İntramüsküler uygulamada yetişkin bireylerde ventrogluteal bölge önerilirken, 3 yaş altı çocuklarda deltoid bölge ve öncelikli olarakta anterolateral bölge olarak da adlandırılan vastus lateralisi kullanımı önerilmektedir.
kas içi enjeksiyon yoluyla aşı uygulanan bir çocuk. Kas içi enjeksiyonlar için sıklıkla kullanılan bölgeler arasında Deltoid ve kalça kası bulunmaktadır. Bebeklerde ise uyluğun Vastus lateralis kası kas içi enjeksiyon için yaygın olarak kullanılır.
Aşılar koldan mı bacaktan mı yapılır? İki yaşına kadar bütün aşıların bacaktan, iki yaştan sonra koldan yapılması daha uygundur.
Çocuklarda ve bebeklerde enjeksiyon bölgesi;femur başından 4 parmak aşağı ve dizden 4 parmak yukarıda kalan alandır. Diğer bir teknikte ise femur başı ile diz kapağı arasında kalan bölge üç eşit parçaya bölünür ve ortada kalan alana enjeksiyon yapılır.
2) Adele (Kas) içine: Adale içine enjeksiyon, en fazla kalçadan yapılır. Bundan başka baldır veya kol kaslarına da iğne yapılabilir. Kalçadan iğne yapılacak en uygun yer şu şekilde tesbit edilir. İğne yapılacak şahsın kuyruk sokumundan sağ veya sol tarafa doğru ve omurgasına dik olarak bir çizgi çizilir.
İlgili 27 soru bulundu
IM enjeksiyon uygulanabilecek bölgeler ve kaslar: A- Dorsogluteal Bölge (Arka Kalça Bölgesi): Yetişkinlerde ve 3 yaş üzeri çocuklarda kullanılır ve daha çok erişkinlerde tercih edilir.
Yazımızda bahsettiğimiz üzere yanlış iğne yapıldığında ortaya çıkan belirtiler takip edilmelidir. Ağrı, yanma, şişlik, morarma, ateş, enfeksiyon ve solunum güçlüğü gibi belirtiler iğne yapıldıktan sonraki ilk bir iki saat içerisinde görülürse vakit kaybetmeden tıbbi yardım almalısınız.
kaba ete yapılan enjeksiyon kasın altındaki vücudumuzun en kalın siniri olan “siyatik siniri” etkiler. Hasta bunu enjeksiyon yapıldığı andaki müthiş bir ağrı ve elektrik çarpma hissi, sonrasında da ayağın üzerine basamayacak kadar ağrı ve hareket kısıtlılığı olarak tarif eder.
Kas içine enjeksiyonda en çok tercih edilen bölge kalçadır. Buna ilave olarak baldırlardan, uyluktan veya omuz (deltoid) kaslarından da iğne yapılabilir. Hastanın ağız yoluyla ilaç alamadığı zamanlarda ve ilacın çabuk tesir etmesi gerektiği anlarda uygulanır.
Adale içine enjeksiyon genel olarak kalçadan yapılır. Ayrıca baldır ya da kol kaslarına da iğne yapılabilir. Kalçadan yapılacak enjeksiyonda uygun yer tespiti için iğne yapılacak hastanın kuyruk sokumundan sağ ya da sol tarafa doğru ve omurgasına dik olarak bir çizgi çizilir.
Böylelikle iğne yapıldıktan 1-2 dakika sonra ağrı kesici etkisi oluşur fakat iltihabın azalması birkaç günü bulabilir.
Z tekniğinde enjeksiyon işleminden önce derinin laterale doğru kaydırılarak geri çekilmesi ve ilaç verildikten sonra geriye bırakılması işlemiyle ilacın SC dokuya geri sızması engellenir ve ağrıyı azaltır [38]. Z tekniği SC dokuyu tahriş eden ve boyayan ilaçların verilmesinde kullanılmakla birlikte, tüm IM ...
İntramusküler uygulamalarda uygun enjeksiyon bölgesinin seçimi kadar doğru tekniği kullanmak da önemlidir. Aynı zamanda, intramusküler enjeksiyon için enjeksiyon derinliği, iğne uzunluğu ve uygulama hızının doğru belirlenmesi gerekir.
Hastaya gevşemesi ve dikkatini başka yöne çekmek için derin bir nefes alması söylenir. Enjektör kullanılan elin baş ve işaret parmağı arasında tutulur. İğnenin açık ucu üstten görülebilecek şekilde, 90 derecelik açıyla ve hızla dokuya batırılır. İğne doku içindeyken enjektör kıpırdatmadan sabit tutulur.
İlacın kas dokusu içine bırakılması için dokuya giriş açısı 90 derece olmalıdır. Hastanın yaşı, klinik durumu, uygulanacak ilaç ve ilaç miktarı dikkate alınarak uygun olan enjeksiyon bölgesi seçilir. IM enjeksiyonlarda en güvenli ve en az ağrılı bölge ventrogluteal bölgedir.
Laterofemoral bölgede, enjeksiyon alanını belirlemek için büyük trokanter ile diz arasındaki femur, üç eşit parçaya bölünür. Ortada kalan parçanın 1/3'lük dış yan kısmı enjeksiyon alanıdır. Hasta veya yaralının enjeksiyon uygulanacak bölgesini, tamamen görülecek şekilde açılır.
Özellikle bu ilaçların farmakodinamik, farmakokinetik özellikleri ve SC enjeksiyon uygulamalarında uygulama hatala- rından kaynaklı komplikasyonlar görülebilmektedir. Hatalı SC enjeksiyon uygulamalarına bağlı olarak gelişen komplikasyonlar; bölgesel ağrı, ekimoz ya da hematom olarak belirtilmektedir.
Uygulamada cilt antiseptik bir solüsyonla temizlenir ve iğne bölgeye batırılarak kas içine ilaç enjeksiyonu yapılır. İlaç verilmesi bittikten sonra iğne çekilir ve bölge kuru pamukla ovulur. YAN ETKİLER Eğer girişim yapılırken kendinizi sıkmaz iseniz aşağıdaki yan etkilerin oluşma ihtimali çok azdır.
OKSAPAR'ı kesinlikle kas içine enjekte etmeyiniz. Kasta kanamaya neden olabilir.
Özellikle zayıf vücut yapılı hastalarda kalçadan yapılan enjeksiyonlarda bir komplikasyon olarak siyatik sinir zedelenmesi olabilir. Yapılacak tedavi zedelenmeyi onarıcı, dolaşımı canlandırıcı, ağrıları azaltıcı nitelikte olmalıdır.
Zaten iğneye bağlı sakatlanmaların birçok nedeni siyatiğe yapılan iğnedir. İğneler sinire denk gelir ise hem hastanın canı çok yanacaktır hem de sinirler zarar görecektir. Bunun yanı sıra iğnenin içeriğine göre ayakta felç dediğimiz, ayak bileğini aşağı ve yukarı oynatamama durumu gelişebilir.
Kalça bölgesinden baldıra, diz altından bacağın yan ve ön kısmına ve son olarak topuğa doğru hissedilebilir. Genellikle tek taraflı olan ağrı, genç erişkinlerde, ağır iş yapanlarda ve egzersiz yapmayan kişilerde daha sık görülür.
İşlemden çıktıktan hemen sonra ağrı azalır. Ağrının azalması uygulanan lokal anestezinin etkisidir ve yaklaşık 4-6 saat kadar sürer.
En çok merak edilen soruların başında gelen şırınga ile şırınga iğnesi beraber gönderilip gönderilmediğidir. Şırınga İğnesi Paslanır Mı? İğne şırınga arasında ki uzun süre ömürlülüğünün olup olamaması markasına göre de değişebilmektedir.
İlaç uygulanan enjeksiyon bölgesindeki aşırı hassasiyet de bireyin ağrı algılamasını arttırabilir (Mitchell 1998). Fizyolojik olarak bakıldığında kas içi enjeksiyon ağrısı; enjekte edilen ilacın kimyasal yapısından kaynaklanan lokal irritasyon sonucu gelişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri