Yeni Sistemle Rehin Kaldırma İşlemi Sadece Dakikalar Alır Uygulanan yeni sisteme göre rehin kaldırma işlemini banka online olarak birkaç dakika içinde gerçekleştirir ve durum ruhsata anında işlenir.
Yeni usule göre aracının ipoteğini kaldırmak isteyen kişi kredi alınan banka şubesine gidilerek borcun tamamlandığı ve bundan dolayı rehinin kaldırılmak istendiği belirtilir. Bu noktada bankadaki görevli gerekli işlemleri ve kontrolleri yaparak, bir sorun olmadığını görürse, rehini kaldıracaktır.
Yeni usule göre kredi alınan banka şubesine gidilerek borcun tamamlandığı ve bundan dolayı rehinin kaldırılmak istendiği belirtilir. Bankadaki görevli gerekli işlemleri ve kontrolleri yaparak, bir sorun olmadığını görürse, rehini kaldıracaktır.
Arabaların ipoteği kaldırılmadan ya da devredilmeden satışı yapılamaz. Bu nedenle rehinli aracın satılabilmesi için öncelikle ipoteğe sebep olan borcu ödemeniz gerekir. İpoteğe konu olan borcu ödemek dışında araba ipoteğini kaldırmak için alıcıdan ön ödeme de alabilirsiniz.
İpotek kaldırma ücreti her yıl yeniden belirlenen Tapu ve Kadastro Harçlarına göre 2022 yılı için 43,40 TL olarak belirlenmiştir. Bazı bankalar bu ücret dışında bir ipotek kaldırma ücreti talep etse de bu aslında alınması yasal olmayan bir ücrettir.
İlgili 33 soru bulundu
Bir taşıtın ipotek edilmesi, borca karşı verilen bir güvencedir. Ödenmeyen borçlarda ipotek edilen araca banka tarafından el konulur. Kredi çekmek için başvuru yaptığınızda, banka sizden ipotek isteyebilir ya da siz imkânlar dahilinde kredi alamayacağınızı düşünüyorsanız, aracınızı ipotek ederek kredi alabilirsiniz.
Bunun için yapmanız gereken ilk şey araç ruhsatınızla beraber ilgili banka şubesine başvurmanız şart. Aracı bayilerden aldıysanız eğer çok fazla bir şey yapmanıza gerek kalmıyor, bayiden aldığınız yazı ile beraber herhangi bir il/ilçe emniyetindeki trafik şubeye giderek rehin kaldırım işlemini yapabilirsiniz.
Peki ya araç üzerindeki haciz ne zaman düşer? Araç taşınır bir mal olduğu için alacaklı 6 ay içerisinde icra dosyasında herhangi bir talepte bulunmazsa dosya düşer. Bu durumda araç haczinin kalkması için talepte bulunmak gerekir.
Eğer bir kişi araç satın almak için kredi çekiyor ve bu krediye teminat olarak da alacağı aracı gösteriyorsa rehin kavramı devreye girer. Teminat olarak gösterilen araçlara rehinli araç denir. Bu durumda borçlunun borcunu ödememesi halinde banka veya finans kuruluşu araca el koyabilir ve satabilir.
Yeni Sistemle Rehin Kaldırma İşlemi Sadece Dakikalar Alır
Uygulanan yeni sisteme göre rehin kaldırma işlemini banka online olarak birkaç dakika içinde gerçekleştirir ve durum ruhsata anında işlenir.
-https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama linkine ulaşarak e-Devlet sistemine T.C kimlik numarası ve şifreniz ile giriş yapınız. -Açılan sayfada kişinin adına kayıtlı olan taşınmazların listesi görüntülenecektir. -İpotek kaldırma başvurusu yapılmış olan taşınmazlar için "Detaylar" butonuna tıklayın.
İpotek fek yazısı kaç günde gelir sorusunun cevabı şu şekilde; İpotek fek yazısı bankaya müracaat edildikten sonra birkaç günde çıkar.
İpoteğinin kaldırılması için öncelikle ipoteğe konu olan borcun tamamıyla ödenmiş olması gerekmektedir. Borcun ödenmesinden sonra ipotek fek yazısı ile birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü'ne başvurulmalıdır. İpotek fek yazısı banka tarafından ya da borcun alındığı diğer kurum ve kişiler tarafından hazırlanmalıdır.
ZİRAAT BANKASI A.Ş.)
Üst üste iki kredi taksiti ödemesi yapılmaması durumunda inisiyatif tamamen bankanın elinde olsa bile yasal takip sürecinin başlaması için tüketicinin en az 90 gün süresi bulunmaktadır.
e-Haczin kaldırılmasının tek yolu borçları ödemektir. Borçların tamamı ödenmediği sürece e-Haciz kaldırılamaz. e-Haczi kaldırmak için borçlu tarafın vergi dairesine ya da banka şubesine ödeme yapması gerekir. Ödemeler tamamlandığında ilgili kuruma haczin kaldırılması için bir dilekçe verilir.
Haczi kaldırmak için öncelikle borçlu tarafın borçlarını ödemesi gerekmektedir. Borçlar tamamen ödendiğinde, herhangi bir alacak veya borç kalmadığından emin olunmalıdır. Ardından, haciz kaldırma talebinde bulunulmalıdır. Bu süreç genellikle icra dairesine bir dilekçe verilerek başlatılır.
Borçlunun mal ve haklarında haczin kaldırılması için iki yol mevcuttur. Bunlardan ilki, İcra İflas Kanununda yer alan sürelerin geçmesi, ikincisi de ya alacaklının bizzat ya da alacaklının vekilinin talebidir.
Fek belgesinin, borçlu kişi adına yazılmış olması gerekir. Fek belgesi, borcun ödendiği bankadan alınmalıdır. Banka üzerinden alınan fek yazısında değişen oranlar dahilinde, harç ödemesi yapılmalı ve harç ödendi belgesi ile başvuru gerçekleştirilmelidir.
Borcun tamamen kapandığı, evin üzerinde başka ipotek olup olmadığı gibi incelemeler tamamlandıktan sonra ipoteğiniz kaldırılır. Bu aşamada gerçekleşecek olan tüm süreçleri e-Devlet üzerindeki tapularım sayfasından takip edebilirsiniz.
Taşıt kredisi ve rehin edilen araçlar hakkında
Taşıt kredisinin vadeleri zamanında ödenmediği taktirde, yasal süre dolduktan sonra, icra davası söz konusu oluyor. Rehin edilen aracın ilgili bankaya teslimi gerekiyor.
Rehinli araç rehin alacaklısının Noterden yapılmış muvafakati ile satılabilir.
Eğer plaka değişikliği istenirse,banka araca rehin koymak için aracın yeni plakasının çıkmasını bekler yeni plaka çıkınca rehini koyar ve para o zaman size geçer. Banka öyle plaka değişikliği falan dinlemez yani kendisini garantiye almadan para falan vermez.
Aracımı satmak istiyorum ama hala taksitlerini ödüyorum, satın alabilir misiniz? Aracınız rehinli ise kredi kapamanızı yaparak rehni kaldırdıktan sonra aracı alabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri