur ve yeterli kilo alması için bu yağın sağladığı enerji ihtiyacı vardır. Bebek memeye doğru yerleştirilip doyana ve memeyi kendisi bırakana kadar memede tutulursa, hem ön sütü hem de son sütü alır.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Anne sütü yeten bebek hareketlidir, kendisi için yeterli enerjiyi almıştır. Günlük 8-10 kez bez kirletiyor ve kakasını düzenli yapıyorsa gelişimi için her şey yolunda demektir.
Memede süt birikmesi, şişme ve kızarıklık; Her iki memenin iyi boşalmaması sonucunda süt kanallarında kalan sütler nedeniyle annenin memesinde şişme görülebilir. Anne bebeğini emzirdiğinde meme içlerindeki sütler boşalır ve meme yumuşar.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere pek çok kurumun da belirttiği üzere anne sütü; ilk 6 ayda bebeğin besin ihtiyaçlarının % 100'ünü, 6-9 aylık bebeğin besin gereksinimlerinin % 70'ini, 9-12 aylık bebeğin ihtiyaçlarını ise % 30 oranında karşılar.
Her emzirme sonrasında büyük bir bardak su içip, yanında 3-4 ceviz-badem yemek hem anne sütü miktarını artırmanın yolları arasındadır. Böylece hem de anne sütünüzün yağ miktarını arttıracaktır. Emziren bir anne özellikle süt arttırma dönemindeyse mutlaka hayvansal proteine ağırlık vermelidir.
Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF ve Amerikan Pediatri Akademisi anne sütü ile beslenmenin doğumdan hemen sonra başlanması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesini ve emzirmenin 6. aydan sonra başlanmasının uygun besin takviyeleriyle 2 yaşına kadar devam etmesini öneriyor.
Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization), bebeğin ilk 6 ay, su dahil hiçbir ek vermeden sadece anne sütü ile beslenmesini ve en az 2 yaşına kadar anne sütü ile beslenmenin devam ettirilmesini en sağlıklı beslenme biçimi olarak önermektedir.
Anne sütü ilk 6 ay bebeğinizin ihtiyacının %100'ünü, 6-9 ay arasında %70'sini ve 9-12. aydan sonra %30 'unu karşılar. 6. Aydan sonra anne sütü tek başına bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olmaz. Bu nedenle ek gıdalar mutlaka başlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri