Nesneleri bir elinden diğerine geçirebilir, tek heceli agulamaları başlar. Ayrıca uyku döngüsü erişkinlerde olduğundan daha kısa olmaya devam eder ve gece uykularında sıkça uyanabilirler. Bilişsel gelişim aşamalarında ise bu dönemde bebekler sosyal olarak kozadan çıkar ve daha geniş bir dünya ile ilgilenmeye başlar.
6 aylık bebek kilosu değerleri ise kız bebeklerde 5.4 kg ile 9.2 kg arasında, erkek bebekler için ise 5.5 kg ile 9.5 kg arasında olabilir. Bu değerler genetik faktörlere bağlı olarak değişebileceği için hekim değerlendirmesini referans almak daha doğru olacaktır.
Bebekler 7 ila 12 aylık dönemden itibaren ayaklarının üzerine basmaya başlar.
Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir. İlk meyveler ise mevsimine göre elma, armut, muz, şeftali, kaysı, erik ve avokado olabilir. Daha sonrasında ise yoğurt ek gıdalara eklenebilir. Bu sıralama doktorunuzun önerisi ile değişiklik gösterebilir.
İlgili 36 soru bulundu
6 aylık bir bebek 2 ya da 3 ara öğün ile beslenir. 6.ayında mide kapasitesi 180 ml olan bebeğiniz, ek gıdaları küçük miktarlarda tüketebilir. 1 çay kaşığı ölçüsünde tek bir ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. 3 gün kuralına uyarak, aynı gıdayı 3 gün boyunca aynı miktarda vermelisiniz.
6.Ay. Bebek 6 aylık iken sebze, havuç, tahıl, patates, bal kabağı ağırlıklı gıdalarla beslenmelidir. Bunun yanında armut, şeftali, elma, kayısı, avokado ve erik gibi meyveler de takviye gıda ürünü olarak bebeğe verilebilir. Ayrıca düzenli peynir ve yoğurt tüketimi de ihmal edilmemelidir.
9 ila 12. aylarda bebekler ayağa kalkmak için kendini zorlar ve destekle ayakta durabilir. Yine bu dönemde çevreye ilgilerinin artmasıyla orantılı olarak eşyalara uzanma ve tutunma sık görülür. Genellikle 8 ila 18. aylarda bebekler yürüme yetisini kazanırlar.
Bebek Ne Kadar Su İçmeli? Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
6 aylık bebek neyle oynar, sorusuna çıngıraklar, diş kaşıyıcılar, oyun halısı, yumuşak oyuncaklar, kavram kartları gibi oyuncaklar diye cevap verebiliriz. - 6 aylık bebek oyunları içerisine parmak kuklalarını dâhil edebilirsiniz. Kuklaları seslendirerek, jest ve mimikler yaparak bebeğinizin ilgisini çekebilirsiniz.
6 aylık bebekler ortalama 5 saatte bir anne sütü emer.
Ek gıdaya geçiş ile birlikte bebeklerin beslenme düzenlerinde değişiklikler olabilir. 6 aylık bebekler günde 4-6 kez emzirilebilir. 180 günlük olan bebekler doktor tavsiyesi ile ek gıdaya geçiş yapabilir. Ek gıda ise tadımlık miktarlarda 2 öğün halinde verilebilir.
6 aylık periyotta 5-6 saatlik uyku döngüsünde 1-2 kez uyanırlar. Uyandıktan sonra bebeklerin 1/3-1/2'si kendi kendine yeniden dalarlar. Günde toplam yaklaşık 11-14 saat uyurlar ve bu bebeklerin %84'ü tüm gece boyunca uyuyabilir. 10 aylık bebeklerin 90%'ı tüm gece boyunca ve günde ortalama 10-13 saat uyurlar.
Mide kapasitesi 180 ml'dir. 6 aylık bir bebeğe ek gıda verilirken küçük miktarlarda başlanmalıdır. Örneğin, 1 çay kaşığı kadar tek bir gıda ile başlamalı ve aynı gıda 3 gün boyunca bu miktarlarda biraz daha attırılarak verilmelidir ve 3 gün kuralı uygulanmalıdır. 6 aylık bir bebek 2.5-3 saatte bir beslenmelidir.
Yürütecin amacı henüz yürüyemeyen bebeklerin hareket kabiliyetinin arttırılmasıdır. Fakat bebeklerin yürüteç için hazır olup olmadığı da çok önemlidir. Genel olarak 4 aylıktan itibaren kullanılan yürüteçler bazı bebeklerde daha geç olabilmektedir.
Bebeklere su verirken, özellikle çeşme suyu verilecekse 10 dk kaynatıp dinlendirilmiş olarak verilmesi önerilmektedir. Suyu birden fazla kaynatmak mineral dengesini bozacağından uzmanlarca pek önerilmemektedir. Bilindik markaların suyu satın alınıyorsa kaynatılmaya ihtiyaç yoktur.
Ayrıca yaşı ne olursa olsun ishal ya da kusma varsa aşırı su kaybını yerine koymak için bebeğe su verilmeli. Bebeğe verilen su 10 dakika kaynatılmış ve ılıtılmış olmalı ve kesinlikle açık su olmamalı. Su içmeye yeni başlayan bebeklere günde 300-400 ml, 1 yaş civarında ise 700-800 ml civarında su verilmelidir.
Bebek beslenmesinde dikkat etmeniz gerekenler
Bu nedenle anne sütünü kesmeden ek gıdalara başlamak için 6'ncı ay idealdir.
Ortalama bir çocuk 2 yaşında konuşmaya başlar. Üstün zekalı 2 yaşındaki çocuklar genellikle karmaşık cümleler kurabilir. Nadir durumlarda çocuklar konuşmayı daha sonra öğrenirler. Bilim insanları, bu çocukların Einstein Sendromuna sahip olduğunu düşünüyor.
Bir bebek ortalama olarak 8 aylıkken emeklemeye başlar. Bu yaş bazı bebeklerde 6 aya kadar inebilir. Her bebeğin gelişim hızı, çeşitli faktörlere bağlı olarak değiştiği için farklılıklar görülmesi normaldir.
Kahvaltı için ideal zaman, 6. aydan sonradır. Bu dönemden itibaren ek gıdaya geçiş yapılsa da 6. ayda yalnızca pürüzsüz, püre halinde ve ezilmiş gıdaların verilmesi gerekir. Daha katı gıdalara geçilen 7-12. aylar arasında ise yumurta, peynir gibi kahvaltılık ürünler beslenmeye eklenebilir.
Başlangıçta günde tek öğün şeklinde ek besin verilmelidir. Doğal ve taze gıdalar tercih edilmelidir. Konserve ya da dondurulmuş gıdalardan uzak durulmalıdır. Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir.
Armut Muz Püresi (6+ Ay) Tarifi Nasıl Yapılır? Armutun kabuğunu soyup tercihen cam rendede yada rendenin ince kısmı ile rendeleyelim.İçine yarım muzu ezelim. Afiyetle minik bebeğimize yedirelim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri