Okul öncesi eğitim alacak olan öğrencilerin velileri zorunlu eğitim 5 yaşa inecek mi sorusuna yanıt arıyor. Ülkemizde ana sınıfına başlama yaşı çocuğun doğum yılına göre kademeli olarak değişiyor ve zorunlu olmadığı için sadece isteyen veliler çocuklarını anaokuluna gönderiyor.
Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 11'inci maddesinin beşinci fıkrasının (a) bendindeki “Anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıflarına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 57-68 aylık çocukların kaydı yapılır.
2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre, erken çocukluk eğitiminde 5 yaş zorunlu eğitim kapsamına alınacak.
Türkiye'de eğitim sistemi temel olarak ilköğretim, ortaöğretim ve lise eğitimi olarak 3 aşamaya ayrılır ve bu 12 yıllık süreç zorunlu eğitim kapsamındadır.
Bakan Mahmut Özer, 5 yaşa anaokulunun zorunlu olacağını, bu amaçla 3 bin yeni anaokulu ve 40 bin yeni sınıf açılacağını, okul öncesi öğrenim gören çocuk sayısının 2.5 milyona çıkarılacağını açıkladı...
İlgili 35 soru bulundu
İlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 69 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Ayrıca 66, 67 ve 68 aylık çocuklardan velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilir.
Ülkemizde ana sınıfına başlama yaşı çocuğun doğum yılına göre kademeli olarak değişiyor ve zorunlu olmadığı için sadece isteyen veliler çocuklarını anaokuluna gönderiyor.
Milli Eğitim Bakanlığı 2023-2024 eğitim öğretim yılı takvimine göre okullarda yeni dönem 11 Eylül'de başlayacak. Ancak İlkokul 1. sınıf ve anaokulu öğrencileri için uyum haftası düzenlenecek. Uyum haftası kapsamında anaokulu ve 1. sınıf öğrencileri 4 Eylül'de okula başlayacak.
Türk toplumunda eğitimi düzenleyen ilk önemli yasa olan 1869 tarihli Maarif-i Umumiye Nizamnamesi' nde ilköğretim zorunluluğu 5 yıl olarak alınmıştır. 1876 Kanun-i Esasi'de de ilköğretimin devlet okullarında zorunlu ve parasız olduğu aynen vurgulanmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde okul öncesi eğitimdeki sessiz bir devrimdir bu. Zorunlu olmamasına rağmen yüzde 65 olan okul öncesi eğitimdeki okullaşma oranını bir yıl gibi kısa sürede yüzde 99.9'a çıkardık.
Anaokulu kayıtları, e-devlet üzerinden adrese dayalı otomatik olarak yapılsa da şu anda ana okulu zorunlu değil.
Yani 36 ayını tamamlayan ve 68 ayını doldurmayan çocukları anaokuluna kayıt yaptırabilirler. Anaokulu veya gündüz bakım evine başlama yaşı 37-66 aydır ve 36 ayını tamamlayan özel eğitim ihtiyacı olan çocuklar için okul öncesi eğitim zorunludur.
KREŞ VE ANAOKULU SEÇİMİ 0-3 yaş arası çocukların bakıldığı yere kreş, 3-6 yaş arası çocukların bakıldığı yere anaokulu denir. Kreş ve ana okulları; çocukların kişisel bakımlarının yapıldığı, oyun oynadıkları ve sosyal hayata uyum sağlamalarına destek olan ilkokul öncesi eğitim verilen yerlerdir.
Anasınıfı : sadece 6 (yeni yasayla bu yaş 5 olarak ifade ediliyor olabilir) yaşa hizmet verir ve bir ilkokulun bünyesindedir. Anaokulları : 3-6 yas arası çocuklara okul öncesi eğitimi veren, bağımsız yani ilkokul bünyesinde olmayan ve Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı, MEB tarafından denetlenen kurumlardır.
Dünyanın pek çok ülkesinde ilkokula başlama yaşı 6 yaş-72 aydır.
Okul öncesi eğitim kurumlarında çocuklar için düzenlenen eğitim etkinliklerinin aralıksız olması esastır. Bir çalışma saati süresi 50 dakikadır. Tam gün eğitim yapılan okullarda öğle yemeği için 60-90 dakika arasında süre verilir.
Eğıtim alanında gelecek yıl atılacak adımlar 2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda belirlendi. Buna göre atılması planlanan adımlar şöyle: 5 YAŞINDA ZORUNLU EĞİTİM: Erken çocukluk eğitiminde 5 yaş zorunlu eğitim kapsamına alınacak.
Zorunlu eğitimi 8 yıldan 12 yıla çıkaran düzenleme ile toplam nüfusun ortalama eğitim yılı artırılacak ve okullaşma oranındaki bölgesel farklılıklar da azaltılacaktır.
“Sekiz yıllık kesintisiz zorunlu eğitim”, 16.08.1997 tarihinde yürürlüğe giren 4306 sayılı kanun kapsamında Türkiye'de uygulanmaya başlanan temel eğitim modelinin adıdır ve 6-14 yaş arasındaki öğrencilerin eğitim ve öğrenim sürecini kapsamaktadır.
Uyum programı kapsamında okul öncesi, ilkokul 1 ve lise 9'uncu sınıf öğrencileri 4-8 Eylül'de okulları, öğretmenleri ve arkadaşlarıyla buluşacak. Ortaokul 5'inci sınıfa başlayacak öğrenciler ve ailelerin katılacağı rehberlik uygulamaları 11-15 Eylül'de gerçekleştirilecek.
Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "2023-2024 eğitim öğretim yılı çalışma takvimi: İlk ders zili, 11 Eylül'de çalacak. İkinci dönem, 14 Haziran 2024 Cuma günü sona erecek. 2024-2025 eğitim öğretim yılı ise 9 Eylül 2024'te başlayacak. Yeni dönemde, okullarımızda sağlıkla buluşmak üzere" denildi.
2023-2024 Eğitim öğretim yılı Birinci sınıf ve Anasınıfı uyum haftası 4 Eylül 2023 pazartesi günü başlıyor ve 8 Eylül 2023 cuma günü sona erecek. Öğrencilerimiz saat 10.00-11.30 saatleri arası okulda kalacak uyum haftası etkinliklerini gerçekleştirecek.
Anaokulunun amacı, öğrenmeye ilgi uyandırmaktır. Anaokulu , çocuğa bilgi aktarmaktan çok, çocuğun içinde var olan yeteneklerin serpilip gelişmesine yardımcı olur. Çocuk , anaokulunda en iyi oyun ortamını bulur,iş birliğini geliştirir, yaşıtlarıyla ilişkiye girer.
Anaokuluna başlama yaşı
Anaokulu, 36 - 68 aylık çocukların eğitimi amacıyla açılan okul öncesi eğitim kurumudur. Anaokulu ve uygulama sınıflarına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 36 ayını tamamlayan ve 68 ayını doldurmayan çocukların kaydı yapılır.
Okul öncesi dönem, çocukların zihinsel ve ruhsal gelişimindeki en önemli evredir. Çünkü çocuk zihinsel gelişiminin %50'sini 4 yaşına kadar, % 30'unu 4-8 yaş arasında, %20'sini ise 8-17 yaşları arasında tamamlar. Bu orandan da görüyoruz ki 0-6 yaş çocuğun gelişimin hızla yönlendirildiği zamandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri