Geniz tıkanıklığı bitkisel çözüm için en çok kullanılan, mentol içeren nane çayıdır. Mentol mukus salgısını yumuşatır ve kolayca atılmasına yardımcı olur. Gün boyunca 2-3 fincan ılık nane çayı içilmesi geniz tıkanıklığı sorununun çözülmesini destekler.
Geniz etinin küçülmesi için zerdeçal en iyi çözüm yoludur. Bir bardak ılık sütün içerisine bir çay kaşığı zerdeçal ekleyip karıştırın. Bu karışımı her gece çocuklarınıza içirmelisiniz. Zerdeçal içeriği sayesinde geniz etinin küçülmesine yardımcı olur.
Geniz etinin alınması genel anestezi altında yapılır. Ağız açacağı denilen bir alet uygulanarak ağız açık hale getirilir ve küçük dil arkasına yerleşmiş olan geniz eti küret adı verilen aletler ile kazınarak alınır. Ameliyat sırasında komplikasyon görülmesi çok nadir bir durumdur. Durdurulamayan kanama olabilir.
Bu durumda uzmanlar bebeklerde ilaç kullanmaya başlayabilmektedir. Eğer geniz akıntısının sebebi eğer kısa süreli enfeksiyon ise o zaman uzmanlar ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlarlar ile birlikte hipertonik tuzlu sular ile burnun temizlenmesini önerebilmektedir.
İlk aşamada doktor geniz eti büyümesinde sprey önerebilir. Sprey geniz etinin belli bir oranda küçülmesini sağlayabilir. Ancak sprey ile küçülmesi mümkün olmayan durumlarda ameliyat kararı verilebilir. Ameliyat gerçekleştirilmeden önce hastada görülen bademcik enfeksiyonlarının sıklığı araştırılmalıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Çocuğunuzu sağ tarafına doğru çevirerek yatırırsanız horlama probleminin bir nebze de olsa azalmasını sağlayabilirsiniz. Bebeklerde horlama gibi ses hava kuruluğundan da kaynaklanabilir. Bu nedenle odanın nem dengesini sağladığınızdan emin ol.
Geniz etinin akut iltihaplarında ilaç tedavileri kullanılır. İlaç olarak antibiyotikler, ağrı kesiciler, dekonjestan ilaçlar, okyanus suları, alerji varlığında intranazal steroidler tercih edilir. Reflüsü olan çocuklarda reflü tedavisi ile de rahatlama sağlanır.
Burun spreyleri ile bebeklerin burun içinde tıkanıklığa neden olan mukus dışarı atılır. Burun aspiratörleri bebeğin burnundaki fazladan mukusun çekilerek solunumun rahatlamasına yardımcı olur. Burun tıkanıklığı oluşan ve genzi dolan bebeklerin yastıklarının biraz daha yüksek olması geniz akıntısı oluşumunu önler.
Geniz eti tedavisinde öncelikle, ilaçla tedavi yöntemi tercih edilmektedir. Öncelikle geniz etinin büyümesine sebep olan mikrop belirlenmekte ve bu doğrultuda gerekli ilaç ya da antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.
Geniz eti ameliyatı için yaş kriteri bulunmuyor. Çocukta, geniz eti dokusuna bağlı horlama, ağız açık nefes alma, uyurken yer değiştirme gibi belirtiler varsa büyüklüğüne bakılmaksızın alınması öneriliyor. 3 yaş öncesi ve 7 yaş sonrasında çok nadir görülen geniz eti büyümesi yaş ilerledikçe küçülüyor.
Geniz tıkanıklığı bitkisel çözüm için en çok kullanılan, mentol içeren nane çayıdır. Mentol mukus salgısını yumuşatır ve kolayca atılmasına yardımcı olur. Gün boyunca 2-3 fincan ılık nane çayı içilmesi geniz tıkanıklığı sorununun çözülmesini destekler.
Geniz eti şişmesini azaltmak için hekim tarafından burun spreyi önerilebilir. Enfeksiyonun bakteriyel olması durumunda ise antibiyotik yazılır. Ancak şikayetlerin yoğun olması, ilaç tedavilerine rağmen devam etmesi ve sürekli tekrarlaması durumunda ameliyat ile geniz eti alınır.
Çocuklarda geniz eti tedavisi, ilk önce antibiyotikler yardımıyla başlanır. Eğer geniz eti iltihaplı değilse, doktorunuz bir süre beklenmesini tavsiye edebilir çünkü geniz etinin boyutlarında meydana gelecek bir miktar değişiklik normaldir. Ayrıca zamanla çocuğunuzun geniz eti kendiliğinden küçülebilir.
Geniz eti ameliyatı iyileşme süreci yaklaşık on günde tamamlanmaktadır. Geniz eti ameliyatı sonrasında hastalar aynı gün taburcu edilebilmekte, bazı durumlarda bir gün müşahede altında yatış önerilebilmektedir.
Bademcik ve geniz eti ameliyatı olanlara ilk 3 gün, sadece geniz eti ameliyatı olanlara ise 1 gün süt, püre, meyve suyu, çorba, yoğurt, muhallebi, makarna gibi ılık ve soğuk, yumuşak, sulu, tanesiz ve boğazı çizmeyecek gıdalar verilir.Kesinlikle sıcak yiyecek ve içecek verilmemelidir.
Tedavi edilmeyen geniz eti, sık üst solunum yolu enfeksiyon atakları, sinüzit, geniz akıntısı, öksürük, uyku bozuklukları, horlama, ağzı açık uyuma, kulak enfeksiyonları, kulakta sıvı birikmeye bağlı işitme azlığı hatta kaybına yol açabilir.
Geniz eti plasma yöntemi tedavi edilebilmektedir. Geniz eti tedavisi sırasında uygulanan plasma yönteminde özel bir teknik kullanılır. Geniz eti buharlaştırma yöntemiyle alınır. Böylece ameliyat stresi ortadan kaldırılmış olur.
Geniz Eti Tedavisi. Çocuklarda sıkça görülen ve tedavi edilmediği takdirde yüz ve çene kemiklerinde kalıcı şekil bozuklukları, büyüme ve gelişme gerilikleri, kalıcı işitme problemleri gibi ciddi hastalıklara neden olabilen geniz eti büyümesine karşı anne babaların dikkatli olması gerekiyor.
Bademcik ve geniz eti büyümeleri üst solunum yolunu daraltacak boyuta ulaştığında horlama ve apne dediğimiz uykuda nefessiz kalma gibi ciddi sorunlar başlatır. Bu durumlarda bir KBB uzmanı ile görüşülmesinde yarar vardır.
Büyük olasılıkla bebeğiniz soğanın kokusunu sevmeyecek ama soluk alıp vermesindeki sorun ortadan kalkacaktır. ¼ dilim soğanı bebeğinizin odasına koyarak ufak çaplı tıkanıklıkları önleyebilirsiniz. Eski fakat oldukça etkili bir yöntem olan soğan bebeklerin yanı sıra çocuklar için de geçerlidir.
Burun Tıkanıklığına İyi Gelen Şeyler
- Tuzlu su bebeklerdeki burun tıkanıklığını çözer ve doğal tuz solüsyonu özelliği göstermektedir. - Burun spreyleri ile bebeklerin burun içerisindeki tıkanıklığa sebep olan mukus dışarı atılır. - Buhar bebeklerin burnu tıkayan mukusun gevşemesine yardımcı olur.
Geniz eti büyüklüğü teşhis edilen çocukta, tanı sırasında akut bir enfeksiyon varsa antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Ancak enfeksiyon bulgusu olmayan çocuklarda antibiyotik tedavisi geniz etini küçültmez. Yanlış 3: Geniz eti büyüklüğünü kortizonlu spreyler küçültür. Bu konuyla ilgili yeterli bilimsel kanıt yoktur.
1-Öncelikle ilaç tedavisi ile geniz eti ve bademciklerin küçültülmesi denenmeli ancak çocuk rahatlamamışsa ameliyat ile geniz eti gerekirse bademcikleri de alınmalıdır. 2-Çocuğun diş ve çene yapısı değerlendirilerek, ortodonti tedavi yönünden irdelenmelidir. 3-Şişmanlık horlamanın artmasında önemli bir faktördür.
Geniz Eti İhmale Gelmiyor
da çocukta günlük aktiviteler esnasında burun tıkanıklığı, hava açlığı, genizden konuşma gibi sıkıntılara neden olurken, gece uyku esnasında da horlama ve daha da önemlisi apne denen uyku esnasında solunum durmaları yaşanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri