Altıncı aydan itibaren meyve ve sebze püreleri, yoğurt, şekersiz muhallebi, doğal pekmez, az miktarda yumurta sarısı ile ek besinlere başlayabilirsiniz."
Yoğurdun içeriğinde kalsiyum, pekmezde ise demir vardır. Kalsiyum, demir emilimini azaltır; ancak pekmezin içeriğindeki demirin vücuttaki emilimi yetersizdir. Bu yüzden bebeğinizin yoğurduna pekmez ilave edebilirsiniz.
Şaşırtıcı uyarı: Pekmezi yoğurtla birlikte yemeyin!
Ancak uzmanlar kalsiyum ve demir yüklü besin maddelerinin birlikte tüketilmesi durumunda vücuda bir katkı sağlamadan vücuttan atıldığını söylüyor. Bu durumda demir yüklü pekmezle kalsiyum deposu yoğurt bir araya geldiğinde vücuda hiçbir fayda sağlamıyor.
Pekmezli yoğurt kalsiyum açısından en zengin olan besinlerden biridir. İçerisinde bulunan pekmez ise kan ve demir oranının yükselmesini sağlar. Kemik gelişimi için önerilen pekmezli yoğurt aynı zamanda günlük enerji ihtiyacının da karşılanmasına destek sağlar.
Uzmanlar, bebeklere 6. aydan sonra pekmez yedirilebileceğini söylüyor. Başlangıçta 1 tatlı kaşığı, ilerleyen aylarda ise günde 2 – 3 tatlı kaşığına kadar verilebileceğini belirtiyorlar.
İlgili 26 soru bulundu
Meyveler kaynatma işlemi esnasında besin değerini büyük ölçüde yitirdiğinden, pekmezin etkileri öze kıyasla daha sınırlı bir düzeyde kalıyor. Buna karşılık öz, taze meyvelerden direkt olarak üretilmesi bakımından tüm besin değerlerinin doğal haliyle korunmasını sağlıyor.
Pekmez, demir içeriği yönünden oldukça zengindir. Pekmez türleri arasından keçiboynuzu ve dut pekmezi 6 aydan sonra beslenme düzeninde bulundurulabilir. Bebeklere pekmez verirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise süt ile birlikte verilmemesidir. Çünkü süt ile verilen pekmez vücut tarafından iyi emilmez.
Pekmezli yoğurt, içinde bulunan pekmez nedeni ile gereğinden fazla miktarda tüketildiği zaman kilo almaya neden olabilir. Bu nedenle de porsiyonlamaya ve yoğurdun içine ne kadar pekmez konulacağına dikkat etmeniz gerekir.
4 yemek kaşığı süzme yoğurdu küçük bir servis tabağının tabanına yayın. Üzerine 2 yemek kaşığı pekmez dökün. İsteğe bağlı olarak pekmez oranını arttırabilirsiniz. Hazırladığınız kahvaltılık yoğurtlu pekmez karışımının üzerini 2 parça ceviz içi ile süsleyerek, servis edebilirsiniz.
Bir kase yoğurt içine zencefil, zerdeçal birer çay kaşığı, nane, biraz susam ve çörek otu, birkaç ceviz içi, bir tatlı kaşığı zeytinyağı bir küçük salatalık ekleyin. Seveceğiniz gibi miktarları değiştirin ya da canınız tatlı mı çekti meyveli yoğurt yapın. Meyveleri doğrayıp kuruyemişler ekleyin.
Bebeklere pekmez altıncı aylarını doldurduktan sonra verilebiliyor. Altıncı aydan önce, bebeklere anne sütü haricinde hiçbir ek besin verilmemesi tavsiye ediliyor. Çünkü bu durum, bebeklerin anne sütünden uzaklaşmasına ve anne sütünden almaları gereken vitamin ve mineralleri alamamalarına neden olabiliyor.
Yemeklerden yaklaşık 1 saat sonra, günde 2 defa içilebilir. Kansızlık tedavisinde; Sabah aç karnına 1 çay bardağı ılık su içine 2 tatlı kaşığı pekmez ve yarım limon suyu katılarak içilmelidir. Öksürük tedavisinde; 1 kahve fincanı pekmez, 1 adet limon ile karıştırılır.
Pekmezler, direkt olarak bebeğe yedirilmez. Bebekler için pekmez kullanacaksanız yoğurt, püre, çay ya da muhallebilerine az miktarda katın. Ayrıca bebekler için özel üretilmiş dut ve üzüm pekmezi dışında başka bir pekmez çeşidini bebeğinize yedirmeniz sağlıklı olmaz.
Pekmezli yoğurt kaç aylık bebeğe verilir? Altıncı aydan itibaren meyve ve sebze püreleri, yoğurt, şekersiz muhallebi, doğal pekmez, az miktarda yumurta sarısı ile ek besinlere başlayabilirsiniz."
Dolayısıyla ek gıdaya başlayan bebeklere ilk günlerde birkaç çay kaşığından fazla yoğurt yedirilmemelidir. Eğer kızarıklık, deri döküntüsü vb. alerjik belirtiler gözlemlenmiyorsa yoğurdun miktarı yavaş yavaş artırılabilir. İlerleyen aylarda ise bebeğin de isteğine göre yarım veya tam çay bardağı yoğurt yedirilebilir.
MUZLU PEKMEZLİ DETOKS HAZIRLANIŞI
Öncelikle muzu ezin ve pekmez, yulaf ezmesi ve süt ile birlikte blender'da iyice karıştırın. Daha sonra servis yapacağınız bardaklara dökün. Dilerseniz üzerine tarçın serperek süslendirebilirsiniz.
Süt ve yoğurda pekmez katılarak tatlandırmanın, kalori değerlerini biraz arttırma dışında sağlık açısından bir sakıncası yoktur. Süt ve yoğurda pekmez katılmasının zararlı olduğu görüşü, pekmezde bulunan kan yapıcı demir ile süt ve yoğurtta bulunan kemik geliştirici kalsiyum arasındaki zıt etkileşimdir.
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Özellikle keçiboynuzu yetiştiriciliğinin daha çok görüldüğü Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez çeşididir. Ayrıca en sağlıklı ve faydalı, birçok vücut sistemine ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.
Pekmez, hayati fonksiyonların devamlılığı için gerekli olan birçok vitamin ve minerali bünyesinde bulundurur. Soğuk kış günlerinde enerji verici özelliği sayesinde hastalıklara karşı vücudun direncini artırmaya yardımcıdır. Pekmez, antienflamatuar özelliği sayesinde vücuttaki iltihapların giderilmesine katkıda bulunur.
Ama kalorisi de tamamen içerdiği sağlıklı yağlardan kaynaklanır. Yoğurt: Bebeklerin kilo almasını sağlayan bir diğer sağlıklı yiyecektir.
Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde kilo almasına yardımcı olan yoğurt bebeğinizin gelişimi için ok önemlidir. Bebeğinize vereceğiniz yoğurdun doğal olmasına özen göstermeniz gerekir. Kilo almak için yardıma ihtiyaç duyan bebeğiniz için mükemmel bir yiyecektir.
Pekmez bebeğin bünyesini rahatsız etmez, alerji yapma olasılığı da çok azdır.'' Sağlık Bakanlığının ve doktorların alerjiye neden olabilecek maddeleri içermesi nedeniyle bir yaşından küçük bebeklere bal yedirilmemesi uyarısının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca etiketlere taşınacağı bildirildi.
Bebeğiniz altı aylık olduğunda ilk başlanacak ek gıdalar daha az alerjik olan ve bebeğin sindirim sistemini rahatsız etmeyecek sebzeler, meyveler, yoğurt ve tahıl olmalıdır. Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir.
Tatlarını güzelleştirmek için mamayı hazırlayacağınız suyu vanilya çubuğu ile kaynatabilir ya da mamanın tadını artırmak için pekmez veya vanilya ekstresi ekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri