Bu tür sebzeler yüksek karbonhidrat ve lif içerikleri nedeni ile aşırı gaz oluşumuna, karın şişliğine ve ağrıya neden olurlar. Bu tür sebzelerin erken verilmesi bebeği rahatsız eder ve iştahsızlığa neden olur. Bu nedenle soğan, sarımsak, lahana, pırasa, kereviz gibi sebzeler bebeklerde kullanılmaz.
Soğan bebeklerin ilk gıdalarından biri olmak için uygun bir aday değil. Ama endişelenmeyin bebeğiniz soğanın besleyici özelliklerinden faydalanmak için çok da beklemeyecek. Eğer bir sindirim sorunu yaşamıyorsa 7-8. aylardan sonra soğanla tanıştırabilirsiniz.
Bebeklere ilk 6 ya da 8 ayını doldurduktan sonra Sarımsak yavaş yavaş verilebilmektedir. Ebeveynlerin Bebekleri için yaptıkları ek gıda olan çorba, yemek ya da pürelerin hemen hemen hepsinde Sarımsak bir diş ekleyerek kullanılabilir.
Merhaba, 8. aydan sonra başlayabilirsiniz. bu aydan sonra zaten her şeyi yiyebiliyor çorbalarına ya da diğer yemeklere koyabilirsiniz. Ancak soğanı kavurmayın. 9. ayda da sarımsağa başlamanızı öneririm.
Uzmanlar bebeklere 6 aydan sonra kesinlikle günde bir kes sarımsak verilmesini önerir. Sarımsak bebeklerin bağışıklığını korur. Anacak sarımsak direk olarak bebeklere verilmemeli. Bunun yerine bebeklere sarımsak verilirken ezilip mamalarının içine koyulmasında fayda var.
İlgili 33 soru bulundu
Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir. İlk meyveler ise mevsimine göre elma, armut, muz, şeftali, kaysı, erik ve avokado olabilir. Daha sonrasında ise yoğurt ek gıdalara eklenebilir.
Soğan ve sarımsak kısa zincirli karbonhidrat kaynaklarından zengin olduğundan pişmiş olarak hatta soğan, sarımsak tozu halinde tüketildiğinde bile mideyi rahatsız edebilir, gaz ve şişkinliğe neden olabilir.
BEBEKLERE UYGUN OLMAYAN SEBZELER :
Bu tür sebzelerin erken verilmesi bebeği rahatsız eder ve iştahsızlığa neden olur. Bu nedenle soğan, sarımsak, lahana, pırasa, kereviz gibi sebzeler bebeklerde kullanılmaz.
Nacaroğlu, dünya genelinde 2 yaş altı çocuklarda besinlerin en önde gelen türü anafilaksi nedeni olduğunu aktardı ve “Sarımsak alerjisi nadir görülmesine rağmen tüketimine bağlı anafilaksi gibi hayatı tehdit edici ciddi reaksiyonlar görülebiliyor. Bu konuda çok dikkatli olunması gerekiyor” uyarısında bulundu.
Alerji uzmanınız, teşhis için bazı testler kullanabilir. Soğan alerjisini teşhis etmenin yaygın yolları şunlardır: Deri delme testi: Şüpheli soğan alerjeni derinin altına bir iğne yardımı ile yerleştirilir ve vücudun alerjene verdiği tepki gözlemlenir. Kabarıklık ya da kızarıklık olması, alerji olduğu anlamına gelir.
Sarımsak faydalı besin kaynakları arasında yer alan insan vücudunun bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Fazla tüketilmesi, özellikle çiğ tüketilmesi halinde midede şişkinlik ve gaz söz konusu olmaktadır.
Sual: Emziren anneyim, sarımsak bebekte gaz yapar mı? Uzm. Dr. Halit Özkaya'nın cevabı: (Evet yapar, ayrıca baharatlı gıdalar, kuru fasülye, nohut, lahana, karnıbahar, brokoli de gaz yapabilir.)
Taze soğan, sarımsak, soğan gibi keskin tatları olan sebzeler, içinde yüksek fruktoz barındıran bir besin lifi çeşidi olan fruktan barındırıyorlar. Besinlerin gaz yapmasına sebep olan moleküller de fruktoz molekülleridir.
Bebeğinizin dişetlerini kaşıması için ona bir havuç ya da salatalık verebilirsiniz mesela ya da özellikle yeşil soğanın beyaz kısmını keserek bebeğinize verebilirsiniz. Yeşil soğan, dişetlerindeki kaşınmayı ve ağrıyı çok hızlı bir şekilde kesecek ve bebeğinizi rahatlatacaktır." dedi.
Anne bebeğini emziriyorsa, soğan,karnabahar, lahana, brokoli portakal, limon, greyfurt,kuru fasulye gibi gaz yapan besinlerden uzak durmalıdır. Çikolata, çay, kahve gibi kafein içeren gıdalar gaz yapar, bunun yanı sıra bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Soğan bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir. Soğanın 100 gramı için besin değerleri şu şekildedir. Tamamlayıcı beslenme süresince üç gün kuralını uygulamak çok önemlidir. Bu nedenle üç gün kuralını mutlaka takip edin.
Bebek ve çocuklarda alerji yapan besinler
Çocuklarda besin alerjisi en çok bu gıdalarda görülür; süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, ağaç fındıkları (fındık, ceviz vb), balık, kabuklu deniz ürünleri, susam ve kivi.
Hikmet Tekin Nacaroğlu, sarımsak alerjisi olduğunda soğan, pırasa, kuşkonmaz gibi diğer besinlere alerjik bulgular ortaya çıkabileceğini ifade etti. Tekin Nacaroğlu yaptığı yazılı açıklamada son yıllarda besin alerjilerinin hem sıklığının hem de çeşitliliğinin arttığını kaydetti.
Sarımsak alerjisi, mide krampları ve kusma gibi belirtilere neden olabilir. Alerji, vücut yabancı bir maddeyle temas ettiğinde aşırı tepki vermesiyle ve bağışıklık hücrelerinin bu maddelere karşı yanıt oluşturmasıyla ortaya çıkar. Bu reaksiyonlar hafiften şiddetliye kadar değişebilir.
Salatalık hem tadı hem de faydaları açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Bebeklerin de tadını sevmeleri ile çok fazla tüketilen bir besin halini alır. Genellikle ilk 6 aydan sonra uzmanlar Bebeklere ek gıdaya başlanması gerekildiğini söylemektedirler.
Ispanak, semizotu, kuşkonmaz, taze fasulye, pazı, marul, maydanoz, dereotu gibi yapraklı sebzelerin yapraklı ve taneli olması nedeniyle bebeğin boğazına yapışma riski nedeniyle 8-10 ay arasında verilmesi önerilir.
Bebeklerde salça kullanımı, domates salçası yerine bebek biber salçası ile 6 aydan sonra başlamalıdır. Bebek domates salçası ise 9 aydan sonra yemeklere çay kaşığının ucuyla koyularak 3 gün boyunca denendikten ve bebekte herhangi bir alerjiye sebep olmadığı gözlendikten sonra miktarı arttırılarak kullanılabilir.
Soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller, anne sütünün tadını değiştirebilir.
Kimyon: Gaz problemini azaltır ve anne sütünü arttırır. Sarımsak: Emziren anneler için sarımsak oldukça önemlidir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkili olan sarımsağın bebeğin uzun süre emzirilebilmesini sağladığı biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri