Karın Nefesi: Karın nefesi uygulandığı zaman nefesi kontrol etmek için eller kaburga kafesinin bitiminde karnın üzerine koyulur. Nefes alırken karın şişirilir, diyafram iner ve hava akciğerlerin alt kısmına alınır. Böylece akciğerlerin alt kısmı hava ile dolar.
4 saniye boyunca burundan sessizce nefes alarak başlayın. Nefesinizi vermeden önce 7 saniye tutun. Nefes verirken, ağzınızla rüzgar sesi çıkaracak şekilde 8 saniye boyunca havayı dışa üfleyin. Ardından bunu 4 nefes döngüsü boyunca tekrarlayın.
Egzersiz NO:1 “Abdominal Nefesle Rahatlama”
Karnınızın üzerinde duran elinizin 6-7 santimetre kadar öne doğru gittiğinden, göğsünüzdeki elinizin hafifçe kıpırdadığından emin olun. Bu diyaframınızı kullandığınız anlamına gelecek. Ağzınızdan nefes verin. Bu döngüyü 10 dakika boyunca uygulayın.
Bu yüzden nefes ile aldığımız oksijeni kan yoluyla hücrelerimize gönderebilmemiz için derin nefes alıp biraz bekleyip uzunca nefesimizi bırakmalıyız. Doğru nefes almanın ilkeleri: Nefes burundan alınır burundan verilir. Alınan nefeste ciğerlerin tamamen dolduğu hissedilir.
Akciğerlere alınan nefesi diyaframa doğru göndermek, bu tekniğin en önemli kuralını oluşturur. Diyafram nefesi uygulamasında nefes alırken karnınız şişer, verirken ise karın bölgeniz içeri doğru çekilir.
İlgili 15 soru bulundu
En doğru nefes alma şekli, solunum esnasında diyaframınızdan faydalanmaktır. Diyafram nefesi almaya alıştığınızda derin nefes alamama sorunundan kurtularak kendinizi rahatlamış hissedebilirsiniz. Diyafram nefesi alırken karnınızdaki boşluğun genişlediğini hissedersiniz.
Yanlış Nefes Alışkanlığı Sağlığınıza Zarar Verir!
Her şeyden önce yanlış nefes alıp vermek, kalbin iş yükünü artırır. Bu da organlarımıza yeterince oksijen gitmemesine, kan basıncının hızlı şekilde yükselmesine ve nefes darlığına neden olur.
Sürekli ağızdan nefes almak diş etlerinin sürekli olarak havaya maruz kalmasına ve diş etlerinin kurumasına yol açabilir. Diş etleri kuruduğunda bakteri ve virüslere karşı direnci azalarak çeşitli diş eti problemleri ortaya çıkabilir.
Uyku apnesi
Soluduğunuz havayı dışarı attığınızda, akciğer tekrar büzüşür ve hava yüksek basınçla solunum yolları üzerinden burnunuzdan veya ağzınızdan dışarı çıkar. Tüm bu soluk alışverişi, sırt omuriliğindeki solunum merkezi tarafından çalıştırılır.
Karın Nefesi: Karın nefesi uygulandığı zaman nefesi kontrol etmek için eller kaburga kafesinin bitiminde karnın üzerine koyulur. Nefes alırken karın şişirilir, diyafram iner ve hava akciğerlerin alt kısmına alınır. Böylece akciğerlerin alt kısmı hava ile dolar.
Bu egzersizi, anlık stres ve anksiyeteyi azaltma, panik atağın kontrolü, uykusuzluğu giderme, konsantrasyonu arttırma durumları için kullanabilirsiniz. Koltuğa rahat bir pozisyonda oturun. Burnunuzdan 7 saniye boyunca nefes alın ve hazır olduğunuzda ağzınızdan 11 saniye boyunca nefesinizi verin.
Diyafram (Karın) Nefesi
Aynı zamanda pelvik tabanla olan işlevsel bağlantılarıyla da önemli bir postürel (duruş) kastır. Diyafram nefesinde, nefes alış boyunca aktif olarak karnı genişletirsiniz. Karnın genişlemesi, diyaframın kasılması ve aşağıya doğru karnın içindekilere bastırmasıyla gerçekleşir.
Düzenli ve doğru yapılan solunum ise, kalbin ritmini düzelterek kan basıncını kontrol altına alır, kan dolaşımı hızlanır, sindirimi kolaylaştırır, uykunuzu kaliteli kılar, stresle başa çıkmayı kolaylaştırır ve buna bağlı olarak ruhsal ve fiziksel zindelik verir.
Nefes İçin Egzersiz Türleri
Sağ elinizi göğsünüze koyun, sol elinizi karnınıza koyun ve burnunuzdan nefes alın. Burnunuzdan aldığınız nefesi dört saniyede almaya dikkat edin, aldığınız nefesi dört saniye tutun ve dört saniyede de nefesinizi ağzınızdan verin. Bunu yaparken içinizden saymanız yeterli olacaktır.
Çalışma, bir dakika içerisindeki 60 saniyede 60 nefes alma esasına dayanır. Bir saniyede alıp verilecek güçlü nefeslerin her biri derin ve hızlı olmalıdır. Başlarken ilk yirmi nefeste daha yavaş olmalı, fakat nefes alışverişlerinin bir bine bağlı ve hiç bekleme yapılmadan gerçekleştirilmesi gerekir.
Üstelik tedavi edilmezse yaşam kalitesini oldukça düşürmesinin yanı sıra yol açtığı sorunlar nedeniyle özellikle gece veya sabaha karşı ani ölümle bile sonuçlanabiliyor!
Ağız solunumu, yanlış bebek beslenmesi gibi fonksiyon bozukluklarına bağlı anomaliler de oluşabilmektedir. Özellikle ağız solunumu hem dişler hem de çene yüz iskeleti üzerinde kalıcı değişikliklere neden olabilmektedir.
İsmini dünyaya ABD'li doktor Andrew Weil'in çalışmaları ile duyuran 4 7 8 tekniği aslında antik bir nefes egzersizidir. 4 7 8 nefes paterni sayesinde vücutta oksijen artışı sağlamayı hedefler. Bir süre nefes tutmayı da içeren paternler ile vücuda ani oksijen girişi sağlar ve ciğer kapasitesini arttırmaya yardımcı olur.
Nefes verdikten sonra, nabzınızı 30 saniye sonra tekrar kontrol edin. Nefesinizi 40 saniyeden az bir süre tutabildiyseniz, solunum sisteminiz pek iyi değil demektir. Ortalama sonuç 40-49 saniye olmalıdır. Nefesinizi 50 saniyeden fazla tutabiliyorsanız gerçekten iyi durumdasınız.
Derin nefes egzersizi, solunum yoluyla daha fazla oksijen almanıza ve vücudunuzdaki toksinleri atmaya yardımcı olan bir solunum tekniğidir. Bu egzersiz, düzenli olarak uygulandığında stresi azaltabilir, zihninizi sakinleştirebilir, konsantrasyonu artırabilir ve genel olarak sağlığı iyileştirebilir.
Gece boyunca ağızdan nefes almak uyku kalitesinin düşmesine, horlamaya ve stresin artmasına neden olabilir. Ağızdan nefes almanın periodontal hastalıktan metabolik bozukluklara kadar tüm zararlı etkilerini gösteren çok sağlam bir bilimsel temel var.
Bir kişi sağlıklı bir oksijen-karbondioksit dengesini koruduğu sürece bu durum sorun değildir. Ancak insanlar aşırı iç çektiklerinde hiperventilasyon gibi vücutta kronik olarak düşük karbondioksit seviyelerine sahip olma riski taşırlar.
İnsanların çoğu kendilerini duygusal hissettiklerinde iç çekerler. Bilimsel bir tanım olarak iç çekme derin bir nefes alma anlamına gelmektedir. Bunun yanında vücut için bir sıfırlama olarak da görülür. Bu sıfırlama nefesi düzenler, kaslardaki gerginliği ve solunumdaki düzensizliği azaltır.
Oksijen yetersizliği ölümcül olabileceği gibi, karbondioksit fazlalığı da aynı oranda tehlikelidir. Bu atık madde akciğerlerden temizlenmediği zaman, karbondioksit birikmesi kanı asitli bir hale getirecek ve kas spazmları, yönünü kaybetme, hızlı kalp atışı ve nihayetinde ölüm baş gösterecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri