Man: İki şıkkı bulunan ve her iki şıkkın neticesi aynı olan kıyas. (Sultan Mehmed Fatihin, babasına gönderdiği şu haber buna güzel bir numunedir. "Padişan sen isen ordunun başına geç; yok padişah ben isem, sana emrediyorum ordunun başına geç.")
(ﻣﻘﺴّﻢ) sıf. (Ar. taḳsіm “bölmek”ten muḳassim) Kısım kısım ayıran, bölen, taksim eden: “Kıyâs-ı mukassim: mantık. İkilem.” Biçâre zihninde bir kıyâs-ı mukassim yaparak der idi ki…
Kasvet verici, kasvetli, sıkıntılı, dar.
Birden çok anlama gelen Mükerrem kelimesinin en çok duyulan anlamları ise şunlardır; saygı görmeye değer, muhterem olan, sayılan, hürmet edilen, aziz olan, onurlandıran, yol gösteren kişidir.
müzahir - Nişanyan Sözlük. Arapça ẓhr kökünden gelen muẓāhir مظاهر “biri lehine tavır koyan, yardım eden, sponsor” sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 36 soru bulundu
masir / masîr
Rücu etmek, dönüp gitmek. Dönüp varılacak yer.
(Kevkeb. den) Yıldızlı.
kun / kûn. Kuyruk sokumu bölgesi. Arka, mak'ad, kıç.
MUKĀRİN. (ﻣﻘﺎﺭﻥ) sıf. (Ar. muḳārenet “birlikte olmak”tan muḳārin) Bir yerde, bir arada bulunan, birlikte olan, bitişik, yakın: Tâlih akla muâvin olmaz / Baht ile hüner mukārin olmaz (Ziyâ Paşa'dan).
Mukaddem kelimesi, sözlük anlamı olarak öncü gelen, önceki ve öncül manalarına gelmektedir. Mukaddem kelimesi Arapça kökenli bir kelime olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda mukaddem kelimesi, değerli ve üstün manasına da gelmekte olan bir kelimedir.
Mukaddem kelimesi, sözlük anlamı olarak öncü gelen, önceki ve öncül manalarına gelmektedir. Mukaddem kelimesi Arapça kökenli bir kelime olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda mukaddem kelimesi, değerli ve üstün manasına da gelmekte olan bir kelimedir.
Mukavim TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Dayanıklı, güçlü, dirençli. mecaz Karşı koyan, başkaldıran.
(Ar. muḳāvemet “dayanmak, karşı durmak”tan muḳāvim) Dayanıklı, dirençli, güçlü, sağlam.
mükalemat / mükâlemat. (Tekili: Mükâleme) (Kelâm.dan) Mükâlemeler, konuşmalar.
Tekfir (Arapça: تكفير), İslam hukukunda bir Müslümanın başka bir Müslümanı kafir ilan etmesidir. Tekfir eden kişiye mükeffir denilir.
Tahakkuk eden, doğruluğu meydana çıkan.
müteellim / متألم / مُتَأَلِّمْ
Acıyan, elemli ve kederli olan.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan muhakkik kelimesi tahkik sözcüğünden türetilmiştir. Tahkik, bir şeyi derinlemesine incelemek, gözlemlemek ve soruşturmak anlamına gelirken, muhakkik kelimesi gerçeği ortaya çıkarmak için inceleme ve araştırma yapan kimse demektir.
Mukayyed kelimesi Türkçe'ye kayıtlı kelimesi olarak geçmektedir. Mukayyed kelimesinin diğer anlamları ise önem verilen kendisine ehemmiyet gösterilen olarak bilinmektedir. Fıkıh terimi olarak bilinmeyen sıfatları ifade ederken gerçek anlamda kayıtlı ve bağlı anlamı taşımaktadır.
muhtevi ne demek? İhtiva eden, içine alan, kapsayan, içinde bulunduran.
Türk Dil Kurumuna göre müsrif kelimesi, tutumlu olamama ve ziyan etme anlamında ifade edilmektedir. Müsrif Kime Denir? Müsrif, sahip olduğu her şeyi düşünmeden boşa harcayan, israf etmekten rahatsız olmayan ve savurganlık yapan kimselere verilen isim olmaktadır.
- bağlı olan, bağlanmış. - bir şart veya kayıtla bağlı olan. - yazılmış, yazılı, kayıtlı. arapçada "kayıt altında olan".
Belirli olmayan bir ferdi veya fertleri gösteren ve bir sıfatla kayıtlanmış olan lafız anlamında fıkıh usulü terimi. Kayıtlanmamış lafız anlamında fıkıh usulü terimi.
MUKAYESE SÖZLÜK ANLAMI TDK
TDK sözlüğüne göre dilimizdeki karşılığı'Benzeterek veya karşılaştırarak değerlendirme, karşılaştırma, kıyaslama'anlamlarına gelen mukayese,Türkçeye Arapçadan geçmiştir.
mukayyed / مقيد / مُقَيَّدْ
Kayıtlanmış, bağlanmış; mutlak olmayan, bir sıfat, hâl, gâye veya şarta bağlı olan lafız (söz).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri