Kutup noktalarına eşit uzaklıkta yer alan ve noktaları birleştiren, Ekvator'dan başlayarak yer ekseni ile Ekvator düzlemi arasında yer alan 90°'lik açıya bağlı olarak 1°'er aralıklar ile çizilen hayali yani izafi çizgiler paralel olarak tanımlanır.
Paralel doğrular, düzlemde birbirlerinden her zaman eşit uzaklıkta bulunan doğrulardır. Paralel doğrular asla kesişmezler.
Her paralel aralığı bir enlem derecesidir. Bütün paralel dairelerinin arasındaki uzaklık birbirine eşit ve 111 km'dir. Paraleller birbirlerini hiçbir zaman kesmezler. Ekvator hariç, her bir çaptaki paralelden -biri kuzey yarıküre, diğeri güney yarıkürede olmak üzere- ikişer tane vardır.
- Paralel doğruların birbirine olan uzaklıkları her zaman aynıdır. - Paralel doğrular birbirine karşı yaklaşmaz ya da uzaklaşmaz. - Tren rayları paralel doğrulara örnek olarak verilebilir. - Ayrıca bir otoyolda yerdeki düz beyaz şeritler yine paralel doğrulardır.
Paralel (coğrafya) - Diğer bir adı enlem olan ve dünyayı yatay olarak kestiği farz edilen 180 tane çizgi.
İlgili 23 soru bulundu
Aynı Zaman İçinde Gelişen Veya Aynı Özellikleri Gösteren (Olay, Düşünce Vb.)
Türkiye'nin matematik konumu; 26°-45° doğu meridyenleri, 36°- 42° kuzey paralelleridir.
Paralel iki doğru hiçbir noktada kesişmez ve bu doğruların denklemlerinin ortak çözüm kümesi boş kümedir. Paralel doğruların eğimleri eşittir ( ).
Ekvator'dan itibaren birer derece aralıklarla ve Ekvator'a paralel çemberler yerleştirildiğinde Dünya üzerindeki bu çizimlerin adına paralel daireleri adı verilir. Ekvator en uzun paralel dairesidir. Ekvator dünyayı kuzey ve güney olmak üzere iki eşit yarıküreye ayırır. Paraleller doğu batı yönlüdür.
Ekvatordan kutuplara doğru; sıcaklık, buharlaşma, denizlerin tuzluluk oranı azalır. Ekvatordan kutuplara doğru bitki ve tarım üst sınırı alçalır.
Ekvator ya da eşlek, kuzey ve güney yarımküreleri birbirinden ayıran hayalî dairesel hattır. Kuzey ve güney kutup noktalarına eşit uzaklıkta olan noktaların birleştirilmesiyle elde edilen çizgidir.
Birbirlerine olan dik uzaklıkları her zaman aynı olan yani birbirini kesmeyen doğrulara paralel doğrular denir. m ve n paralel doğruları m // n şeklinde gösterilir ve “m doğrusu paraleldir n doğrusu” şeklinde okunur.
Eratosthenes (Eratosten; Grekçe: Ἐρατοσθένης, MÖ 276 - MÖ 194), Yunan matematikçi, coğrafyacı, astronom ve filozoftur.
Öklid geometrisinde üçüncü bir doğruya dik olan iki açı, birbirine paraleldir. Tersten bakıldığına, bir doğru diğerine dikse, ikinci doğruya paralel olan bütün doğrulara da diktir.
Özel gereksinimli öğrenciler için daha çok fırsat öğretimini temel alan paralel öğretim (parallel teaching) modeli, öğretimin iki grup öğrenci ile gerçekleştirilmesi esasına dayanır (Cook ve Friend, 2004).
Mesafe ölçümü
Meridyenler "üzerindeki" (iki paralel arasındaki) her 1 dakikalık açı 1 deniz miline (1 852 m) eşittir.
Paralel doğrular asla kesişmezlerken, dik doğrular 90 derece açı yaparak kesişirler.
Seri devrelerde devre elemanları aynı hat üzerinde her elemanın çıkışı bir sonrakinin girişine bağlanacak şekildedir. Bütün elemanlar üzerinde aynı akım akar. Fakat devre elemanları üzerindeki gerilim farklı olabilir. Paralel devrelerde ise bütün elemanların girişleri de çıkışları da ortaktır.
29. doğu meridyeni - Vikipedi.
Ayrıca Türkiye'nin Ekvator'un kuzey tarafında ve Greenwich'in doğusunda yer aldığı bilinmektedir. Türkiye matematiksel konum olarak 26 - 45 Doğu meridyenlerin de ve 36 - 42 Kuzey paralelleri arasındadır. Ayrıca ülkemiz konum olarak Ekvatorun kuzeyinde bulunmaktadır.
Türkiye'de 360 – 420 kuzey enlemleri (paralelleri) ile 260 – 450 doğu boylamları (meridyenleri) arasındadır.
PARALEL NASIL YAZILIR? Bu kelimenin paralel mi, parelel mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı paralel şeklinde olmalıdır.
151 152 a b Çakışık doğruların sonsuz ortak noktası vardır.
Başlangıç paraleli Ekvator olarak kabul edilir. Aynı zamanda Ekvator, en büyük 40.076km uzunluğundaki paralel dairesidir. Dünyanın şeklinden dolayı paralellerin, kutuplara doğru gidildikçe çevre uzunlukları azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri