6 Şubat Depremleri Sonrasında Türkiye'ye Yardımlar Kurtarılmayı bekleyen kişilerin aranması çalışmalarına katılmak üzere arama-kurtarma ekibi gönderen ilk ülkeler olarak Azerbaycan, İsrail, Meksika, ABD ve Yunanistan sayılabilir. İsmi sayılan bu ülkeler esasen buz dağının yalnızca görünen kısmı olmuştur.
İlk gelen Azerbaycan ekibi oldu
Her doğal afette olduğu gibi Türkiye'nin ilk yardımına koşan ülke Azerbaycan oldu. 6 Şubat 04.17'de meydana gelen ilk depremden saatler sonra 370 kişilik Azerbaycanlı arama kurtarma ekibi Türkiye'ye ulaştı.
Avrupa'dan Türkiye'ye ekip gönderen ülke sayısı 24'e çıktı
Avrupa Birliği (AB) Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, AB Sivil Koruma Mekanizması kapsamında AB üyesi 21 ülke ile Arnavutluk, Karadağ ve Sırbistan'dan toplam 38 ekip, Türkiye'ye sevk edildi.
İlk yardım açıklamaları İtalya, Macaristan ve Polonya'dan geldi. Varşova, 76 kişilik kurtarma ekibini Türkiye'ye gönderdiğini duyuran ilk ülke oldu. Budapeşte ve Roma da deprem sabahı kurtarma ekiplerinin hazır olduğunu açıkladı. İspanya, ülkenin güneyindeki Adana'ya 91 kurtarma görevlisi gönderdi.
Suudi Arabistan, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yardım taşıyan 14 uçak gönderdi. Uçaklarda gıda ve tıbbi malzemelerinin yanı sıra uyku tulumu, battaniye ve çadırlar taşındı.
İlgili 19 soru bulundu
Avrupa Birliği'nin (AB) kriz yönetimi ve insani yardımlardan sorumlu komiseri Janez Lenarčič, Türkiye'ye ekip gönderilecek ülkeleri şöyle açıkladı: Hollanda, Polonya, Romanya, Hırvatistan, Bulgaristan, Yunanistan, Çekya, Fransa, İtalya ve Macaristan.
Suudi Arabistan, Türkiye'ye 90 ton yardım taşıyan bir uçak daha gönderdi.
En yüksek bağışı yapan kurum olmuştu
Depreme yönelik TV'lerde dün yapılan ortak yardım yayınında 115 milyar lira üzerinde bağış toplandı. TCMB ise bu bağış kampanyasına 30 milyar TL ile en yüksek bağışı yapan kurum olmuş oldu. TCMB daha önce 1999 depreminde ve pandemi döneminde de bağış yapmıştı.
AB'nin kriz yönetimi ve insani yardımlardan sorumlu komiseri Janez Lenarčič, Türkiye'ye ekip gönderilecek ülkeleri şöyle açıkladı: Hollanda, Polonya, Romanya, Hırvatistan, Bulgaristan, Yunanistan, Çekya, Fransa, İtalya ve Macaristan.
Ekşioğlu Vakfı Başkanı Süleyman Ekşi, vakıf olarak 2.5 milyon lira AFAD'a, 2,5 milyon lira da Kızılay'a bağışta bulunduklarını duyurdu. Skala Medya Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Buladı, yayına bağlanarak 1,5 milyon lira ile destek oldu.
HİNDİSTAN VE PAKİSTAN. Hindistan'dan gelen 153 kişilik arama kurtarma ekibi, Hatay ve Gaziantep'te çalışmalarına devam ediyor. Pakistan'dan ise 85 kişilik bir arama kurtarma ekibi Türkiye'ye geldi.
Fransa yardım gönderen ilk ülkelerden
Fransa da Kahramanmaraş merkezli depremlerin akabinde Türkiye'ye kurtarma ekibi ve insani yardım malzemeleri gönderen ilk ülkeler arasında yer aldı.
DEPREMDE FİLİSTİN'DEN TÜRKİYE'YE YARDIM
Filistin 6 Şubat'ta deprem felaketinin yaşanmasının ardından Türkiye'ye yardım gönderen ülkeler arasında yer alıyor.
Söz konusu yardım uçağı, Suudi Arabistan'ın, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için kurduğu yardım köprüsü kapsamında gönderildi. Suudi Arabistan, 17'inci yardım uçağını Türkiye'ye 17 Haziran'da göndermişti.
BAE Devlet Başkanı Al Nahyan, 7 Şubat'ta yaptığı açıklamada, deprem nedeniyle Türkiye'ye 50 milyon dolar (yaklaşık 941 milyon Türk lirası) nakdi yardım yapılacağını duyurdu. Al Nahyan'ın annesi Şeyha Fatıma binti Mubarek de depremzedeler için 13 milyon 600 bin dolar (yaklaşık 256 milyon Türk lirası) yardımda bulundu.
Yurt dışından gelen yardımlara ilişkin bilgiler paylaşan Çavuşoğlu, "Bugüne kadar yardım teklifinde bulunan ülke sayısı 102, 88 ülke bugüne kadar Türkiye'de sahada bize arama kurtarma, sahra hastanesi ya da sağlık ekipleriyle bize yardım etti. 23 ülke görevini tamamlayarak ayrıldı.
Depremin şiddeti, arama görevlilerinin ekipman eksikliği ve özellikle gerçekleşen coğrafyanın dağlık olması hasebiyle kurtarma çalışmalarının aksaması, Fas'ın kimden gelirse gelsin hiçbir yardımı reddedemeyeceğine işaret ediyordu.
Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, şu ana kadar yapılan 108 milyon euro büyüklüğündeki deprem yardımlarına ek olarak, Uluslararası Donörler Konferansı'nda 130 milyon euro ek destek sunulacağı ve toplam miktarın 238 milyon euroya çıkacağı ifade edildi.
Holdingden yapılan açıklamada, "Yardımlarımız 200 milyon TL'yi geçti. Önümüzdeki dönemde gerçekleştireceğimiz projeler için de ilave olarak 1,8 milyar TL tahsis ettik." denildi.
Canlı yayında 50 milyar lira bağış yapacağı duyulunca, yakınları Hamit Duras'ı arayarak olup biteni anlatmıştı. Oğlu sosyal medyadan duruma açıklık getirmeye çalıştı. Duras, Mustafa Hoca'yı tekrar aradığını ve yanlışlık olduğunu, bağışlamak istediği rakamın 50 bin TL olduğunu söyledi.
Kampanyaya en yüksek bağışı 30 milyar lirayla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yaptı.
ABD Dışişleri Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Muavini Erica Olson, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili verdiği brifingde, ABD hükümetinin 85 milyon dolarlık yardımının yanı sıra ABD özel sektörünün de deprem bölgelerine 50 milyon dolardan fazla yardım yaptığını açıkladı.
Katar, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yaklaşık 70 milyon dolar yardım yaptı
ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşleri Bürosu Müsteşar Yardımcısı Erika Olson, ABD'nin Türkiye ve Suriye'ye 85 milyon dolar sağladığını açıklarken, ABD şirketlerinin Türkiye'ye destek kampanyası ile bağış miktarının 57,93 milyon dolara ulaştığı belirtildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri