689 hesap, diğer gider hesap kalemlerinin dışına yer alan varlık satışlarının sonucu ortaya çıkan zararların yanı sıra giderlerin de yer aldığı hesap türüdür.
Diğer olağan dışı gider ve zararlar hesabı olarak adlandırılan 689 hesap, diğer gider hesap kalemleri haricinde kalan duran varlıkların satışından dolayı oluşan zararlar gibi gider ve zararların yer aldığı hesaba denir.
689 Diğer Olağan Dışı Gider ve Zaralar Hesabı: Diğer gider hesap kalemleri dışında kalan duran varlık satışlarından ortaya çıkan zararlar gibi gider ve zararların yer aldığı hesaptır. 689 Diğer Olağan Dışı Gider ve Zaralar Hesabının İşleyişi: Böyle bir gider ortaya çıktığında hesabın borcuna kaydedilir.
Gelir Vergisi mükelleflerinde “131 ORTAKLARDAN ALACAKLAR” hesabına borç kaydedilerek, Kurumlar Vergisi mükelleflerinde ise “689 DİĞER OLAĞANDIŞI GİDER VE ZARARLAR” hesabına borç kaydedilerek kapatılır.
Şimdi dikkat edecek olursak, vergi gecikme zammını 689 hesapta kaydettik. Bir işletmenin tahakkuk eden vergisini prensip olarak zamanında ödeyeceğini varsayarız. Ancak, ekonomik sıkıntılar sebebiyle işletmeler zaman zaman ödemelerini aksatmakta, bu da gecikmeli duruma düşmelerine neden olmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Vaktinde tahakkuk edilmemiş olan vergi için gecikme faizi de oluşturulur. Vilayet hususi idarelerine ya da belediyelere ait harç, vergi, vergi cezası, ceza tahkik ve takipleri için ödenmesi gereken muhakeme masrafı ve para cezası gibi kamu borçları ve devlete ait borç türleri için gecikme zammı uygulanır.
Gecikme Zammı : Amme alacağının ödeme müttedi içinde ödenmeyen kısmına her ay için % oranı, ay kesrine ise günlük uygulanan zamdır. Gecikme zammında günlük oran Aylık Oran / 30 şeklinde bulunur. Burada virgülden sonra 6 hane dikkate alınır.
679 Hesap Hangi Durumlarda Kullanılır? 679 nolu hesabın kullanım alanları arasında işletmenin ana faaliyet konusu dışında ya da arızi olarak elde edilen gelirlerin kullanılması yer alır. Bu hesap aynı zamanda diğer olağan dışı gelir ve karlar hesabı olarak da bilinir.
679 DİĞER OLAĞANDIŞI GELİR ve KÂRLAR
İşletmenin ana faaliyet konusu dışında ve/veya arızî olarak elde edilen gelirlerin kaydı için kullanılır.
689 Hesap İşleyişi
Söz konusu giderlerin ortaya çıkması durumunda bu giderlerin, hesabın borcuna kaydedilmesi gerekir. Dönem sonunda ise söz konusu hesap 690 hesap yani dönem kar ya da zararı hesabına aktarılarak kapatılır.
Kanunen kabul edilmeyen giderler (KKEG), vergi matrahının tespitinde gayrisafi kazançtan indirilemeyecek giderlerdir. Yani, ticari kazancın veya kurum kazancının tespitinde vergi kanunlarının indirilmesine müsaade etmedikleri ödemeler, vergi uygulamasında "Kanunen Kabul Edilmeyen Gider" olarak adlandırılmaktadır.
Dönem sonunda öncelikle küsürat bakiyesi veren hesaplar 689 (KKEG) ve 679 hesap ile kapatılır.
679 muhasebe kodu olarak bilinen 679 hesap işleyişi bir gelirin ortaya çıkması durumunda hesabın alacağına kaydedilmesi ve ilgili dönem sonunda 690 dönem kar ya da zarar hesabına aktarılarak kapatılır.
Olağan gelir ve karlar hesabı olarak adlandırılan 649 hesap, işletmenin esas faaliyeti dışında fakat olağan olarak kabul edilen faaliyetlerle ilgili olup olağan gelir ve karlar hesap grubundaki hesapların kapması dışında olan gelir ve karların takip edildiği hesaptır.
Diğer gelirler hesabı olarak adlandırılan 602 hesap, işletmenin korunması ve işletme zararlarını gidermek için, işletmenin ana faaliyetleri dışında kalan satışları için kullanılan muhasebe kodlu hesaba denir.
Uygulamada, KKEG'ler çoğu kez 689 No.lu hesap kullanılmak sureti ile kayıtlara alınmaktadır. Oysa 689 No.lu hesap Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar Hesabı'dır. Bu hesaba yazılan giderler içerisinde KKEG bir gider olabileceği gibi, başka birçok hesap içerisinde de KKEG bir gider söz konusu olabilir.
Gelir vergisi dahil olmak üzere şahsi vergiler, vergi ve cezalar. Ayrıca faiz ve gecikme zamları gider olarak kabul edilmez. Tütün, alkol, alkollü içki reklam ve ilanları için ödenen para gider olarak kabul edilmez. Vergi cezaları.
Örneğin yasal şartların yerine getirilmemesi nedeniyle karşılık ayrılamayan bilançodaki bir alacağın KKEG şeklinde gidere atılması, matrahı ve/veya hesaplanan kurumlar vergisini artırmaz. Çünkü bu tutar gelir tablosunda dikkate alındığı için, ticari karı azaltır fakat KKEG olarak mali kara yani matraha eklenir.
Örneğin satış işleminin peşin olması durumunda “100 Kasa”, müşteriden çek/senet alındığında “101 Alınan Çekler / 121 Alacak Senetleri”, kredili satışlarda “120 Alıcılar”, kredi kartı karşılığında yapılan satışlarda ise “108 Diğer Hazır Değerler” veya “127 Diğer Ticari Alacaklar” hesabı kullanılabilir.
630- Giderler Hesabından oluşur. Bütçe ile ilgili olsun veya olmasın tahakkuk eden her türlü giderin izlenmesi için kullanılır.
681 Önceki Dönem Gider ve Zararları Hesabı, Cari dönemden önceki döneme ait olan ve bu dönemlerin mali tablolarına hata yada unutulma nedeni ile yansıtılmayan veya sonradan ortaya çıkan tutarların gösterildiği hesaptır.
21 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan; Cumhurbaşkanı Kararı ile gecikme zammı oranı aylık %2,5 olarak yeniden belirlenmiştir. Yasal düzenleme gereği, gecikme zammı oranının değişmesiyle birlikte, gecikme faizi oranı ve pişmanlık zammı oranı da %2,5 olmuştur.
Gecikme zammı oranının aylık %1,6 olarak yeniden belirlendiği Cumhurbaşkanı Kararı yürürlüğe girmiştir. Yasal düzenlemeden dolayı, gecikme zammı oranının değişmesiyle birlikte, gecikme faizi oranı ve pişmanlık zammı oranı da %1,6 olarak değişmiştir.
Gecikme zammı, amme alacaklarının süresinde ödenmemesi durumunda uygulanan mali bir zamdır. Gecikme faizi ise gecikme zammından farklı olarak zamanında tahakkuk etmemiş bir vergiye ilişkin olarak ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri