Bu nedenle ek gıdaya geçiş için bebeklerin 180. gününü tamamlaması beklenmelidir. Ek gıdaya geçiş ile birlikte bebeklerin beslenme düzenlerinde değişiklikler olabilir. 6 aylık bebekler günde 4-6 kez emzirilebilir.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir.
6 aylık bebekler ortalama 5 saatte bir anne sütü emer.
Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir. İlk meyveler ise mevsimine göre elma, armut, muz, şeftali, kaysı, erik ve avokado olabilir. Daha sonrasında ise yoğurt ek gıdalara eklenebilir. Bu sıralama doktorunuzun önerisi ile değişiklik gösterebilir.
Eğer bebek gece kendiliğinden uyanmıyorsa 2-3 saatte bir bebeği uyandırıp emzirmek gerekebilir. Bebek 4-6 aylık olduktan sonra ise artık gece 5-6 saat kadar beslenmeden uyuyabilir.
İlgili 40 soru bulundu
6 aylık bebek kilosu, kız bebeklerde ortalama 7 kilo, erkek bebeklerde 7,5 kilodur. 6 aylık bebek boyu ise kız bebeklerde 64 santim, erkek bebeklerde 67 santimdir.
Bebek Ne Kadar Su İçmeli? Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
0-6 ay arası bebeklerde açlık belirtileri:
Ellerini ağzına götürür. Başını annesinin memesine ya da biberona doğru çevirir. Dudaklarını büzer, ağzını şapırdatır ya da dudaklarını yalar.
6 aylık bebek etkinlikleri;
Bebeği yüz üstü oyun halısına yatırın. Karşısına geçin ve dikkatini çekecek şekilde oyunlar yapın, şarkılar söyleyin. Bebeği size doğru gelmek için hareketlenmesi için teşvik edin.
Günde ½ küçük kavanoz kadar sebze çorbası, onun için sağlıklı bir ara öğün olacaktır. Patates, havuç, pirinç, kabak, brokoli, taze fasulye gibi sebzeleri haşlayıp, püre kıvamına getirerek hazırlayabilirsiniz.
6 aylık bebek kilosu, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 7,3 kg ile 7,9 kg arasında olmalıdır. Pek çok ebeveyn gibi, bebeğinizin normal kiloda büyüyüp büyümediğini merak ediyor olabilirsiniz. Bebeler farklı kilo oranlarında dünyaya gelebilir, önemli olan gelişim sürecidir.
İlk 6 ay: sadece anne sütü!!! Anne sütü yetmiyorsa ek olarak formül mamalar. -yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir. Formül süt ile yoğurt tarifi: 90 ml su içine 4 ölçek formül süt ünü koyarak küçük bir kaseye boşaltın.
İlk 6 ay sadece anne sütü tüketilmelidir. Anne sütü bebekler için en uygun besindir. Doktorunuza danıştıktan sonra anne sütünün yetmediği durumlarda 4. aydan itibaren ek gıda olarak Eti Cicibebe Bisküvisi tüketmeye başlayabilirsiniz.
Bebek her zamankinden daha az oynar, daha az hareketlidir. Daha az idrar yapar (yenidoğan bir bebeğin günde 6 ıslak bezin altına düşmesi susuzluk belirtilerinden biridir). Dudakları kurur ve çatlar. Ağlarken gözyaşları daha az akar ya da akmaz.
Bebekler 6 ila 9 ay arasındaki süreçte emeklemeye başlar. Katı gıda ile beslenmeye başlayan bebekler yavaşca fiziksel olarak güçlenmeye başlar. Zamanla fiziksel olarak güçlenen bebekler destek almadan dik durabilmeye başlarlar.
Akşam ortalama saat 19.00 civarı (gündüz uyku durumuna göre biraz daha erken veya geç olabilir) gece uykusu başlangıcı olarak düşünülebilir ve sabah 6.00-7.00 aralığına kadar çoğunlukla hiç beslenme olmadan veya en fazla tek beslenme ile uykuları bölünmeden uyumaları mümkün bebeklerin.
Anne sütü, yumurta sarısı, yarım muz ve biraz lor peyniri kahvaltısında olmalıdır. Çok az miktarda tereyağı, biraz ceviz ezmesi de temin edilerek tüm malzemeler püre haline getirilebilir. Bir diğer kahvaltı alternatifi ise pekmez, yumurta sarısı, peynir ve bebe bisküvisinden oluşan bir püredir.
Bebekler ortalama 11. aydan itibaren ilk adımlarını atmaya başlar. Sonraki aylarda yani 12-18 aylık süreç içerisinde de yürümeye adapte olduğunu görebilirsiniz. Bazı bebeklerin ilk adımlarını atması 18. ayı bulabilir. Ciddi bir sağlık sorunu olmadığı sürece 18 normal bir zamanlamadır.
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir. Eğer uyutulduktan 5-10 dk sonra bebek uyanıyor ve huysuzlanıyor ise doymamış ve o nedenle uyuyamıyor olabilir.
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
Bebekleri çorapla yatırmak uygun çorap seçimi yapıldığında ve dikkat bebeğin ihtiyaçları üzerinde olduğunda zararlı olmaz. Yenidoğan bebekler beden ısılarını kontrol etmek konusunda henüz yetkin değildir. Yani vücut sıcaklığını iyi ayarlayamazlar.
Küçük bebeklere 1 yaşına kadar verilecek suyun en az 10 dakika kaynatılması ve ılıtıldıktan sonra verilmesi gerekir. Gereğinden fazla ve defalarca kaynatılan suyun mineral içeriği değişeceğinden bu şekilde verilen su da olumsuz etkilere yol açabilir.
Ek gıdaya başlandığında biberon ile bebeklere su vermek, ağız ve diş sağlığını olumsuz etkiler ve sağlıksız beslenmeye yol açar. Bu dönemde suyu bardak veya suluk ile verilmesi önemlidir.
6.Ay. Bebek 6 aylık iken sebze, havuç, tahıl, patates, bal kabağı ağırlıklı gıdalarla beslenmelidir. Bunun yanında armut, şeftali, elma, kayısı, avokado ve erik gibi meyveler de takviye gıda ürünü olarak bebeğe verilebilir. Ayrıca düzenli peynir ve yoğurt tüketimi de ihmal edilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri