Anne karnındaki bebeğin ilk hareketi daha 8. haftada başlasa da, anne adayı bunu daha geç hisseder. İlk gebelikte, 18-22. haftaya kadar ilk hareket hissedilebilirken, ikinci ve sonraki gebeliklerde, 16. hafta kadar erken hissedilebilir.
Anne karnında bebek 7. haftadan itibaren hareket etmeye başlar. Ancak daha henüz 2 santim civarında olduğu için hareketler ultrasonografik olarak görülebilir ve anne adayının bunu hissetmesi mümkün değildir. Anne adayları, bebek hareketlerini genellikle 16 ile 20. hamilelik haftaları arasında hissederler.
Anne Karnında Bebek Hareketleri
Bebeğiniz, gebeliğiniz başladığı andan itibaren sürekli olarak karnınızın içerisinde hareket etmektedir. Siz bu hareketleri ancak gebeliğinizin 16-20. haftaları arasında hissetmeye başlayabilirsiniz.
Hamileliğin erken dönemlerinden itibaren salgılanmaya başlayan hormonlar 6. haftada giderek artmakta ve anne adayları genellikle 6. haftada civarında gebeliğe ait belirtileri hissetmeye başlamaktadır.
Gebelikte 6. hafta içerisinde bebeğinizin burnu, ağzı ve kulakları şekillenmeye başlar. Gelişmeye başlayan bu organlar, ilerleyen dönemde daha belirgin bir hal alır. Bu dönemde bebeğinizin kalbi düzenli bir ritimde atar ve vücudundaki kan dolaşımı da sorunsuz bir şekilde işlemeye başlar.
İlgili 42 soru bulundu
Kalbi, bedeninin ortasında karnının hemen üstünde küçük bir nokta olarak görülebilir. 6 haftalık bebek ultrason görüntüsünde bebeğin dizleri göğsüne, başı karnına bakacak şekilde klasik C şeklindeki cenin duruşu belirgin olarak görülebilir. Bebek annesinin karnında hamilelik boyunca bu şekilde duracaktır.
Altı haftalık bebek artık bir buçuk aylıktır.
Rahim her gün biraz daha genişlediği için anne adayında karın bölgesinde sertleşme ve ardından da belli rahatsızlıklar görülebilir. Zaman içinde karın bölgesinde yaşanan bu sertleşme anne adayı için bir problem olmanın dışına çıkar. Gebeliğin ilerlemesine bağlı olarak yaşanan sertlik ve gerginlik daha normalleşir.
Adet gecikmesi, düzenli adet gören kadınlarda en erken ve en güvenilir gebelik bulgusudur. Gebeliğin ilk haftalarında adet kanamasına benzer “lekelenme” gibi çok az kanama görülebilmektedir. Bu kanamaya implantasyon (yerleşme) kanaması adı verilir.
Hamilelikte şişkinlik, her dönemde olabilir ancak özellikle beşinci ay ve sonrasında daha belirginleşir, gebeliğin üçüncü döneminde ise farklı nedenlerden dolayı artar.
Bunun sebebi, kalp atım hızının artması, kan hacminin artması ve tüm vücuttaki damarlarda, kan akımına karşı direncin azalmasıdır. Kalp atım hızı istirahatta ortalama dakikada 10 atım artar. Büyüyen rahmin etkisiyle, ortalama 4 cm yukarı itilen diyafram, kalbi sola ve yukarı doğru ittirerek, kalbin aksını değiştirir.
İlk gebelikte, 18-22. haftaya kadar ilk hareket hissedilebilirken, ikinci ve sonraki gebeliklerde, 16. hafta kadar erken hissedilebilir. Bebek hareketleri, ilk hissedildiğinde, kelebek kanat çırpıyor gibi, bağırsak gazı rahatsız ediyormuş gibi ya da patlayan mısır gibi hafif hareketler olarak algılanacaktır.
Gebelerde ilk bebek hareketleri gebeliğin 18 ile 20 haftalarında hissedilmeye başlanır. İlk 3 ayda hissedilen hareketler kişinin kendi barsak hareketlerini algılamasıdır, yani bebek hareketlerine bağlı değildir. Anne karnındaki bebekler 20-75 dakikada bir uykuya dalarlar, sonra uyanırlar ve hareket ederler.
Hamilelik döneminde ortaya çıkan fizyolojik ve psikolojik nedenler sonucunda birçok kadın bebeğinin zarar göreceği endişesiyle cinsel ilişkiden kaçınıyor. Oysaki her şeyin yolunda gittiği hamileliklerde son 4 haftaya kadar hamilelikte cinsel ilişki yaşanmasında hiçbir kısıtlama yok.
Gebeliğin 5'inci haftasında anne adayı 1 ay 5 günlük hamiledir. Gebeliğin 6'ıncı haftasında anne adayı 1 ay 12 günlük hamiledir. Gebeliğin 7'inci haftasında anne adayı 1 ay 19 günlük hamiledir. Gebeliğin 8'inci haftasında anne adayı 1 ay 26 günlük hamiledir.
Hamileliğin 6. Haftasında Bebek Nasıl Görünür? Bebeğiniz yaklaşık olarak bir bezelye büyüklüğüne ulaşmıştır. Şekil olarak kurbağa yavrusuna benzeyen bebeğinizin kol ve bacaklarının oluşacağı çıkıntılar oluşmaya başlamıştır. Bu haftadan itibaren genellikle ultrasonda kalp atışı duyulmaya başlamaktadır.
Normal şartlarda gebelik 40 hafta sürer. 24 ila 37. haftalar arasında yapılan doğum, erken doğum olarak kabul edilir. Gerçekleşen tüm erken doğumların yaklaşık %70'i, 34 ila 37. haftalar arasında gerçekleşir. Bu haftalarda gerçekleşen doğumlar ise geç erken doğum olarak tanımlanır.
Hamilelik sürecinde gelişen olumsuz durumların ortaya çıkma zamanı kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Ancak 40 hafta süren hamilelik sürecindeki sağlıksız gebelik belirtileri sıklıkla birinci trimester denilen ilk 12 haftada ortaya çıkar.
Hamilelikte Karın Sertleşmesi Ne Zaman Başlar? Gebelikte karın sertleşmesi genellikle 6. aydan sonra daha yoğun olarak görülür. Ancak bazı anne adayları bu durumu daha erken ya da geç bir dönemde yaşayabilir. Özellikle kadınların kilosu bu durumunun yaşanacağı süre üzerinde etkilidir.
Adet gecikmesi, memelerde dolgunluk ve hassasiyet, baş dönmesi ve bayılma, kasık ağrısı ve karnın alt kısmında şişkinlik, kanama veya akıntı, mide bulantısı, sık idrara çıkma en erken hamilelik belirtilerinin başında gelir.
Stres, ağır kaldırmak, seks, egzersiz ve hatta bir tartışma düşük nedeni olarak algılanıyor. Ancak bunların hiçbiri gebelik kaybına yol açmaz.
Sık İdrara Çıkma
Hamileliğin erken döneminde (genellikle döllenmeden 2 ila 3 hafta sonra) çok sık idrara gitme isteği olur. Hormonlardaki değişiklikler idrar miktarında da artışın sebebidir.
Gebelik kesesi hamilelik ortaya çıktıktan hemen sonra ultrasonda görülemez. Ultrasonda gebelik kesesi ancak gebeliğin 5. Haftasında görülebilmektedir.
Hamilelik yorgunluğu olarak adlandırılan halsizlik ve yorgunluk hissi, gebeliğin ilk haftalarında yani ilk trimesterde görülmeye başlanır. Hamilelikte yorgunluk, ikinci trimestere gelindiği zaman genellikle hafifler. Ancak hamileliğin üçüncü yani son trimesterinde gebelikte halsizlik tekrar ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri