681 Önceki Dönem Gider ve Zararları Hesabı, Cari dönemden önceki döneme ait olan ve bu dönemlerin mali tablolarına hata yada unutulma nedeni ile yansıtılmayan veya sonradan ortaya çıkan tutarların gösterildiği hesaptır.
Konu: 681 Hesap kkeg'midir? İçinde bulunulan dönemden önceki dönemlere ait olan ancak hata veya unutulma nedeniyle yada henüz kesinleşmediği için ilgili yılda gider yazılarak mali tablolara intikal ettirilemeyen gider ve zararlar ortaya çıktıkları dönemde,681 nolu hesaba borç kaydedilirler.
681 hesap KKEG değildir. 681 hesap; Önceki Dönem Gider ve Zararı hesabıdır. Gider yazılma imkanı var iken neden KKEG olsun? Uygulamada, KKEG'ler çoğu kez 689 No.lu hesap kullanılmak sureti ile kayıtlara alınmaktadır.
Diğer olağan dışı gider ve zararlar hesabı olarak adlandırılan 689 hesap, diğer gider hesap kalemleri haricinde kalan duran varlıkların satışından dolayı oluşan zararlar gibi gider ve zararların yer aldığı hesaba denir.
Hesaplar 6 rakamı ile başlamış ise bu hesaplar gelir tablosu hesabıdır. 6 ile başlayan bir hesaba kayıt işlemeniz halinde bu kayıt gelir tablosuna gidecektir. Hesaplar 7 rakamı ile başlıyor ise bu hesap gider hesapları demektir. Son olarak 9 ile başlayan hesaplar ise nazım hesaplarıdır.
İlgili 17 soru bulundu
690 hesap işleyişinde işletmenin gelir hesapları ilgili hesabın alacağına, gider hesapları ise bu hesabın borcuna kaydedilir. Hesabın alacak kalanı vergiden önce vermesi dönem karını, borç kalanı vermesi ise 690 nolu hesabın zararını gösterir.
700.
Maliyet muhasebesinin genel muhasebeden ayrı izlendiği durumlarda maliyetlerle ilgili giderler genel muhasebe tarafından bu hesaba borç kaydedilir. İşleyişi: Maliyetle ilgili tüm giderler tahakkuk ettikçe bu hesaba borç, ilgili aktif ve pasif hesapla ra alacak kaydedilir.
679 nolu hesap, diğer gelir hesap kalemleri içerisinde bulunmayan ve duran varlık satışlarından doğan karlar gibi gelir ya da karların yer aldığı hesaba verilen isimdir.
612 Hesap İşleyişi
Sevk süresince satılan mallara ait sevk gideri, satın malın hatalı veya eksik olması, hasara uğraması nedeniyle yapılması zorunlu olan indirimler ile satış vergileri, KDV hariç fonlar vb. 612 numaralı hesapta gösterilir.
679 DİĞER OLAĞANDIŞI GELİR ve KÂRLAR
İşletmenin ana faaliyet konusu dışında ve/veya arızî olarak elde edilen gelirlerin kaydı için kullanılır.
681 Hesap İşleyişi Nasıldır? Yukarıda tanımlanan tarzda bir gider ortaya çıktığında hesabın borcuna kaydedilir. Dönem sonunda bu hesap 690 Dönem Kar veya Zararı Hesabına aktarılarak kapatılır.
Oysa 689 No.lu hesap Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar Hesabı'dır. Bu hesaba yazılan giderler içerisinde KKEG bir gider olabileceği gibi, başka birçok hesap içerisinde de KKEG bir gider söz konusu olabilir.
659 Hesap, Diğer Olağan Gider ve Zararlar Hesabıdır. Bu hesap, diğer faaliyetlerden olağan gider ve zararlar hesap grubundaki hesapların kapsamına girmeyen, işletmenin esas faaliyeti haricinde ancak olağan sayılan çalışmalarıyla ilgili olarak meydana gelen gider ve zararlara ait hesaptır.
Diğer gelirler hesabı olarak adlandırılan 602 hesap, işletmenin korunması ve işletme zararlarını gidermek için, işletmenin ana faaliyetleri dışında kalan satışları için kullanılan muhasebe kodlu hesaba denir.
658 Enflasyon Düzeltme Zaraları Hesabı: Enflasyon nedeni ile ortaya çıkan zaraların izlendiği hesaptır. 658 Enflasyon Düzeltme Zaraları Hesabının İşleyişi: Enflasyon düzeltme zaraları ortaya çıktığında hesabın borcuna kaydedilir. Dönem sonunda bu hesap 690 Dönem Kar veya Zararı Hesabına aktarılarak kapatılır.
İlgili mevzuatın hükümleri doğrultusunda hesaplanan vergi ve yasal sorumlulukların 691 nolu hesabın borcuna, 379 nolu dönem karı vergi ve diğer yasal yükümlülük karşılıkları hesabına ise alacak olarak kaydedilir. 691 hesap, 590 dönem karı ve zararı hesabıyla beraber kapatılarak 692 net karı veya zararı hesabına ...
612 Hesap İşleyişi
Satılan mal veya hizmet bedelinden yapılan indirim, bu hesabın borcuna karşılık, ilgili hesabın alacağına kaydedilir. Dönem sonunda 690 Dönem Karı veya Zararı Hesabına devredilir ve kapatılır.
Bu hesap, bir işletmenin mal ve hizmetlerinin müşterilere teslim edilmesi sırasında ortaya çıkan tüm giderleri takip etmek için kullanılır. Bu giderler arasında, pazarlama ve reklam harcamaları, satış personeli ücretleri, kargo ve nakliye maliyetleri gibi çeşitli kalemler yer alabilir.
260 Hesap Nedir? 260 Haklar Hesabı'nda; işletmelerin patent ya da lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları izlenir.
691 Hesap İşleyişi Nasıldır? 691 hesap işleyişi, dönem karı üzerinden söz konusu mevzuat yükümlülüklerine göre hesaplanan vergi ve yasal sorumlulukların bu hesabın borcunun alacağına kaydedilmesi ile gerçekleşir. Daha sonra, 691 muhasebe koduna sahip olan bu hesap, 590 hesap ile birlikte kapatılır.
329 Hesap İşleyişi
Diğer ticari borçlar hesabı olarak adlandırılan 329 hesap, 32 ticari borçlar hesap grubundaki kalemlerin dışında tutulan ticari borçların izlendiği hesaptır.
623- DİĞER SATIŞLARIN MALİYETİ (-)
İşletmenin esas faaliyet konusu ile ilgili diğer satış gelirlerinin elde edilmesi için yapılan giderlerin izlendiği hesaptır.
630- Giderler Hesabından oluşur. Bütçe ile ilgili olsun veya olmasın tahakkuk eden her türlü giderin izlenmesi için kullanılır. olarak izlenmesi için kullanılır. yansıtma hesabı çalıştırılır.
500 Sermaye Hesabı İşleyişi : Taahhüt edilen sermaye tutarı bu 500 Hesap Alacak, ödenmemiş sermaye hesabına veya ödeme araçlarına Borç Kaydedilir. Bu hesap alacak kalanı verir. Bu kalan işletmenin koyduğu sermayenin tutarını gösterir.
309 Diğer Mali Borçlar Hesabı: Yukarıdaki hesap kalemlerinin hiç birinin kapsamına alınmayan mali borçların izlendiği hesaptır. 309 Diğer Mali Borçlar Hesabının İşleyişi: Bu hesaba, borcun doğması halinde alacak kaydedilir, ödenmesi halinde borç kaydedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri