6 aydan sonra bebeklerin ek besin ihtiyacıyla birlikte yoğurt veya sebze püreleri ile başlanmalıdır. Kemik suyu ve et tüketimi 7-8. ay civarı başlanması sindirim açıcısında da önemlidir. Bu dönem ek besin geçiş dönemlerinde çorbaların içine ilik kemik suyu katılabilir.
Ne zaman ve ne kadar verilmeli? Bebeğinize 6. ayından itibaren ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. Anne sütüne devam ediyorken aynı zamanda ilikli kemik suyunu bebeğinizin beslenme düzenine ekleyebilirsiniz.
Yoğurt çorbasının en büyük rakiplerinden biridir un çorbası Aynı zamanda ekonomiktir. Çorba yapımında sıcak et ya da tavuk suyu kullanmanız çorbanın besin değerini artırır.
Yaklaşık yarım saat 40 dakika kemiklerin üzerindeki etleri yumuşayıncaya kadar kaynatıyoruz. Tel süzgeçten geçirip kemik olmadığına emin olun. Soğuduktan sonra buz kalıplarına veya özel buz poşetlerine huni yardımıyla yerleştiriyoruz. Haşlama sırasında havuç veya patates de atılabilir.
Kemiklerimizi yıkayalım sonra tencereye koyup tencere gibi kaynamaya bırakalım. Kaynamaya çıkınca çıkan köpükleri alıp ,içine isteğe göre patates ,havuç, soğan ve sarımsak ekleyebilirsiniz. Ocağın en küçük gözüne koyup altı kısık bir şekilde 9-12 saat kaynatabilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Kemik suyu, bebeklerin ek gıda almaya başladığı 6. aydan itibaren verilebilir.
Bazı uzmanlar kuzu gibi küçükbaş hayvanların, dana gibi büyükbaş hayvanlara göre daha az yabancı madde ve ilaca maruz kaldıklarını söylüyorlar. Bu nedenle de bebeklerini iyi beslemek isteyen annelere kuzu ve oğlak etini öneriyorlar.
Soğan, havuç, pırasa, soğan ve sarımsağı soyarak iri iri doğrayın. Kaynayan kemiklerin köpüklerini aldıktan sonra içine kalan tüm malzemeyi ilave ederek 1,5 saat kadar kısık ateşte kaynatın. Et suyunu süzün ve soğuduktan sonra küçük karton bardaklara bölüştürün ve dondurun.
Geniş bir kap içerisine, kemiklerinizin üzerini geçecek şekilde su doldurun, bekleme suyuna bir çay bardağı sirkenizi de ekleyip 1 saat kadar suda kalmalarını sağlayın. Kemikleri süzerek düdüklü ya da geniş bir tencerenize alarak kaynatmaya başlayın. Geniş olmasına özellikle dikkat edin hafif köpürmeler olacaktır.
En kısık ateşte 3-4 saat kaynatın. Kemikleri suda dinlendirerek temizlediğiniz için, kaynarken üst tabakada biriken köpükleri almanıza gerek yok. En az 3-4 saat kaynatmaya devam edin. Et suyu jölemsi kıvama gelene kadar kaynatmaya devam edin ve porsiyonlara bölerek dipfrize kaldırın.
Genelde 1,5-2 litre civarında kemik suyu elde ediyorum. Onun da yarısıyla çorba yapıp yarısını donduruyorum. Bu çorba gibi yoğun et tadında bir çorba yapmayacaksam, kemik suyunu yalnızca lezzetlendirmek için kullanacaksam çok daha az miktarda kemik suyu yeterli oluyor zaten.
6. ayından itibaren ayran da bebekler için güzel bir sıvı seçeneğidir. İnek sütü 1 yaşına kadar bebeklere verilmez ama çocukta eğer eğer inek sütü alerjisi yoksa yoğurt, peynir, ayran gibi süt ürünlerini bu dönemde rahatlıkla tüketebilir.
Et ve kemik suyu
Et suyu veya kemik suyunun lezzet arttırıcı rolü dışında pek fazla faydası bulunmamaktadır. Ancak kemik tek başına kalsiyum, magnezyum, fosfor kaynağıdır, et ise protein, demir, enerji, B grubu vitamin kaynağıdır. Ancak etteki ve kemikteki bu önemli besin ögeleri haşlanmaları ile suyu geçmez.
Bebek Ne Kadar Su İçmeli? Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
6 aydan sonra bebeklerin ek besin ihtiyacıyla birlikte yoğurt veya sebze püreleri ile başlanmalıdır. Kemik suyu ve et tüketimi 7-8. ay civarı başlanması sindirim açıcısında da önemlidir. Bu dönem ek besin geçiş dönemlerinde çorbaların içine ilik kemik suyu katılabilir.
Et Suyuna Çorba Yapılışı:
Öncelikle 4 su bardağı et suyu ile 2 suyu bardağı su tencereye konur. Su kaynayınca, 1 çay bardağı tel şehriye ilave edilir. Tuz ve karabiber de eklendikten sonra, şehriyeler yumuşayana kadar pişirilir.
Et suyuyla yapılan çorbalar denince akla pek de yoğurtlu çorbalar gelmez. Fakat terbiyeli, yoğurtlu veya salçalı her tür çorbaya et suyu çok yakışır. Şimdi de yoğurtlu şehriye çorbasını et suyu ile hazırlıyoruz. Mükemmel olan lezzeti için de sizleri mutfaklara davet edelim.
Kemik suyunu hazırlarken içerisine soğan, sarımsak, zerdeçal, karabiber, tuz ve defne yaprağı gibi malzemeler ekleyerek çeşitlendirebilirsiniz. Böylece hem lezzet açısından daha kolay tüketebilir hem de besleyici değerini artırmış olursunuz.
Kemiklerin iliklerini, etli kısımlarını ayıklayınız ve çorbada kullanmak üzere dolaba kaldırınız. İlikleri ve etleri alınmış kemiklerin olduğu tencereyi ağzına kadar filtre edilmiş suyla doldurunuz. İçine doğal tuz, tane karabiber, defne yaprağı ve sirke ekleyin, kaynamaya bırakın.
Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir. İlk meyveler ise mevsimine göre elma, armut, muz, şeftali, kaysı, erik ve avokado olabilir. Daha sonrasında ise yoğurt ek gıdalara eklenebilir. Bu sıralama doktorunuzun önerisi ile değişiklik gösterebilir.
İlk kıyma deneyimi 1-2 çay kaşığı ile olmalı, miktar yavaş yavaş arttırılmalıdır. Bir öğün sebze püresine 1 çorba kaşığı kıyma yeterlidir. Kıyma yerine parça kuzu incik de pişirilip mikserden geçirilerek verilebilir. İncik eti yağsız, damarsız ama jelatinden zengin hazmı kolaydır.
Kolay emilebilir demir ise bebeklerin kansızlık sorunu yaşamasının da önüne geçer. Ek gıdaya geçişte kırmızı etin kıyma şeklinde verilmesi ve kuzu gibi küçükbaş hayvan etlerinin tercih edilmesi önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri