Ses teli nodül ameliyatı Riskleri Var mıdır? Ses teli nodül ameliyatı, ciddi risk barındıran bir müdahale değildir. Operasyon sonrasında doktor tarafından belirtilen tavsiyelere ve talimatlara uyulmadığı takdirde nadiren ses kaybı, kanama, ses teli travması kaynaklı kalıcı ses bozukluğu, ses teli felci yaşanabilir.
Operasyon sonrasında genelde bir haftalık ses istirahatı önerilmektedir. İlk gün hafif boğaz ağrısı yaşanabilir ancak bu durum geçicidir. Ameliyat sonrası yaklaşık iki hafta süreyle reflü ilaçları desteği ve reflü diyeti uygulanabilmektedir. Bu süre sonunda ses tellerinde iyileşme sağlanmaktadır.
Ses telinin iyi huylu hastalıkları için uygulanan ameliyatlara fonomikrocerrahi adı verilir. Ses ameliyatı mikroskop altında, ağız içerisinden ve genel anestezi altında yapılır. Deneyimli bir cerrah ve herhangi bir klinik sorunu olmayan bir hasta için ameliyatın süresi ortalama bir saat kadardır.
Ancak bunun olasılığı düşüktür. Genel anestezi altında yapılan cerrahi girişimlerde ise hastanın anesteziye ait risklerinin ameliyat öncesi değerlendirilmesi mümkün olur. Ses değiştirme ameliyatı ne kadar sürer? Ameliyatlar kullanılan tekniklere bağlı olarak yaklaşık 40 ila 90 dakika sürebilir.
Ses teli ameliyatları, mikroskobik cerrahi yöntemi ile gerçekleştirilir. Cerrahi yöntem ile ses teli bölgesine girilir ve kist ya da polip varsa çıkartılır. Ameliyat sonrasında ses kısıklığı normal bir durumdur. Ameliyat sonrasında ses istirahatı yapılır, aşırı sıcak ya da soğuk içecek ve yiyecek tüketilmemesi gerekir.
İlgili 42 soru bulundu
Delik tamamen kapatılana kadar hasta parmağıyla 'trakeostomi kanülü' adı verilen boruyu kapayarak ses çıkarabilir. İyileşme sağlandıktan ve boyun ön kısma açılan delik kapatıldıktan sonra hasta ağız burun yoluyla nefes alabilir ve gene sesi biraz kısık da olsa rahatlıkla konuşabilir.
Ses estetiği ameliyatı fiyatları ortalama 15 bin ile 25 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. . Ameliyat süresi ise kullanılan tekniğe göre 20-40 dakika arası değişiyor.
Ses ameliyatı ya da ses teli ameliyatı, ses tellerinin iyi huylu ya da kötü huylu rahatsızlıklarında hastalığı tedavi etmek ya da ses kalitesini değiştirmek için yapılan ameliyatlara verilen isimdir. Mikroskop altında yapıldığı için çok özel enstrümanlar gerektiren ince bir cerrahidir (fonomikrocerrahi).
Ses kısıklığı için Kulak Burun Boğaz hastalıkları bölümüne başvurulmalıdır.
Ses teli polipi, uzun süre tedavi edilmezse büyüyebilir ve nefes borusunu daraltarak nefes darlığına sebep olabilir.
Ses tellerinin felçleri ses cerrahisi tekniğiyle rehabilite edilebilmektedir. Ses teli felcine bağlı sorunlarda, ses telinin yeniden çalışır hale getirilmesinden çok oluşan şikayetin kısmen düzeltilmesine yönelik cerrahi girişimler yapılmaktadır.
Bu felçlerin büyük çoğunluğu 6 ay içinde kendiliğinden iyileşmektedir. Ses teli felci görüldüğü anda öncelikle bu duruma neden olabilecek problemi ortaya koymak önemlidir.
Genel anesteziye (narkoz) ait özel riskler ile ilgili olarak, anestezi uzmanı sizinle görüşecektir. Kulak-burun-boğaz sahasında en sık yapılan ameliyatlardan ve belki de riski en az (en güvenilir) ameliyatlardan biridir.
Büyütülmüş yüksek kaliteli görüntü sağlayan laringoskop ve diğer endoskopik aletler yardımıyla ağız içerisinden girilerek ses tellerine ulaşılır ve etrafındaki sağlıklı dokuya zarar verilmeden nodül kesilerek çıkarılır. Operasyon ortalama 30-60 dakika sürer.
Operasyon lokal anestezi altında yapılmış ise hastalar aynı gün hastaneden taburcu edilmektedir. Kepçe kulak estetiği için yapılan kesiler dikiş gerektirmediği için hastalar 1-2 hafta içinde iyileşme görmektedir.
Ses telinde görülen kistler, iyi huylu rahatsızlıklardır. Tedavi edilmemesi durumunda kötü huylu bir hastalığa dönüşmez. Yani kanser öncülü bir hastalık değildir, kanserleşmez.
Her insanda iki adet ses teli, boyunun ortasında, yutağın (farinks) hemen altında, soluk borusunun (trakea) hemen üzerinde bulunur.
Geçici ses kısıklığı genellikle ameliyat sonrası 1 ay ila 1 sene içerisinde düzelmektedir. Ancak 1 yıldan sonra ses kısıklığı gerilemiyorsa kalıcı ses kısıklığından bahsedilir.
Tanı nasıl koyulur? Ses teli skarı tanısı, ses tellerinin videolaringostroboskopi adını verdiğimiz özel bir ışık tekniği ile ağız içerisinden muayenehane koşullarında endoskopik muayenesi sırasında, ses telinin iç yüzeyindeki titreşim hareketinin görülememesi ile koyulur.
Ses tellerinde üzerinde görülen vokal nodüller, iyi huylu (kanser dışı) oluşumlardır. Sıklıkla 20-50 yaşlarında ve kadınlarda daha fazlaca görülür. ses tellerinin kötü kullanıma bağlı olarak ses telleri üzerinde oluşan yumuşak şiş noktalardır.
Ses tellerinde lazer kullanılarak tedavi edilen rahatsızlıkların başında ses teli papillomu, ses teli kanseri ve ses telinin kanser potansiyeli olan lezyonları gelir. Farklı başka ses teli patolojilerinde de lazer tedavisi kullanılabilir.
Dr. Belhhan Akpınar, en zor ameliyatın en az yapılan ameliyat olduğunu söylüyor. Bunun yanında göğüs ve batın bölgesini içine alan büyük damar genişlemesi yani 'torakoabdominal anevrizmalar' cerrah açısından zorluk riski yüksek ameliyatlar arasında bulunuyor.
Ameliyat sonrası, ses oldukça kötü çıkar; ancak, uzun süreli ses terapisi ile yavaş yavaş iyileşir; sesin tamamen normale gelmesini beklememek gerekir. Ses cızırtılı, pürüzlü çıkmaya devam eder; ancak, sesin gürlüğü, şiddeti, kuvveti normale gelir.
Adaçayını sade şekilde içebileceğiniz gibi bir miktar hibiskus ve zencefille karıştırarak da tüketebilirsiniz. Eğer ses kısıklığından şikayetçiyseniz sesinizi yumuşatmak için adaçayı ve bal karışımından hazırlanan bitki çayını içerek sesinizi daha yumuşak tonda kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri