Bu hesap bir gider hesabıdır ve gelir tablosunda yer alır (-), bilançoda yer almaz. 620 Satılan Mamüller Maliyeti Hesabının İşleyişi: Satılan mamullerin maliyet tutarı bu hesaba ise borç kaydedilir, 152 Mamüller hesabına alacak olarak kaydedilir.
622- SATILAN HİZMET MALİYETİ (-)
Üretilen hizmetlerle ilgili olarak yapılan giderlerin kaydedildiği hesaptır. İşleyişi : Üretilen hizmetle ilgili giderler niteliklerine göre, dönem sonlarında "741- Hizmet Üretim Maliyeti Yansıtma Hesabı" alacağı ile, bu hesaba borç kaydedilir.
623 Diğer Satışların Maliyeti Hesabı: İşletmenin esas faaliyet konusu ile ilgili diğer satış gelirlerinin elde edilmesi için yapılan giderlerin kaydedildiği ve izlendiği hesaptır. 623 Diğer Satışların Maliyeti Hesabının İşleyişi: Hesaplanan satışların maliyeti bu hesabın borcuna kaydedilir.
Satılan malların maliyeti (SMM), bir şirkette satılan malların üretimine atfedilebilen doğrudan maliyetleri ifade eder. Bu meblağ, malın yaratılmasında kullanılan malzemelerin maliyetini ve malın üretilmesi için kullanılan doğrudan işgücü maliyetlerini içerir.
İlgili 39 soru bulundu
Satılan mamullerin maliyet tutarı 620 Satılan Mamüller Maliyeti Hesabı'na borç olarak kaydedilir, 152 Mamüller hesabına alacak olarak kaydedilir.
621 Satılan Ticari Mallar Maliyeti Hesabı'nda; herhangi bir değişikliğe tabi olmadan satılmak amacıyla alınan ticari mallar ve benzeri kalemlerin maliyetleri izlenir. Bir gider hesabı olan 621 hesap, gelir tablosunda yer alır (-) ve bilanço içinde yer almaz.
630- Giderler Hesabından oluşur. Bütçe ile ilgili olsun veya olmasın tahakkuk eden her türlü giderin izlenmesi için kullanılır.
659 Hesap, Diğer Olağan Gider ve Zararlar Hesabıdır. Bu hesap, diğer faaliyetlerden olağan gider ve zararlar hesap grubundaki hesapların kapsamına girmeyen, işletmenin esas faaliyeti haricinde ancak olağan sayılan çalışmalarıyla ilgili olarak meydana gelen gider ve zararlara ait hesaptır.
Diğer gelirler hesabı olarak adlandırılan 602 hesap, işletmenin korunması ve işletme zararlarını gidermek için, işletmenin ana faaliyetleri dışında kalan satışları için kullanılan muhasebe kodlu hesaba denir.
612 Hesap İşleyişi
Sevk süresince satılan mallara ait sevk gideri, satın malın hatalı veya eksik olması, hasara uğraması nedeniyle yapılması zorunlu olan indirimler ile satış vergileri, KDV hariç fonlar vb. 612 numaralı hesapta gösterilir.
632 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ
Dönem sonunda maliyet hesaplarından genel yönetim giderleri hesabında biriken tutarların gelir tablosuna aktarılması için kullanılır.
602 Nolu Hesap İşleyişi
602 hesap işleyişinde dönem içindeki faaliyetlerden doğan sübvansiyon, vergi iadesi, vade farkları vb. tutarların saptanır ilgili hesaba borç, bu hesaba alacak şeklinde kaydedilir.
Olağan gelir ve karlar hesabı olarak adlandırılan 649 hesap, işletmenin esas faaliyeti dışında fakat olağan olarak kabul edilen faaliyetlerle ilgili olup olağan gelir ve karlar hesap grubundaki hesapların kapması dışında olan gelir ve karların takip edildiği hesaptır.
610 Hesap İşleyişi
Malın belirli bir bölümünün veya tamamının iade edilmesi durumunda 610 hesabın borcuna karşılık, ilgili hesabın alacağına kaydedilmesi ile gerçekleşir. İlgili dönem sonunda ise 690 dönem karı veya zararı hesabına devredilir ve kapatılır.
710.
Üretimde kullanılmayan ve satılan ilk madde ve malzemenin maliyeti bu hesapta izlenmez. İşleyişi: Dönem içinde üretimde kullanılmak üzere ana ve yardımcı üretim yerlerinde ambardan çekilen direkt maddeler bu hesabın borcuna, "150- İlkmadde ve Malzeme Hesabı"nın alacağına kay dedilir.
656 hesap, aynı zamanda kambiyo zararı hesabı olarak da bilinir. 656 muhasebe kodu ile tanımlanan bu hesap yabancı paralı işlemlerde ortaya çıkan kur farkları ve yabancı paraya sahip satış zararları gibi giderlerin kaydedildiği hesaptır.
Bu yöntemde 659-Diğer Olağan Gider Ve Zararlar Hesabı” veya “689- Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar Hesabı” birer KKEG hesabı gibi kullanılır ve özel iletişim vergisi bu hesaplarda izlenir.
Tek düzen hesap planında duran varlıklar bölümünde yer alan ve boş olan 265 veya 266 hesabın Finansal Kiralama Konusu Kıymetler Hesabı olarak kullanılmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Bu hesap, kiracıların finansal kiralama yapanlara olan ve vadesi 1 yılı geçmeyen borçlarının izlendiği hesaptır.
660-KISA VADELİ BORÇLANMA GİDERLERİ 661-UZUN VADELİ BORÇLANMA GİDERLERİ 781-FİNANSMAN GİDERLERİ YANSITMA H. 2 000 3 000 5 000 Page 8 MALİYET HESAPLARI-7/A Seçeneği 751-ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GİDERLERİ YANSITMA H.
645.Menkul Kıymet Satış Karları
Menkul kıymet satış kârlarının izlendiği hesaptır. İşleyişi: Menkul kıymetler satıldığında, satış değeri ile maliyet değeri arasındaki olumlu fark bu hesaba alacak yazılır.
Örneğin 633- Amaca yönelik giderler hesabı, 603- Bağış ve Yardımlar hesabı genel hesap planında yer almayan ancak vakıfların günlük işlemlerinde en çok kullanılan hesap kalemleridir.
Oysa 689 No.lu hesap Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar Hesabı'dır. Bu hesaba yazılan giderler içerisinde KKEG bir gider olabileceği gibi, başka birçok hesap içerisinde de KKEG bir gider söz konusu olabilir.
Diğer gelir hesap kalemleri dışında kalan ve duran varlıkların satışlarından elde edilen karlar gibi olağan dışı gelir ve karların yer aldığı hesaba 679 hesap denir.
601 Yurtdışı Satışlar
alınacak olan toplam değerlerin izlendiği hesaptır. Satış gerçekleştiğinde hâsılat tutarı bu hesaba alacak kaydedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri