Gerekli şartlar sağlandığı ve mahkeme yoğunluğu uygun olduğu takdirde, tahliye davası ilk celsede biter. Fakat günümüz şartlarında, ilk celsede bitme ihtimalinin düşük olduğunu da belirtmekte fayda vardır. Özellikle mahkemelerin yoğunluğu ve kiracıların itirazları nedeniyle davalar genelde ilk celsede bitmemektedir.
Tahliye davası genellikle ilk celsede sonuçlanan davalardan değildir. Mahkeme süreçleri karmaşık olan davalardır. Davayı etkileyen çeşitli faktörler davayı uzatabilir.
Tahliye davaları, genellikle karmaşık hukuki prosedürler içeren ve çeşitli aşamalardan geçen davalardır. Bu nedenle, bir tahliye davasının ilk celsede sonuçlanıp sonuçlanmayacağı, davanın özelliğine ve karmaşıklığına bağlıdır. İlk celse, genellikle davacının ve davalının iddialarını ve savunmalarını sunma aşamasıdır.
İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası İlk Celsede Biter Mi? İhtiyaç nedeniyle tahliye davaları genel olarak ilk celsede sonuçlanmazlar. Mahkeme süreçlerinin karışık olması ve somut olaya bağlı çeşitli faktörler davayı uzatabilir.
Türkiye'de genel olarak kiracı tahliye davaları ortalama olarak birkaç celse içinde sonuçlanabilir. Davanın türüne mahkemenin yoğunluğuna ve tarafların tutumlarına bağlı olarak süreler değişiklik gösterebilir.
İlgili 32 soru bulundu
Tahliye Davasını Kaybeden Kiracı Ne Kadar Öder? Davayı kaybeden kiracı, kira borçlarını ödemekle yükümlüdür. Kira sözleşmesine göre belirlenen aylık kira bedeli, ödenmemiş kira borçlarını oluşturur. Kiracı tahliye davasını kaybederse, mahkeme masrafları ve avukat ücretleri de kiracı tarafından karşılanır.
Kiracı tahliye davasında, kiracının davaya katılması gerekir. Kiracı, davaya katılmazsa, mahkeme tarafından yokluğunda karar verilebilir. Kiracı tahliye davasında, kiracının kira sözleşmesini feshetmesi veya kiralananı tahliye etmeyi taahhüt etmesi halinde, dava konusuz kalabilir.
İhtiyaç nedeniyle tahliye davası, uygulamada 1 ila 1.5 yıl sürer. Fakat ev sahibi tarafından ileri sürülen ihtiyaç haline ilişkin mahkemenin yapacağı değerlendirme, son derece önemlidir. Bu noktada bir çekişme olması ve özellikle bilirkişi raporuna ihtiyaç duyulması halinde, süre uzayabilecektir.
Tahliye Davasında Tanık Kullanımı
Davada tanık dinlenip dinlenmeyeceği, davaya konu olan ihlalin niteliğine ve iddiaların ispatı açısından gerekli olup olmadığına bağlıdır. Çoğu zaman, “tahliye davasında tanık” beyanlarının, özellikle de ihlalin kanıtlanmasında kritik önem taşıdığı görülmektedir.
Kiracıların Mahkeme tarafından alınan kiracı tahliye kararına uyması gerekir. Verilen karar sonrasında kiracıya 15 günlük taşınmazı boşaltma müddeti tanınır. Bu 15 günlük süre zarfında kiracı taşınmazı boşaltması gerekir.
Kiracı tahliye davasını kazanırsa ne olur? Kiracı tahliye davasını kazandığında, mevcut kiralama sözleşmesi devam eder ve kiracı, mülkü kullanmaya devam edebilir. Kiracının konutu veya işyerini terk etmesine gerek yoktur.
İlk Celsede Tahliye (?)
Kısaca tutukluluk, bir ceza değil tedbirdir. Bu anlamda şüpheli veya sanıkların tutukluluk süresi çok kısa sürebileceği gibi dosyasına göre tutukluluk süre sınırlarına uzama ihtimali mevcuttur. Yani bir haftada da tahliye edilebilir bir senede de.
Kira davalarının sonuca kavuşturulması için yargının hedefi 300 gündür. Avukatlık hizmeti alındığında bu süre içerisinde karar alınabilirken, avukatlık hizmeti alınmadığında bu süre 1 ila 1,5 yıl arasında değişmektedir.
Yani bu halde taraflar arasındaki kira ilişkisi tahliye davası sırasında devam etmektedir. Bu süreçte kira sözleşmesinin dava sonuçlanıncaya kadar devam etmesi sebebiyle kiracının kira bedeli ödeme yükümlülüğü de devam edecektir.
Tahliye Davasından Sonra Ev Kaç Günde Boşaltılır? İcra mahkemesinin tahliye kararının icrası için kararın kesinleşmesi gerekmez fakat tahliye için kararın kiracıya tebliğinden itibaren on gün geçmesi gerekir. İcra dairesince gönderilen icra emrinde taşınmazın on beş gün içinde tahliyesi ve teslimi emri yer alır.
İhtiyaç Nedeniyle Tahliyede Kiraya Verenin Hakları
Dolayısıyla kiraya veren bu yolla fesih hakkını kullanmış olur. Ancak kiraya verenin tahliye davasını kanuni süreler içinde açması gerekmektedir. Borçlar Kanununda tahliye davasının açılacağı süre bir ay olarak belirlenmiştir.
Kiracı Tahliye Davasını Kaybederse Ne Olur? Kiracının tahliye davasını kaybetmesi durumunda davayı kazanmış olan kiraya veren ya da yeni malik tarafından ilamlı icra yoluna başvurulabilir ve kiracının tahliyesi, kiracı istemese dahi icra yoluyla ve gerekirse kolluk zoruyla sağlanabilir.
Aynı kanunun 316. Maddesinde sayılan basit yargılama usulünün uygulandığı işlerde “Sulh hukuk mahkemelerinin görevine giren dava ve işler” şeklinde sayıldığı için tahliye davası basit yargılama usulüne tabidir.
Borçlu kiracı, kararı tehiri icra talepli istinaf ettiğine dair derkenar alarak ve 3 aylık kira bedeli kadar tutarı İcra Dairesine teminat yatırarak aleyhine verilen tahliye kararını İstinaf İncelemesi sonuna kadar durdurabilir.
Kiracı tahliye davası için avukat tutmak gerekli mi? Kiracı tahliye davası karmaşık bir süreç olduğundan, bir avukatın danışmanlığı önerilir ancak zorunlu değildir.
Söz konusu değişiklikle Cumhuriyet Savcısı, şüpheli veya müdafii tarafından yapılacak adli kontrole dönüştürme suretiyle tahliye talepleri ve şüpheli veya sanık tarafından yapılan tahliye taleplerinin üç gün içerisinde sonuçlandırılması gerekmektedir.
İhtiyaçtan kira tahliye davaları mahkemelerin yoğunluğuna göre 2 ile 3 ay gibi sürede karara bağlanır.
Tahliye davasını kazanmanız halinde, mahkeme kararının kesinleşmesini beklemeniz gerekmektedir. Karar kesinleştikten sonra, kararın bir örneğini kiracıya tebliğ ederek tahliye için makul bir süre tanımalısınız.
Ev Sahibi Kendim Oturacağım Diye Kiracıyı Çıkarabilir mi? Ev sahibi zaruri durumlarda kendi oturacağını belirterek fesih bildirimi yapabilir. Bu durumda kira sözleşmesini sona erdirmeden kiracıya ihtar çeker. Mülk sahibinin en az 30 gün süre vermesi ve ihtiyaç durumunu ispatlaması gerekir.
Genellikle kiracı tahliye davası açan ev sahipleri bu masrafları ödemek zorundadır. Dava masraflarını ödeyen kişi, mahkeme kararı ile haklı bulunursa, davayı kaybeden kiracı bu masrafları öder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri