4857 Sayılı İş Kanununda ihbar sürelerine ilişkin kanun hükmünde işi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra, sözleşme feshedilmiş sayılır. Bu noktada işçinin 6 aydan az çalışması halinde 2 haftalık ihbar tazminatı alınır.
6 ay ve daha az süre çalışan işçilere 2 haftalık, 6 ay-1,5 yıl arası çalışan işçilere 4 haftalık, 1,5 yıl-3 yıl arası çalışan işçilere 6 haftalık, 3 yıldan fazla süreyle çalışan işçilere ise 8 haftalık ihbar tazminatı ödemesi yapılır.
6 ay ile 1,5 yıl arası görev yapan işçiler, 4 haftalık ücret tutarından tazminat alır. 1,5 ile 3 yıl arası çalışan işçilere ihbar tazminatı 6 haftalık maaş tutarında ödenir. 3 yıldan fazla görev alan işçi ise 8 haftalık ücret tutarında tazminat ödemesi alır.
1 yıl dolmadan işten çıkarılan işçinin hakları arasında kıdem tazminatı bulunmamaktadır. Örneğin 6 ay dolmadan işten çıkarılma durumunda kıdem tazminatına hak kazanılamaz.İşçinin aynı işveren nezdinde 1 yıl ve üstü çalışması durumunda kıdem tazminatı hakkı olacaktır.
İhbar Tazminat Süreleri
İşi 6 aydan az sürmüş olan işçi için 2 hafta (14 gün), İşi 6 aydan 1,5 yıla kadar sürmüş olan işçi için 4 hafta (28 gün), İşi 1,5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş olan işçi için 6 hafta (42 gün), İşi 3 yıldan fazla sürmüş olan işçi için 8 hafta (56 gün)
İlgili 37 soru bulundu
ALTI AY DOLMADAN İŞTEN ÇIKARMA TAZMİNATI
Henüz 6 ayı dolmadan işten çıkartılan işçi, kıdem tazminatı almaya hak kazanamaz ancak ihbar tazminatı almaya hak kazanır. Ancak, 4857 sayılı İş Kanunu, en fazla 2 aylık bir deneme süresi öngörmüştür. Bu süre içerisinde işten işçiye tazminat ödenmesi söz konusu olmaz.
1 günlük giydirilmiş brüt ücret = 9.000 : 30 = 300 TL. Kıdeme göre 8 haftalık ihbar önel süresi vardır: 8 x 7 =56 gün. Brüt ihbar tazminatı =56 x 300 = 16.800 TL eder.
Bu kapsamda işçi şayet işverenin işyerinde 1 yıldan daha az süre ile çalışmış ise kıdem tazminatına hak kazanamayacağı ortadadır. Öğretide, aynı işverenin farklı işyerlerinde, hatta farklı şirketlerinde çalışsa bile 1 yıllık sürenin hesaplanmasında tüm bu çalışmalar göz önünde bulundurulacağı belirtilmiştir.
İhbar tazminatının hesaplaması, İş Kanunu'nda belirtilen sürelere göre gerçekleştirilir ve bu sürelere göre işçinin giydirilmiş brüt ücreti hesaplanır. Giydirilmiş brüt ücret, işçinin aylık brüt maaşına ek olarak yan haklarını da içeren toplam kazancını ifade eder.
No: 2009/6061 sayılı kararında; emeklilik, muvazzaf askerlik, evlilik gibi nedenlerle işçinin iş sözleşmesini feshetmesi durumunda ihbar tazminatı hakkı bulunmamaktadır.
Görüldüğü üzere kıdem tazminatına hak kazanabilmek için her şeyden önce işyerinde en az 1 yıl çalışma şartı aranmaktadır. Dolayısıyla 6 ay çalışan, işverenden kıdem tazminatı talep edemeyecektir.
İş sözleşmesinin feshi durumlarında (işten ayrılma veya çıkarılma) dikkate alınan ihbar süresi, işverenler açısından yasal yükümlülüğe sahiptir. Her ne nedenden olursa olsun, işveren çalışanının ihbar süresini doldurmadan derhal işten çıkarabilir ancak böyle durumlarda ihbar tazminatını da ödemek zorundadır.
İşçi, istifa ettiğinde işyeriyle hiçbir ilişiği olmasını istemeyebilir, ihbar süresini beklemeden ayrılmayı düşünebilir ancak istifası haklı sebeple feshe dayanmadığı sürece ihbar sürelerine uymak zorundadır eğer işçi ihbar süresine uymayı kabul etmezse işverene ihbar tazminatı ödemek zorundadır.
İki haftalık ihbar tazminatı söz konusu ise 14 gün olarak giydirilmiş ücret dikkate alınır. 4 haftalık ihbar tazminatında giydirilmiş ücret 28 gün üzerinden hesaplanmaktadır. 6 haftalık ihbar tazminatı 42 gün ve 8 haftalık ihbar tazminatı da 56 gün üzerinden giydirilmiş ücret baz alınarak hesaplanır.
İhbar tazminatı hesabı örneği:
İşçinin aldığı son brüt ücret: 30.000 TL şeklinde olsun. İşe başlangıç ve bitiş tarihlerine baktığımızda 3 yıldan fazla çalışmış olduğunu görürüz. Bu durumda, ihbar süresi 8 hafta olarak değerlendirilir. Net ihbar tazminatı tutarı: 56.000 – 8.400 – 4.250 = 43.350.00 TL olur.
Bu tarih üzerine işçinin kıdemine göre belirlenmiş olan 6 aydan az çalışanlar için 2 hafta, 6 ay ile 1,5 senedir çalışanlar için 4 hafta, 1,5 yıl ile 3 yıl arasında çalışanlar için 6 hafta, 3 yıldan daha fazla çalışanlar için 8 hafta eklenerek ihbar süresinin ne zaman biteceği hesaplanır.
İş sözleşmesi sona erdiğinde ihbar tazminatı hakkı doğar. Bu durumda tazminatı ödemesi gereken taraf çok da rahat davranamaz. Zira bir süre belirtilmese de alacakların derhal ödenmesi gerektiği belirtiliyor. Söz konusu çalışanın maaşı, kıdem ve ihbar tazminatı hemen ödenmelidir.
Kıdem tazminatı, işveren tarafından iş sözleşmesinin sona ermesi nedeniyle ödenir. İş sözleşmesinin işveren tarafından haklı nedenle feshedilmesi halinde ise kıdem tazminatı ödenmez.
Buna göre son 3 yıl içinde 600 günlük sigorta primi yatırılmış olanlar, brüt maaşın %40 oranında işsizlik maaşı almaktadır. Hesaplama yapılacak brüt maaş için ise son 4 ay ödemesi göz önüne alınmaktadır ve maaş süresi ise 8 ay ile 10 ay arasında değişmektedir.
İşveren, işçinin ihbar tazminatı borcunu talep etmek için mahkemeye başvurabilir. Sonuç olarak, bildirim süresine uymadan işten ayrılan bir işçi, işverenin ihbar tazminatı borcunu öder. Eğer işçi bu borcu ödemek istemezse, işverenin alacağını talep etmek için mahkemeye başvurması gerekmektedir.
İş Kanununda belirtilen bildirim sürelerine uymayan işçi veya yine aynı şekilde işçinin işine son veren işveren bildirim sürelerine ilişkin ücreti tazminat ödemek zorundadır ve bu tazminata ihbar tazminatı denilmektedir.
4857 Sayılı İş Kanunu'nun 24. maddesi uyarınca işçinin ve 25. maddesi uyarınca da işverenin belirsiz süreli iş sözleşmesini haksız olarak feshetmesi ve haklı nedeni ispat edememesi durumunda şartları oluşmuşsa karşı tarafın kıdem tazminatı yanında ihbar tazminatına da hak kazanması söz konusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri