Ülkemizde kürtaj ile gebeliğin sonlandırılması hamileliğin 10. Haftasına kadar serbesttir. Bu haftaya kadar kişi kendi hür iradesi ile rahimde oluşan fetüsü aldırabilir. Ancak bu haftadan sonrasında kendi isteğiniz ile aldırma işlemi yapamıyorsunuz.
Tıbbi açıdan sağlıklı olması için hamileliğin ilk 5-6 haftasında kürtaj uygulaması önerilirken hamileliğin erken döneminde olanlar ve genellikle ilk 10 haftayı geçmeyen gebeliklerde kürtaj işlemi yapılır.
Çocuk aldırma, yasalarımıza göre gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilmektedir. Yani hamileliğin 2,5 ayına kadar kürtaj yapılabilir.
Rahim ağzı genişletilir ve özel bir vakum cihazı kullanarak gebelik dokusu emilir. Genellikle gebeliğin ilk 6-16 haftası arasında tercih edilir. Dilatasyon ve kürtaj (D&C): Rahim ağzının genişletilmesi ve ardından özel bir cerrahi alet olan küret ile rahim iç yüzeyinin kazınarak temizlenmesi işlemidir.
Her düşük sonrası kürtaj gerekli değildir. Kendiliğinden fetüs ortadan kalktığı için kürtaj ya da farklı bir müdahale bu noktada kullanılmaz. Ancak 6 haftalık gebeliklerden sonraki düşüklerde parça kalabileceğinden dolayı kürtaj gerekmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Anestezi verildikten sonra 10-15 dakika sürer. Kürtajdan sonra yarım saatlik bir dinlenme ile hasta antibiotik ve ağrı kesicisini alıp günlük hayata geri döner. Kürtaj sonrası kasık krampları ve lekelenme bir kaç gün sürebilir.
Kürtaj işlemi yaptıracak kişi 18 yaşını doldurmuş olmalı,ayrıca kürtaj işlemi istenmeyen gebelik durumunda 10 haftaya kadar yasal olup 10 haftadan büyük gebeliklerde sadece anne isteği üzerine kürtaj yapılması yasaktır. Diğer bir deyişle 2.5 aylıktan büyük gebeliğin kürtaj yapılması kesinlikle yasaktır.
Bazı fakihlere göre 120 güne kadar caiz olarak kabul edildiği bildirilmektedir. Diğer fakihlere göre ise caiz olmamaktadır. Genel olarak tüm fakihlere göre 120 günden sonraki kürtajlar ise haram olduğu bildirilmiştir.
Kürtaj operasyonu, sedasyon adı verilen hafif anestezi altında gerçekleştirilir ve hasta uyku halindedir. 10-15 dakika süren kürtaj yapılırken hasta herhangi bir acı, ağrı hissetmez. Yani kürtaj ağrılı bir işlem midir sorunuza hayır şeklinde yanıt verebiliriz.
6 haftalık bebek canlıdır ve embriyo olarak adlandırılır. Sekizinci haftanın tamamlanmasının ardından embriyo olgunlaşır ve bu aşamadan sonra fetüs olarak adlandırılır. 6 haftalık hamilelikte bebek henüz 5-6 mm boyutunda bir bezelye kadardır. Kalp atışları dakikada 100-160 atış arasında değişir.
Günümüzde genellikle sedasyon anestezi ile kürtaj işlemi yapıldığından hasta kürtaj sırasında ağrı hissetmez.
Kürtaj operasyonunda en çok rahim etkilenir bu sebeple rahmin toparlanması için yaklaşık 1 ay veya ilk adetini görene kadar beklemek gerekir. Eğer hasta yeni bir hamilelik istiyorsa bunun içinde 3 ay beklemesi gerekmektedir.
Hafif şiddette mide bulantıları, adet sancısına benzeyen hafif ağrılar operasyon sonrası beklenen etkilerdir. Kanama çok beklenmez ancak lekelenme tarzı kanamalar olabilir. Ancak bu etkilerin tamamı kısa sürede kaybolmaktadır. Operasyon sonrası ilk adet 4-6 hafta içinde gerçekleşmektedir.
Oysa ki kürtajın ilk gebelikte ya da doğum sonrasında yapılmış olması olası komplikasyonlar açısından fark yaratmaz. Bu nedenle planlı olmayan bir gebelik, ilk gebelik dahi olsa, güvenli bir ortamda, kürtaj yolu ile sonlandırılabilir.
Genel anestezi ile kürtaj olanlar kürtaj anını görmez hissetmez herhangi bir acı duymazlar. Kürtaj operasyonu genel anestezi ile yapılacaksa hastanın genel anesteziye uygunluğu gerekli testler yapıldıktan sonra anestezi ve reanimasyon uzmanı tarafından değerlendirilir. Anestezi uzmanı tarafından hasta uyutulur.
Ülkemizde 10 haftalık üzeri gebeliklerin kürtajla sonlandırılması yasal değildir. Buna istisna oluşturan tek durum gebeliğin anne sağlığını tehdit etmesidir. Anne sağlığını tehdit eden bir durum oluşursa, kurul kararı ile on hafta üzeri gebelikler kürtaj ile sonlandırılabilir.
Kürtaj Genital bölgeye zarar veren bir yöntem değildir. Ancak kürtaj sonrasında kadınların dikkat etmesi gereken önemli noktalar vardır. Kürtaj sonrasında ara kanamalar ve lekelenmeler meydana gelir. Kürtaj sonrasında rahim ağzı açık olduğu için enfeksiyon riski yüksektir.
Kürtaj işlemini çoğunlukla anestezi altında yaptığımız için işlem sırasında ağrı hissedilme ihtimali yoktur. Kürtajdan sonra, anesteziden uyanırken hafif bir kasık ağrısı olması doğaldır. Bu ağrı ağrı kesiciler ile kolaylıkla önlenebilmektedir.
Enfeksiyon: Kürtaj operasyonu sonrasında yapılması gerekenlere dikkat edilmediğinde rahim ağzındaki bakterilerin rahime ulaşarak enfeksiyon oluşturması muhtemeldir. Enfeksiyona müdahale edilmediği durumlarda kısırlık tehlikesi baş göstermektedir.
Sebep yokken ilk altı haftanın sonuna kadar çocuk düşürmenin hükmü vicdanî bir günahtır; pişman olur, tövbe istiğfar eder ve bolca sadaka verir.
Kürtaj Öncesi Verilen İlaçlar
Özellikle büyük gebeliklerde dil altı hapı hastalara verilmektedir. Bu ilaç etkisini 4 ila 72 saat içerisinde göstermektedir. Bunun yanı sıra anestezi de kürtaj öncesinde tüm hastalara verilmektedir. Bu sayede hastamız herhangi bir ağrı hissetmeden tüm süreci kısa süre içerisinde atlatır.
Ailenin defin isteği olmadığı durumlarda hastane, fetüsü uygun yöntemle tıbbi atık işleme tesisine gönderebilmekte veya fetüsün defnedilmesi için girişimlerde bulunabilmektedir.
Bu konuda sayı olarak bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi kürtajda da fazla kere gereksiz yaomaktan kaçınmak gerekir, bunun için dikkatli korunmak en önemli kuraldır.
Bu konuda sayı olarak aslında bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi fazla sayıda kürtaj olarak rahmi travmatize etmekten kaçınmak gerekir.
Kürtaj Sonrası Adet
Kürtajdan sonraki dönemde eski adet takviminiz değişecektir. Kürtajdan sonra ortalama 25- 40 gün sonra ilk adet olacaktır. Adet kanaması olmamışsa yeni bir gebelik ihtimali araştırılmalı. Kürtajdan 15 gün kadar sonra yumurtlama olabilir ve korunmasız ilişki olursa yeni gebelik olasılığı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri