6 aylık bir bebek 2 ya da 3 ara öğün ile beslenir. 6.ayında mide kapasitesi 180 ml olan bebeğiniz, ek gıdaları küçük miktarlarda tüketebilir. 1 çay kaşığı ölçüsünde tek bir ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. 3 gün kuralına uyarak, aynı gıdayı 3 gün boyunca aynı miktarda vermelisiniz.
Bebeğiniz bu dönemde 2 ek gıda öğünü tüketebilir. Bebeğinizin 1 öğünde aldığı ek gıda miktarı, bir minik bebek kavanozunu geçmemelidir. Çünkü bebeğiniz günlük besin ihtiyacının 5'te 4'ü (3 ana öğünü ve bazı ara öğünleri) anne sütüyle karşılamalı.
Öğün olarak 40-60 ml kadar verilebilir. Bazen yoğurdun tadı bebeklere ekşi gelebilir o zaman bir miktar meyve ekleyerek de teklif edebilirsiniz. Bazen de içerisine pirinç ekleyerek yoğurt çorbası gibi ama koyu püre kıvamında hazırlayabilirisiniz.
Bebeğinize ek gıdaları 1-2 tatlı kaşığı kadar tadımlık olarak vermeye başlayabilirsiniz. Bu dönemde bebeğinize günde en fazla 2 ek gıda öğünü verebilirsiniz. Her bir öğünde vereceğiz ek gıda oranı, bir minik bebek kavanozu (1 çay bardağı) ölçüsünü geçmemeli.
Bebeğinize havuç, balkabağı, kabak, patates ve yer alması verebilirsiniz. Bunları tek başına haşlayıp püre yapabilir veya 2-3 sebzeyi karıştırarak çorba elde edebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin çorbasına yağsız kuzu eti veya kıymayı bebeğinizin çorbalarına ve yemeğine ekleyebilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
6 aylık bebek kilosu, kız bebeklerde ortalama 7 kilo, erkek bebeklerde 7,5 kilodur. 6 aylık bebek boyu ise kız bebeklerde 64 santim, erkek bebeklerde 67 santimdir.
6 aylık bir bebeğin genellikle 2 veya 3 ara öğün tüketmesi gerekir. 6 aylık bir bebek 2,5-3 saatte bir beslenmelidir.
6 aylık bir bebek 2 ya da 3 ara öğün ile beslenir. 6.ayında mide kapasitesi 180 ml olan bebeğiniz, ek gıdaları küçük miktarlarda tüketebilir. 1 çay kaşığı ölçüsünde tek bir ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. 3 gün kuralına uyarak, aynı gıdayı 3 gün boyunca aynı miktarda vermelisiniz.
Aylar geçtikçe bebeğin mide kapasitesi büyüdüğü için, beslenme sıklığı azalır. Bununla beraber, bebeğin sık uyanması genellikle katı gıdalara geçilmeye başlanan 4.-6. aya kadar devam edebilir. 6. aydan sonra ideal olanı, uyku saatinden en geç 1,5-2 saat önce bebeğe akşam yemeği yedirmektir.
- 12-18 aylık bebeklerin kasları iyiden iyiye gelişmeye başlamıştır ve birçok genel motor hareketi kolaylıkla yapabilmektedirler. Bu bağlamda, bu yaş aralığındaki bebekler kaşık kullanabilirler.
Bebek Ne Kadar Su İçmeli? Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
İlk 6 ay: sadece anne sütü!!! Anne sütü yetmiyorsa ek olarak formül mamalar. -yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir. Formül süt ile yoğurt tarifi: 90 ml su içine 4 ölçek formül süt ünü koyarak küçük bir kaseye boşaltın.
Anne sütü, yumurta sarısı, yarım muz ve biraz lor peyniri kahvaltısında olmalıdır. Çok az miktarda tereyağı, biraz ceviz ezmesi de temin edilerek tüm malzemeler püre haline getirilebilir. Bir diğer kahvaltı alternatifi ise pekmez, yumurta sarısı, peynir ve bebe bisküvisinden oluşan bir püredir.
0-6 ay arası bebeklerde açlık belirtileri:
Ellerini ağzına götürür. Başını annesinin memesine ya da biberona doğru çevirir. Dudaklarını büzer, ağzını şapırdatır ya da dudaklarını yalar.
İlk 6 ay sadece anne sütü tüketilmelidir. Anne sütü bebekler için en uygun besindir. Doktorunuza danıştıktan sonra anne sütünün yetmediği durumlarda 4. aydan itibaren ek gıda olarak Eti Cicibebe Bisküvisi tüketmeye başlayabilirsiniz.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir.
Açlık belirtileri; Göz kapakları kapalıyken göz hareketleri artar veya gözlerini açar. Ağzını açar, dilini çıkarır, başını sağa-sola çevirerek memeyi arar. Huysuzlanmaya, mırıldanmaya başlar. Yumruğunu, parmaklarını ya da ağzına dokunan örtü, battaniye gibi cisimleri emer.
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
6 aylık bebek etkinlikleri;
Bebeği yüz üstü oyun halısına yatırın. Karşısına geçin ve dikkatini çekecek şekilde oyunlar yapın, şarkılar söyleyin. Bebeği size doğru gelmek için hareketlenmesi için teşvik edin.
Bebekler 6 ila 9 ay arasındaki süreçte emeklemeye başlar. Katı gıda ile beslenmeye başlayan bebekler yavaşca fiziksel olarak güçlenmeye başlar.
6 aylık bir kız bebeğin kilosu ortalama 7.5 kilogram ve boyu ortalama 66 santimdir. 6 aylık erkek bebeğin kilosu ise ortalama 8 kilogram ve boyu da ortalama 68 santimdir.
1 numara bebek bezi 2 ila 5 kilo arasında bulunan bebekler için uygun görülür. Yeni doğan bebekler 6 aya kadar 1 beden bebek bezi kullanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri