611 Hesap'ta satışla ilgili faturanın düzenlenip satışın gerçekleşmesinden sonra yapılan her türlü kasa ve miktar iskontoları yer alır. Kasa iskontosu, kredili satışlarda alıcının mal bedelini vadesinden önce ödemesi dolayısıyla, bu peşin ödeme karşılığında alıcıya belirli oranlarda indirim yapılmasıdır.
Satın Alma İskontosu
Örneğin 1.000 TL'ye alınan bir ticari malla ilgili satıcının 150 TL iskonto yaptığı öğrenildiğinde, satın alınan malın maliyeti 1.000 – 150 = 850 TL'ye düşecektir. Satın alma iskontoları, “153-Ticari Mallar” hesabının alacak tarafına kaydedilir.
612 Hesap İşleyişi
Satılan mal veya hizmet bedelinden yapılan indirim, bu hesabın borcuna karşılık, ilgili hesabın alacağına kaydedilir. Dönem sonunda 690 Dönem Karı veya Zararı Hesabına devredilir ve kapatılır.
Erken ödeme veya başka bir gerekçeyle alış sırasında değilde alıştan daha sonra yapılan indirimler alış iskontosu olarak değerlendirilir. Alış iskontosu ticari malların maliyetini azaltır. Alış iskontosu maliyet azalışına neden olduğu için Ticari Mallar Hesabı'nın alacağına kaydedilir.
Örnek verecek olursak, ürünün normal fiyatı 100 TL, indirim oranı %30 olsun. 100x%30=30 TL, bu fiyat yapılan indirimdir. 100-30=70 TL, ürünün indirimli fiyatıdır. Hızlı ve basit şekilde indirimli fiyatı bulmak için “liste fiyatı x (100-oran)/100” formülünü kullanarak sonuca ulaşabilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
611 Satış İskontoları Hesabı (-): Satışla ilgili faturanın düzenlenip, satışın gerçekleşmesinden sonra yapılan her türlü kasa ve miktar iskontoları bu hesapta izlenir.
Net satış hasılatına ulaşabilmek için brüt satışlardan indirilmesi gereken değerleri kapsar. Satıştan iadeler, satış Iskontoları ve diğer indirimler şeklinde bölümlenir. Gelen iadeler tekrar satılmak üzere reyona veya stok ambarına konulur. Satışların maliyeti hesaplanmamış olması durumudur.
600 YURT İÇİ SATIŞLAR HESABI
Bu hesap bir gelir hesabıdır ve gelir tablosunda yer alır, bilançoda yer almaz. 600 Yurt İçi Satışlar Hesabının İşleyişi: Satış yapıldığında hasılat tutarı bu hesaba alacak olarak kaydedilir. Dönem sonunda bu hesap borç kaydedilerek kapatılır ve 690 Dönem Kar veya Zararı Hesabına aktarılır.
Buna göre, satışlarda uygulanan iskontoların “611- Satış İskontoları” hesabında takip edilmesi ve iskonto öncesi satış bedelinin tam açıklama kavramı gereği brüt tutarının "60 Brüt Satışlar" hesap grubunda yer alan hesaplarda takip edilmesi gerekmektedir.
Bir ürünün fiyatı düşürüldüğünde ve satıldığında, indirim yapılmış demektir. İndirilen fiyat yüzde olarak ifade edildiğinde, buna indirim yüzdesi veya iskonto oranı denir. İndirim oranını hesaplamak için formül aşağıdaki şekildedir: İskonto (%) = (Liste fiyatı – Satış Fiyatı)/ Liste Fiyatı × 100.
610 Satıştan İadeler Hesabı, satılan ürünlerin iade edilen bölümlerindeki fatura tutarlarının izlenebildiği hesaptır. 191 İndirilecek KDV Hesabı, işletme tarafından, her türlü ürün ve hizmetin satın alınması sırasında satıcılara ödenen katma değer vergisinin izlenebildiği hesaptır.
612 Hesap İşleyişi
Sevk süresince satılan mallara ait sevk gideri, satın malın hatalı veya eksik olması, hasara uğraması nedeniyle yapılması zorunlu olan indirimler ile satış vergileri, KDV hariç fonlar vb. 612 numaralı hesapta gösterilir.
630- Giderler Hesabından oluşur. Bütçe ile ilgili olsun veya olmasın tahakkuk eden her türlü giderin izlenmesi için kullanılır. olarak izlenmesi için kullanılır. yansıtma hesabı çalıştırılır.
611 Hesap Nedir? 611 Hesap'ta satışla ilgili faturanın düzenlenip satışın gerçekleşmesinden sonra yapılan her türlü kasa ve miktar iskontoları yer alır.
Fatura içerisinde ıskonto yapmak istiyorsak mutlaka işlemin asıl bedelinin de yer alması gerekmektedir. Bir başka açıklama ile ; iskonto tutarının asıl bedelden indirilmesi suretiyle üzerinde mutabık kalınan iskonto sonrası bedele ulaşılması gerekmektedir.
B.
Bedelden indirim şeklinde yapılanlar dışında doğrudan bedelsiz mal verilmesi suretiyle yapılan iskontolar KDV' ye tabi bulunmaktadır. Doğrudan bedelsiz mal verilmesi şeklinde gerçekleştirilen ayni iskontolar, fatura ve benzeri belgelerde gösterilse dahi, KDV Kanununun 3/a maddesine göre KDV'ye tabi olacaktır.
Fatura, çek,senet gibi evrakları da para gibi düşünebilirsiniz. Yani firma müşterisine fatura kesiyorsa faturayı alan taraf müşteri olduğu için fatura kaydı sonucunda müşteri borçlanır.
Örneğin bir malın fiyatını 50 TL olarak hesaplayalım ve yapacağımız indirim oranı yüzde 10 olsun. 50'nin 10'da birini aldığımız zaman indirim miktarı 5 TL olarak çıkar ve siz ürününüzü iskontolu olarak 45 TL'ye satmış olursunuz.
610 satıştan iadeler hesabı, daha önce satılmış olan malların iade edilen bölümlerinden kalan fatura tutarlarının izlendiği hesaptır.
Olağan gelir ve karlar hesabı olarak adlandırılan 649 hesap, işletmenin esas faaliyeti dışında fakat olağan olarak kabul edilen faaliyetlerle ilgili olup olağan gelir ve karlar hesap grubundaki hesapların kapması dışında olan gelir ve karların takip edildiği hesaptır.
Dönem Kârı veya Zararı Hesabı olarak isimlendirilen 690 hesap veya 690 muhasebe kodu, işletmenin sonuç hesaplarında yer alan gelir ve gider hesaplarının aktarıldığı hesap olarak yer alır. Dönem sonunda 60 ve 68 nolu hesap gruplarında kalanlara ters kayıt yaptırılır ve 690 nolu Dönem Karı veya Zararı hesabına aktarılır.
679 DİĞER OLAĞANDIŞI GELİR ve KÂRLAR
İşletmenin ana faaliyet konusu dışında ve/veya arızî olarak elde edilen gelirlerin kaydı için kullanılır.
Giderlerin işlendiği hesaplara gider hesapları gelirlerin izlendiği hesaplara ise gelir hesapları denir. Bu hesapların tümüne genel olarak sonuç hesapları denilmektedir.
Diğer gelirler hesabı olarak adlandırılan 602 hesap, işletmenin korunması ve işletme zararlarını gidermek için, işletmenin ana faaliyetleri dışında kalan satışları için kullanılan muhasebe kodlu hesaba denir.
260 Hesap Nedir? 260 Haklar Hesabı'nda; işletmelerin patent ya da lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları izlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri