Kuzey Ege'nin kuzeyinde rüzgarın 09.01.2017 (Pazartesi) bugün akşam saatlerinden itibaren kuzey ve kuzeydoğu yönlerden 6 ila 8 (50-75 km/sa) kuvvetinde fırtına yer yer 7 ila 9 (75-90 km/sa) kuvvetinde kuvvetli fırtına şeklinde esmesi beklenmektedir.
Saatte 100- 110 km gibi bir hıza ulaşan rüzgarlara fırtına denir. 5 knots = 2 bofor (hafif rüzgar) iken, 30 knots = 7 bofor (fırtınamsı rüzgar) olarak ifade edilecektir. Bu gökgürültülü fırtına üç aşamada kasırgaya dönüşür: Tropik alçak basınç – dönen bulutlar ve yağmur, rüzgarın hızı saatte 38 milin altında.
10,8 m/s'ye kadar rüzgar "normal" kabul edilir. 10,8'in (10,8 * 3,6 = 38,8 km/saat) üstü güçlü rüzgardır. 17,1 m/s'den (61,2 km/saat) sonraki rüzgarlar fırtına'dır. çeşitli irtifalar ve coğrafyalarda farklı şiddetlerde gözükmektedir.
Orta rüzgar: 10-15 km. hızla esen rüzgarlardır. Ağaç dalları hafifçe sallanır, küçük dalgalar oluşur. Latif rüzgar: Yapraklar sürekli olarak sallanır, suda ufak dalgalar oluşur. Hafif rüzgar: Yapraklar sürekli hareket eder, sular hareketlenmeye başlar ama dalga yoktur.
Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, rüzgarın saatteki hızının en yüksek ölçüldüğü bölge Çatalca oldu. Meteorolojiye ait Çatalca'daki radar sahasında rüzgarın hızı saatte 105 kilometreye kadar çıktı.
İlgili 36 soru bulundu
Rüzgarın saatteki hızının 40 ila 60 km arasında olması şiddetli rüzgar, 60 km'nin üzerine çıkması ise rüzgar fırtınası olarak nitelendirilir. Fırtına ve şiddetli rüzgarlar, genellikle yağmur, kar ya da dolu hadiselerini de beraberinde getirir.
Fırtına rüzgârın hızlı bir şekilde esmesine denir. Rüzgâr hızı 27 knot üzerine çıktığında, yani 7 bofor ve üzeri olduğunda fırtınamsı rüzgâr, 34 knot üzerine çıktığında, yani 8 bofor ve üzeri olduğunda rüzgâra artık fırtına denir.
Yüksek hızlı rüzgârın kısa patlamalarına rüzgâr esintisi denir. Orta süreli (yaklaşık bir dakika) şiddetli rüzgârlara bora denilir.
Ege'de 3-5 bofor rüzgar demek Midilli'nin kuzeyi için hiç bir anlam ifade etmez, sadece Kuzey Ege'de adalar tarafından yolu kesilmeyen rüzgarın hızını gösterir.
Balık avı için 3-5 m/s belki korunaklı yerlerde 4-6 m/s rüzgar şiddetinin üzeri artık sizi çok zorlayabilir. Tekne ile balık avı için en uygun rüzgar hafif bir esintinin olduğu zamanlardır.
Rüzgâr hızı anemometre ile ölçülür.
Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından bugüne kadar kaydedilen en kuvvetli rüzgar 10 Nisan 1996'da saatte 408 km olarak Avustralya'nın Kuzeybatı kıyısında bulunan Borrow Adası'nda görülmüş. Bu olağanüstü rüzgarın sebebi Olivia adı verilen tropikal siklon. Tropikal siklonlar kasırgaya benzeyen bir çeşit dönen fırtına türü.
Kapiler dalgalar
Bu dalgaların meydana gelebilmesi için rüzgâr hızı V = 0.25-1.00 m/s olmalıdır. Rüzgâr hızı artarak kapiler dalgaların dalga boyu L=1.75 cm. ve hızı S = 0.25 m/s ye ulaştıklarında yerçekiminin etkisi görülmeye başlar ve “ağırlık dalgaları” oluşur.
Meltem. Meltemler, genellikle orta enlemlerde, yaz mevsiminde esen hafif şiddetde yerel rüzgârlardır. Isınma farkına bağlı yerel basınç farkından oluşurlar.
HAFİF RÜZGAR KELİMESİNİN ANLAMI
Rüzgar çizelgesinde hızı 7-10 deniz mili olan ve kuvveti 3 ile gösterilen rüzgar anlamına gelir. Bu kelime genellikle hafif rüzgar şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hafif rüzgar şeklinde olmalıdır.
Bunun için fırtınaların, yağmur fırtınası, rüzgar fırtınası, kar fırtınası, dolu fırtınası, toz fırtınası, kum fırtınası ve benzeri gibi çeşitli adları vardır. Rüzgár olmadan fırtına olmaz. Belki de sırf bu nedenle günlük dilde yalnızca 'fırtına' der ve bundan da rüzgar fırtınalarını anlarız...
Rüzgâr gücü kullanılarak sürdürülebilir enerji üretimi yapılabilir. Rüzgâr türbini, temelde rüzgârın itme gücü ile elde edilen mekanik enerjiyi (kinetik enerji), üreteçlere (generatör) yönlendirip elektrik enerjisine çevirir.
Rüzgar Çeşitleri
Rüzgarlar başlıca üç gruba ayrılır: Sürekli rüzgarlar. Devirli (mevsimlik) rüzgarlar. Yerel rüzgarlar.
Cevap. Cevap: Yağmur ve kasırga getiren çok güçlü rüzgara FIRTINA adı verilir. ... Fırtına, denizlerde ve çöllerde dalgalanma meydana getirebilen çok şiddetli bir rüzgar tipidir.
Hızı saatte 120 km'yi aşan rüzgarlar, zaman zaman can ve mal kaybına neden olabiliyor.
Kasırga ya da tropikal siklon, büyük çaplı ve çok şiddetli, Beaufort ölçeğine göre saatte 118 km'den (75 milden) fazla hızla ve dönerek esen tropik rüzgârdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri