Eğer stresten uzaklaşabilir ve beslenmenize önem verirseniz; memeden gelen sütün miktarı beklenenden daha iyi olabilir. Ancak öyle bir zaman olur ki; gebelik şüphesi olmadan ya da doğum yapmadan memeden süt gelmesi durumu yaşanır. Uzmanlar bu durumun araştırılmasını önerir.
Galaktore, emzirme dönemi dışında her iki göğüsten süt içeren akıntı gelmesi olarak tanımlanır. Gebelik döneminin sonunda ya da emzirme sürecinde, memeden süt gelmesi doğal kabul edilir ancak hamilelik dışı dönemlerde memeden süt gelmesi fizyolojik, farmakolojik nedenlerden ya da hipofiz adenomlarından kaynaklanır.
Evlat edinmiş annelerde anne sütü ile besleme uyarılmış laktasyonla sağlanır. Bu yazıda on haftalık erkek bebeği evlat edinen annenin emzirme konusunda destek almak için emzirme polikliniğine başvurusu değerlendirilmiştir.
O halde beyni olan her kadının emzirmesi mümkün. Pek çok evlatlık edinmiş anne bu özel hediyenin farkında değil. Süt yapımını başlatan gebelik hormonlarının bedenlerinde mevcut olmamasına rağmen, biraz bilgi, sabır ve profesyonel destek ile aslında onların da emzirebilmesi mümkün!
Sütün üretimi prolaktin hormonu sayesinde kanallar içinde ilerlemesi ise oksitosin hormonu sayesinde olur. Oksitosin rahim kasılmasından sorumlu hormondur ve normal doğumda sezeryana göre daha erken salgılanmaya başlar. Bu nedenle sezeryanda az miktarda gecikmeli de olsa süt salgısı olur ama bebek aç kalmaz.
İlgili 22 soru bulundu
Prolaktin hormonu beyinde hipofiz denilen yerde yapılarak kana salgılanır. Doğum sonrası memeden süt gelmesi için gerekli bir hormondur. Bazı hastalarda hipofiz bezinde kanser olmayan bir büyüme söz konusu olabilir, ve prolaktin hormonu salgısı artar. Buna bağlı olarak meme başı akıntısı ortaya çıkabilir.
Anne sütünün yapımı için meme dokusunda görülen ilk değişimler, aslında gebeliğin erken dönemlerinde başlar. Diğer yandan, meme dokusunda süt üretiminin başlaması gebeliğin ancak ortalarında gerçekleşir. Anne sütünün bebeğin temel besin maddesi olarak adlandırılan zengin bir sıvıya dönüşmesi ise doğumdan sonra.
Cünüp iken bebek emzirilebilir mi? Cünüp iken bebeğin emzirilmesi caizdir.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini, su dahil herhangi bir ek gıda verilmemesini, altıncı aydan sonra ise uygun ek gıdalara başlanarak, emzirmeye 2 yaşına kadar devam edilmesini önermektedir.
Eğer bebeğiniz göğsünüzü emerek boşaltamıyorsa, bebeğinizi emzirdikten sonra göğsünüzü sağarak boşaltmanız süt üretiminizi arttıracaktır. Çünkü vücudunuz boşalan süt kanallarınızı doldurmak için süt üretmeye başlayacaktır.
Hatta doktorların bile bebekleri emzirme süresi ile ilgili değişik görüşleri olduğunu görürsünüz. Ama bunlar aklınızı karıştırmasın. Siz ve bebeğiniz mutlu olduğunuz sürece bebeğinizi istediğiniz kadar emzirebilirsiniz.
Günümüzde henüz sütü artıran ruhsatlı bir ilaç yoktur. Ama bazı ilaçlar yan etki olarak süt yapan hormonları uyarır. Bu amaçla sıklıkla metaclopramide, domperidon, metformin ve sulpiride gibi ilaçlar denenmiştir.
Süt Oluşumu
Bebek memeyi emdikçe meme ucundan beyne uyarı gider. Beyin bu uyarıya cevap olarak kana prolaktin hormonu salgılar. Bu hormon, süt üretim keseciklerinde sütün üretilmesini sağlar. Oksitosin adlı başka bir hormon sayesinde kesecikler kasılır ve içindeki süt kanallara akar.
Bu itibarla hanımının göğsünü emen erkeğin süt evladı olması düşünülemez. Bir erkek hangi sebeple olursa olsun, hanımının memelerinden emse, evlilik hayatlarını devam ettirmelerine bir engel teşkil etmez; günah değildir.
Yine anne sütünün içinde yağ olması nedeniyle kreması bir tadı vardır. Annenin hormonları,egzersiz, ilaçlar, sigara, alkol de anne sütünün tadını etkiler.
Meme başında gelen akıntılar tek bir memeden gelebileceği gibi her iki memeden de gelebilir. Kimi durumda meme başını sıkınca gelen akıntılar kimi durumda da kendiliğinden gelişebilir. Meme başını sıkınca akıntı gelmesi de normaldir çünkü süt kanalları içinde bulunan sıvı zorlanınca akıntı gelişebilir.
Bu görüşün delilleri şöyle özetlenebilir: Kur'ân-ı Kerîm'de emzirmenin süresi iki yıl olarak belirlenmiştir (el-Bakara 2/233; Lokmân 31/14). Hz. Peygamber'in, “Emzirme ancak iki yaşına kadar olur” hadisi (Dârekutnî, IV, 174) ve Hz.
Annesi ölmüş ya da sütten kesilmiş yeni doğmuş bir bebeği öz ablası emzirebilir. Yani ablanın bebek olan erkek ve kız kardeşini emzirebilmesi caizdir.
Yorgun Süt Ne Demek? Annenin iyi beslenemediği, stresli olduğu ya da dinlenemediği durumda süt laktik asitten zengin olacak şekilde üretilir ve bu yorgun süttür.
Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra, bu dokular kendini toplar ve cinsel yaşam başlayabilir. Sezaryen ile doğumda ise vagen dokusunda herhangi bir hasar oluşmadığından, lohusalık kanamasının aktifliğini yitirdiği 3. haftadan sonra, cinsel birleşme çiftlerin isteğine bağlı olarak sakıncasızdır.
Bu dönem içinde çiftlerin cinsel ilişkiye ara vermesi önerilir. Lohusalık dönemi fiziksel olarak cinsel ilişkiye bir zarar vermez. Anne adayı ruhsal ve fizyolojik olarak toparlanana kadar cinsel birliktelik olmaması çiftlerin ikili ilişkisi için daha sağlıklı olur.
Doğum sonrası ne zaman cinsel ilişkiye başlanmalı? Genel görüş doğum yapmış kadının ruhsal ve fiziksel toparlanmasının 6 hafta süreceği, yine bu dönemde oluşan yoğun akıntının zorluk oluşturabileceği ve cinselliğin doğum sonrası 40. günden sonra başlayabileceği yönündedir.
Et, balık, yumurta gibi proteince zengin besinleri tercih edin. Özellikle beyaz et tüketimi, anne sütünün artması için oldukça etkili bir seçenek sunar.
Hamileliğin son döneminde ve emzirme döneminde meme başından süt veya süte benzer akıntıların gelmesi normal olarak kabul edilebilir. Bunun dışındaki bir dönemde meme başından sıvı akıntıların gelmesi normal bir bulgu değildir.
Annenin doğumdan sonraki ilk 3-4 gün boyunca ürettiği süt, kolostrumdur, kıvamı koyu rengi sarı gibidir. 4'üncü günden sonra gelen süt, olgun süttür. Sütün miktarı da artar, göğüsler dolu, sert ve ağır hissedilir. Bu süreç ''sütün gelmesi' olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri