Vücudunuzun her bölgesine fayda sağlayan terleme kalp dostu olarak da bilinir. Kalp ve damar hastalıkları oluşma riskini azalttığı bilimsel olarak bilinen terleme, uzun vadede sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralayabilir. Düzenli olarak spor yapmak veya hareket etmek vücudunuzun rutin şekilde terlemesini sağlar.
Aşırı terleme fizyolojik, patolojik ve psikolojik sorunlara yol açar. Aşırı terleme ile birlikte su, sodyum, klor, potasyum kayıpları ciddi halsizliklere ve yorgunluklara neden olur. Birlikte şeker hastalığı ya da böbrek yetmezliği varsa yorgunluk daha ağır seyreder.
Aslında aşırı terleme hastalığı primer bölgesel hiperhidrozis denilen durumdur. Sekonder hiperhidrozis (aşırı terleme) ise başka hastalıklara bağlı yaşanan terlemedir. Bunlara örnek olarak diyabet (hipoglisemi), tiroid (hipertiroidi), obezite, alkolizm, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar sayılabilir.
Aşırı terleme sorunu daha çok koltuk altı bölgesinde yaşanmakla birlikte ayaklarda da ortaya çıkabilmektedir. İçerisine adaçayı, papatya, kekik ve deniz tuzu attığınız ılık suda ayaklarınızı dinlendirerek, terleme probleminin yarattığı rahatsızlıkları hafifletebilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
D Vitamini Eksikliğinin Etkileri Nelerdir? Baş ve boyun bölgesinde aşırı terleme; D vitamini eksikliği sonucu vücut ısısında artış meydana gelmektedir. Vücut aktivitesinin normal olması halinde bile vücut ısısının yükselmesi ile terleme oluşmaktadır.
“Aşırı terleme nasıl geçer?” sorusunun kesin çözüm sağlayan tek yöntemi Hiperhidrozis ameliyatıdır. Koltuk altı terlemelerini önlemek için koltuk altı derisi cerrahi olarak çıkarılabilir ya da liposuction uygulanabilir. Bu tip cerrahi tedavi yöntemleri günümüzde artık kullanılmamaktadır.
Driclor aşırı terlemeyi önlemeye yardımcı olmak için karşı özel olarak geliştirilmiş etkili bir roll on antiperspiranttır. Driclor aşırı terleme (hiperhidroz) görülen ve normal koşullarda dahi aşırı terleyen insanlar için kullanılabilir.
Duş aldıktan sonra vücuttaki gözenekler açılır ve bu gözenekler sayesinde ter vücuttan atılabilir. Bu nedenle sık sık duş almaya özen gösterin. Duştan sonra mutlaka koltuk altı deodorantı kullanarak terlemeye karşı önlem alabilir ve koltuk altlarının kuru kalmasını sağlayabilirsiniz.
DR. TAMER VARDALOĞLU: Gebelik, menopoz, alkol kullanımı gibi durumlarda terlemenin arttığı bilinir. Bunun dışında Parkinson hastalığı, şeker hastalığı, hipertiroidi, kalp krizi, bazı kanser türleri, bazı içsalgı bezi hastalıkları ve koma gibi durumlarda da terleme artar.
Terleme tedavisinde kesin çözüm sağlayan tek yöntem ise cerrahidir. Koltukaltı terlemelerini önlemek için koltukaltı derisi cerrahi olarak çıkarılabilir ya da liposuction uygulanabilir.
Durduk yere terlemek, şeker, tansiyon, kanama, kalp krizi, sıcak çarpması, nörolojik hastalıklar ve çeşitli psikiyatrik hastalıkların belirtisidir. Aynı zamanda baharatlı yiyeceklerin fazla tüketimine, aşırı alkollü içecek içmeye ve kafeine bağlı olarak da görülebilir.
Aşırı terleme, vücutta bazı durumlara (enfeksiyon hastalıkları, kanser, diyabet, hipertiroidi, kalp hastalıkları, menopoz, obezite, bazı ilaçlar vs...) ikincil olarak görülebilir. Kişi, daha önce olmayan bir aşırı terleme durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Genel olarak, gece terlemeleri zararlı değildir ve problemli bir durum değildir; fakat, bazı durumlarda altta yatan nedenler daha önemli bir durumun habercisi olabilir. Gece terleme sebebe bağlı olarak, ilaçlar da dahil olmak üzere farklı tedavi yöntemleri mevcuttur.
Aşırı stres terlemesi
Baharatlı yiyecek, nikotin ve alkol gibi teri tetikleyen maddelerden kaçının. Kafein de adrenalin seviyenizi arttırır, bu nedenle terlemeye daha yatkın olursunuz. Cildinizin nefes almasına izin veren giysiler giyin. Pamuk gibi doğal kumaşlar en iyisidir.
Deodorant ve antiperspirantlar (ter önleyici) vücutta üretilen ter kokusunu bastırmak için kullanılan kozmetik ürünlerdir. Antiperspirant ürünler, cilt yüzeyine ulaşan teri engelleyerek kokuya neden olan bakterileri azaltmaktadır. Deodorantlar ise antimikrobiyal içerikleriyle vücut kokusunu önlemeye çalışmaktadır.
Özcan, “Tıpta hiperhidroz olarak geçen aşırı terlemeye karşı doğal yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Başta elma sirkesi olmak üzere, papatya, ısırganotu, ve ada çayıyla hazırlanan bitkisel karışımlar terleme soruna çözüm olabilir” dedi.
Güzel bir banyodan sonra yarım limon suyunu koltuk altlarınıza sürerek oluşacak ter kokusuna karşı şahane bir önlem almış olursunuz.
Bu önlemler; deodorant kullanma, sistemik antikolinerjik ilaçlar, iyontoforez ve botoks uygulaması şeklinde özetlenebilir. Botoks uygulamasında koltuk altı, avuç içi veya ayak tabanına oldukça küçük iğnelerle müdahale edilir. Bu sayede ter bezlerinde sinir iletisini etkili bir şekilde bloke ederek etkisini gösterir.
Özellikle yaz aylarında ter kokusuna ilişkin olarak doğal yöntemler arayışı içerisine girmekteyiz. Biz ter kokusuna yönelik en etkili çözümün kaya tuzu sabunu olduğunu düşünmekteyiz. Ancak burada yanlış anlaşılmaması adına bir konuya dikkat çekmek istiyoruz. Tuz sabunu teri önlemez, ter kokusunu önler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri