derince bir kaba sütü yağı 1 limonun suyunu karbonatı biberi tuzu koyup iyice karıştıracağız. bu ciğerimizin terbiyesini oluşturacak. çiğerleri tane tane bu karışımın içine atıp elimizle bir iki seferde karıştıracağız ki sos ciğerlerin her kısmına iyice dağılsın.
Ciğerler yıkanır kağıt havlu ile kurulanır. Derin bir kaba ciğer alınır üzerine çeyrek zeytinyağ dökülür . Pulbiber, tuz ,kimyon ilave edilir iyice harmanlanır bi gece önceden yapılır terbiye edilir.
Arnavut ciğeri gibi ciğer sote tariflerinde pişirilme süresi 20-25 dakikayı kesinlikle aşmamalıdır. Ciğer kavurmada ise pişirme süresi daha da azdır, 12-15 dakika arası yeterli olacaktır. Her iki teknikte de daha yumuşak olması için ciğeri tavaya attıktan sonraki ilk 5 dakika kapağını hiç açmadan pişirmelisiniz.
Süzülen ciğerleri orta boy yayvan bir kaba koyun. Ciğerlerin üzerine 6 yemek kaşığı zeytinyağ, damak tadınıza göre tuz ve kimyon koyun. Ardından damak tadınıza göre kekik, kırmızı pul biber ve isteğe bağlı olarak yarım su bardağı kadar süt ekleyin. Tüm malzemeyi eliniz ile güzelce harmanlayın.
(Not: Yiyeceğiniz zamana kadar pişen ciğerleri, ağzı kapalı olarak tavada bekletebilirsiniz. İçeride kalan buhar ciğerleri yumuşak tutacaktır. )
İlgili 20 soru bulundu
Orta ateşte, yapışmaz tavaya ciğerleri koyuyoruz varsa kuyruk yağı + iki yemek kaşığı kadar) küçük küçük doğrayıp, suyunu salıp, çekene kadar güzelce pişiriyoruz,. Sıvı yağını koyup 2-3 dakika soteliyoruz tuz, pulbiber ve kimyon koyup karıştırıyoruz ocağı kapatıyoruz.
kekik, tuz, pul biber, hangi baharatı dilerseniz onu koyabilirsiniz.
Hangi şekilde pişirirseniz pişirin, ciğeri tavaya koyduktan sonra kapağını kapatıp 10 dakika boyunca kesinlikle açmayın. Aksi takdirde ciğeriniz sertleşir. Ciğer pişirirken kötü kokmasını önlemek için una bulayabilirsiniz. Unun içine kişniş de ilave ederseniz koku sorununu tamamen ortadan kaldırabilirsiniz.
Ciğerin süt ile terbiyelenmesi kanın ciğerden temizlenmesini ve koku yapmamasını sağlarken, daha çok yumuşaklık, lezzet katıyor.
Ciğeri pişirmeden önce iyice temizlemek tabii ki çok önemli. Ancak temizlemek için suda bekletmek size daha iyi temizlenmiş hissi veriyor olsa da, ciğerinizin hem lezzetini kaybetmesine hem de piştikten sonra sert kalmasına neden olabilir. Suda bekletmek yerine ciğerleri sudan geçirmeniz yeterlidir.
Ardından 2 yemek kaşığı un koyup, kaşık yardımıyla ciğerlerin unlanmasını sağlayın. Ardından ciğerlerin fazla unlarını hafifçe sallayıp, bir tabak üzerine dizin. Unlanmış olan ciğerleri kızgın bol yağ içinde 1 dk kadar ara ara karıştırarak, kızartın.
Dana ciğerini iyi pişirmek için pişme öncesinde ciğerin biraz sirke ve tuzla bekletilmesi tavsiye edilir. Bu iki malzeme ciğerin daha yumuşak pişmesini sağlar.
Ciğeri yıkayıp çok küçük olmayacak şekilde doğrayalım ve suyunu süzmeye bırakalım. Bu arada sos için sarımsağı iyice ezip derin bir kaba sıvı yağ sarımsağı tuz ve baharatları alalım. Ciğer süzüldükten sonra Hazırladığımız sözün içine koyup iyice karıştıralım ve yarım saat bu dosta bekletelim.
Sade pirinç pilavı ile ciğeri karıştırırak ya da yanında servis edebilirsiniz. Pilav yemek istiyorsanız ancak pirinç pilavına alternatif bir lezzet arıyorsanız kesinlikle bulgur pilavını denemelisiniz. Sebzeli bulgur pilavı da çok yakışacaktır. Ciğer yanına patates kızartması çok yakışır.
DİYARBAKIR CİĞERİ NASIL TERBİYE EDİLİR? Doğranmış ciğerleri geniş bir kaba alın. Ardından zeytinyağı katıp, iyice el yardımıyla karıştırın. Ardından kaba ezilmiş sarımsak, kimyon, karabiber ve tuz ilave edin.
Ciğerin yumuşacık pişmesi için zarının temizlenmiş olması gerekir. Kasaptan alırken zarının sıyrılıp, küp küp kesilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Ciğer fazla pişerse sertleşir, bu sebeple çok uzun pişirmemek gerekir.
Doğranmış ciğerleri unlamak için bir kaba boşaltın. Un, tuz ve karbonatı karıştırın ve ciğerin üzerine serpin. Karbonat ciğer yapımının püf noktalarındandır ve lezzetini arttırır.
Derin bir kapa alıp, soda ve sütü dökelim. 30 dakika kadar, ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletelim. Dolaptan çıkardıktan sonra, suyunu iyice süzelim. Baharatlarını ekleyip, iyice karıştıralım. Una batırıp, bol yağda kızartalım.
Bir bardak karbonatı veya limon suyunu banyonuzun uygun bir köşesinde sürekli tutmak da kötü koku oluşumunu engelleyecektir. Kokulu sabunlar ve mumlar da tuvalet kokusunun giderilmesinde etkili yardımcılardır.
*Ciğerinizi asla yıkamayın, zira sertleşir. Küçük doğranması, kızartma esnasında sertleşmesine başka bir etken. *2 kez kısa süreli kızartma yöntemi kurumasını önler, ancak yağın ısısını da yakmadan doğru ayarlamak önemli… *Üzerini kapatarak, dinlendirdiğiniz Arnavut ciğeriniz yumuşacık olacaktır.
Soğanlar kavrulmaya yakın salça ve domates eklenir. Sarımsak eklenir. Domatesin suyu çıkınca ciğerler eklenir. istenilen miktarda tuz ve acı baharatlar ilave edilir. Ciğerler yumuşayana kadar pişirilir.
Ciğerlerin rengi dönüp suyunu çekmeye başlayınca sıvı yağı ekleyelim ve birkaç dakika kavuralım. Yemeklik veya piyazlık doğranmış soğanı ilave edip birlikte kavurmaya devam edelim. Soğanlardan 1-2 dk sonra biberleri ekleyelim. Mevsimiyse eğer kabuğu soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesi ekleyelim.
Suyunu çeken ciğerimize 3 adet halka şeklinde doğranmış soğanlarımızı ve 3 yemek kaşığı tereyağını koyalım. Tencerenin kapağını kapatarak soğanların ölmesini bekleyelim. Soğanlar öldükten sonra tuzunu, karabiberini, pul biberi ve bir miktar da kimyonu döktükten sonra biraz daha yağda kavurup altını kapatalım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri