Kimler Girer Sınava girmek için tıp fakültesinde öğrenci olmak ya da 6. sınıf öğrencisi olmak yeterlidir. Ancak bu kategorideki öğrenciler ve hekim adayları henüz diploma almadıkları için yalnızca ilk oturuma yani temel bilimler oturumuna girebilirler.
TUS'a Tıp Fakültesi mezunu her doktorun girme hakkı vardır. Ayrıca intern doktorlar yani Tıp Fakültesi son sınıf öğrencilerinin de sınava girme hakkı vardır. Ancak, bu kişiler henüz mezun olmadıkları için tercih haklarını mezun olduktan sonra kullanabilir.
İntern hekimler ve 4-5. sınıf tıp öğrencileri kendilerini denemek için TUS'a girebilmekteydi. TUS'ta tercih verebilmek için ise tercih dönemine kadar mezun olma şartı aranıyordu. Ancak yeni yönetmelik ile beraber TUS tercih sürecine kadar mezun olma şartı değiştirildi.
Normal şartlarda 24 yaşından itibaren TUS'a girmeye başlanır. Yüzde 80'i 30 yaşına kadar uzmanlık öğrencisi olur.
Bu sınava kimler başvurabiliyor? Tıp, veteriner, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyolojik bilimler fakültesinden mezun olanlar başvurabilir.
İlgili 21 soru bulundu
TUS için herhangi bir yaş sınırı bulunmaz. Okulunu bitirmemiş olan tıp fakültesi öğrencileri de bu sınava girebilir. Ancak tercih yapamazlar. Kimya, biyoloji, eczacılık, veterinerlik ve temel biyoloji bölümleri öğrencileri TUS için sadece “Temel Tıp Bilimleri” testine başvuru yapabilir.
Tıpta Uzmanlık eğitim süresi eğitim programına göre üç ile beş yıl arasında değişmektedir. Tıpta uzmanlık eğitimi tıp dışı meslek mensupları için de mümkündür.
Evet, tıp fakültesi öğrencileri TUS'a girebilir. Hatta intern doktorların birçoğu sınava girmekte ve başarılı sonuçlar almaktadırlar.
Mensa. Dünyanın en zor sınavları dendiğinde akla ilk gelenlerden biri Mensa. Katılım için herhangi bir yaş sınırı bulunmayan bu sınavı başarıyla tamamlayanlar dünyanın en eski ve en büyük IQ topluluklarından olan Mensa'nın bir parçası haline gelebiliyorlar.
TUS da herkesin bildiği gibi Türkiye'nin bilinen en zor sınavlarından biridir. İçerdiği konu başlıklarının çok olması ve konuların da kapsamlı olması TUS'u zor kılan sebeplerden sadece birkaçı, ayrıca sınava giren adayların hepsinin belli bir donanım da olması da yarışı zor kılıyor.
# Tıp Fakültesi 6.sınıfta sınavlara girmezsiniz. Çalıştığınız bölümlerde üzerinize düşen işleri yapmanız aslında sınav sonucunuzdur.
TUS'A KİMLER GİREBİLİR? Tıp, veteriner, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyolojik bilimler fakültesinden mezun olanlar başvurabilir.
Tıp fakültesinde eğitim alırken, tıp fakültesini tamamladıktan sonra ya da tıp mezuniyetinin üzerinden yıllar geçmiş olsa bile TUS'a katılabilirler.
TUS, ABD'nin yargıçlık sınavından sonra dünyanın en zor 2. sınavı olarak kabul edilmektedir.
TUS için yabancı dil sınavına girmek zorunludur. YDS, e-YDS, TOEFL, PTE, YÖK-Dil ve TIP Dil, TUS için tercih edilebilecek sınavlardır. Hangi dil sınavına gireceğiniz ise size kalmıştır.
Bilindiği üzere tıp fakültesini kazanmış bir öğrenci, tıp eğitiminden sonra TUS sınavına girmeden maalesef uzman bir doktor olamıyor.
Finlandiya için vazgeçilmez bir merak dürtüsüdür. 2- İlkokul yıllarında bile akıl almaz derecede zor konular ile çocuklarımız boğuşur. Onlarda ise genel çizgiler ile konular öğretilir. 3- Sınavlar daha 1. sınıfta başlarken bizde, Finlandiya için 16 yaşına kadar sınav uygulaması yoktur.
Tus sınavı dünyanın zor sınavlarından birisi. Tam puan almayı bırak tam puana yaklaşan olmuyor hiç bir sınavda. Sınavda 8 bin kontenjanın içinde iyi bölüm, kötü bölüm, iyi şehir kötü şehir etmenleri var. Tusa ilk girişte kazanmak zaten çok çok zordur.
2022'de sınava başvuran her 100 adaydan 93'ü sınava girerken, bu yıl katılım 85'e düştü. Üniversitelerdeki kontenjanlarda ise az da olsa artış var. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, üniversitesi sınavında 100 bin 271 adayın sıfır çektiğini açıkladı.
Onat Güner, 21 Mart 2021 tarihinde yapılan Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavında (2021-TUS 1. Dönem), Temel Tıp Bilimlerinde 81,45 puan ve Klinik Tıp Bilimlerde 80,77 puan ile TUS tarihinin en yüksek puanını alarak her iki puan dalında da birinci oldu.
TUS'ta 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.
TUS'a Kaç Kez Girilebilir? TUS'a girmek isteyen adayların sınavdan istedikleri sonucu alana kadar birçok kez sınava girme hakkı vardır. Bu konuda herhangi bir kısıtlama yoktur.
6 senelik Tıp Fakültesi mezunu öğrenciler hekim olarak zorunlu hizmete atanırlar. Tıpta Uzmanlık Sınavı'na girip istedikleri bölümlere yerleşen öğrenciler, zorunlu hizmeti bırakarak yerleştiği bölümde asistanlık yapmaya başlarlar. Asistanlık süreleri 3-5 yıl arasında değişkenlik gösterir.
TUS sınavı senede 2 defa ÖSYM tarafından Nisan ve Eylül aylarında yapılmaktadır. TUS'a girerek seçmiş olduğu bölümü kazanan öğrenciler bölümün belirlediği eğitim yılı süresince eğitimlerine devam ederler ve bu eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra Uzman Doktor unvanını alırlar.
Sınav iki aşamalı yapılmakta sabah oturumunda Temel Tıp Bilimleri Testi yapılmaktadır. Süresi 150 dakikadır. Öğleden sonraki oturumda Klinik Tıp Bilimleri Testi yapılmakta ve bunun da süresi 150 dakikadır. Toplam sınav süresi 5 saattir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri