6 programlı fırının fonksiyonlarından birkaçı olan; alt ısıtma, üst ısıtma, alt-üst ısıtma, grill ızgara, turbo fanlı ısıtma gibi alternatifler sayesinde yapacağınız yemeğin uygun şekilde pişmesini sağlayabilirsiniz. 6 programlı ankastre fırınlar, hacimlerine göre de birçok seçenek imkânı sunmaktadır.
Diğer fırın çeşitlerinden daha gelişmiş bir seçenek olan multifonksiyon fırınlarda, elektroturbo fırının sunduğu pişirme tiplerine ek olarak, farklı lezzetler yaratabileceğiniz 8 farklı pişirme fonksiyonu bulunuyor. Multifonksiyon fırınları, elektroturbo fırınlardan ayıran da sunulan bu özel fonksiyonlar oluyor.
Örneğin bu 3 fonksiyonlu fırınlar; alt ısıtma, üst ısıtma, alt-üst ısıtma, grill ızgara, turbo fanlı ısıtma gibi alternatiflerle fonksiyonları içerebilir bu sayede yemek yapma seçiminize uygun ürünleri tercih edebilirsiniz.
110 -140 ºC soğuk ve yavaş pişirme için uygundur. Yavaş yavaş pişmesini istediğiniz yiyecekler için fırını 150 – 160ºC'ye ayarlayabilirsiniz. 180 – 190- 200 ºC orta sıcaklıkta pişmesi gereken yiyecekler için idealdir. 220 – 230ºC hızlı ve yüksek ısıda pişirilmesi gereken yiyecekler içindir.
Fırın tercihinde kullanım amacı önemlidir. Eğer fırını hamur işleri haricinde et ve sebze yemeklerinde de kullanıyorsanız aynı zamanda normal pişirme ayarı da olan turbo fırın modelleri sizin için uygundur. Diğer yandan sadece hamur işleri yapıyorsanız normal fırın sizin için yeterli olacaktır.
İlgili 44 soru bulundu
Eğer baktığınız tariflerde fırının ısısı belirtilmediyse, fırını 180 dereceye getirmelisiniz. 180 dereceye getirdiğiniz fırının ısınması 10 dakika alsa bu süreçte malzemeleri karıştırabilirsiniz. Keki fırına verdiğinizde ise yarım saat kadar sonra pişecektir.
Mikrodalga fırınlar, tüm fırın modelleri içerisinde en az elektrik tüketimine sahip fırınlardır. Bunun sebebi hem mikrodalga fırınların daha az güç ile çalışması hem de daha kısa sürede pişirme yeteneğine sahip olmasıdır.
Keki pişirmek için fırın derecesi 180'e getirilmelidir. Bu ısıda kek istenilen kıvamı yakalar ve harika bir dolgunluk ile güzel bir lezzet sunar. Bu ısı ile beraber kek genel olarak 35-40 derece içerisinde pişer. Tabii yine de kek pişerken 20 ya da 25 dakikalar içerisinde kürdan testi yapmak önemlidir.
Yemeği daha hızlı pişirmek ve suyunu kaybetmeden kurumasını önlemek istiyorsanız fırını fanlı bir şekilde çalıştırmanız gerekiyor. Bu yöntem rosto tarzı kızartılması gereken etleri pişirirken oldukça kullanışlı oluyor. Fırın fanı özellikle kavurma ya da tatlı yaparken ve ekmek pişirirken kullanmanız tavsiye ediliyor.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
Bunlar; davul, solo, ankastre, mini, midi, fan destekli, multi fonksiyonel, mikrodalga fırın gibi fırınlardır.
En ideal fırın, cam kapaklı ve kolay temizlenebilme özelliğine sahip olandır. Satın alacağınız fırında yemeği eşit ısıda pişirebilmeniz için üflemeli turbo modellerini, ızgara yapacaksanız da statik fırınları tercih etmeniz doğru olacaktır. Her iki özelliğe sahip olan fırınlar ise multifonksiyon fırınlardır.
Fırın seçiminde önceliğinize almanız gereken alanlar; güvenlik, ölçüler, kapasite, pişirme teknolojileri ve enerji verimliliği olarak sıralanır. Eski tip fırınlardan farklı olarak emniyet vali ile birlikte gelen ankastre fırınlar son derece güvenlidir.
Aslında fırını 180 dereceye ısıtmak ve o şekilde pişirme işlemine başlamak bir alışkanlık, hatta bir gelenek. Özellikle, yeni aldığınız dijital fırınları açtığınızda size önerdiği otomatik sıcaklık 180 derece oluyor.
Turbofan, itişi egzoz gazıyla beraber, ön kısımdaki geniş fanla da sağlanan güvenilir ve bakımı kolay jet motoru tipidir. Ön kısmı büyük, arka kısmı koni şeklinde ve daha küçüktür. Genelde yolcu uçaklarında kullanılır.
Fırının sadece fan özelliğinin çalışması, fırında buzlu, hassas bir yiyeceği daha hızlı çözmekte inanılmaz zaman kazandırıyor. Fan özelliğinde herhangi bir ısı kullanmazsanız içerideki hava sirküle olarak çözülmeyi hızlandırır. Tavuk, balık gibi özenle çözülmesi gereken yiyeceklerde çok işe yarar.
Asla böreği yüksek ısıda pişirmeyiniz kat kat olmaz içi pişmez. 2. Böreği fanlı fırında da pişirmeyiniz aksi takdirde kurur.
Borcamın üzeri açık bir şekilde 190 derecelik fırında, tavukların üzeri kızarana kadar 35-40 dakika kadar pişirin.
Kısaca üzerinden geçecek olursak; baharatlı ya da sade, puf puf kabaran ve daha az şekerli kekler için süt, yoğun ve nemli kıvamlı, şerbet ya da sos kullanacağınız, içerisine aroma ilave edeceğiniz kekler için ise yoğurt kullanmanızı öneririz.
Kekin Güzel Kabarması İçin Nasıl Yapmalı? Kekin güzel kabarması için unu ve diğer kuru malzemeleri en son ve eleyerek eklemelisiniz. Un, kabartma tozu, vanilin gibi kuru malzemeler hamura elekten geçirilerek ilave edilmelidir. Elemek kuru malzemeleri havalandırır; böylece sıvı kek malzemeleriyle daha kolay karışır.
Kekinizi fırından almadan önce fırının kapağını hafif aralayın. Fırını kapatın ve ısının yavaş yavaş değişmesini sağlayın. Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin.
Günde 1 saat çalışan bir fırın ortalama olarak 2500 - 3000 Watt enerji harcar ve bunu maliyete dökmeye çalışırsak 2500 Watt üzerinden hesapladığımızda 2.5 Kwh x 0.46 TL (tahmini elektrik fiyatı) = 1.15 TL.
Standart fırınlar aynı anda daha fazla yiyeceği pişirme olanağı sunsa da Air Fryer'lar daha fazla kullanım alanına sahip ve daha pratik. Air Fryer, geleneksel fırınlara göre yüzde 50 daha kısa pişirme süresi sunarken bunun yanında yüzde 75 oranında daha az ön pişirme imkanı sunuyor.
Örneğin ütü, fırın, klima gibi elektrikli eşyalar diğerlerine göre daha fazla enerji harcar. Her fırın çeşidinin harcadığı elektrik miktarı farklıdır. Normal bir fırın saatte 700 W ile 3 kW arasında enerji harcar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri