Dönem Kârı veya Zararı Hesabı olarak isimlendirilen 690 hesap veya 690 muhasebe kodu, işletmenin sonuç hesaplarında yer alan gelir ve gider hesaplarının aktarıldığı hesap olarak yer alır. Dönem sonunda 60 ve 68 nolu hesap gruplarında kalanlara ters kayıt yaptırılır ve 690 nolu Dönem Karı veya Zararı hesabına aktarılır.
692 Hesap İşleyişi
Vergiden sonraki Net Dönem Kârı Hesabın alacağına, Net Dönem zararı ise borcuna kaydedilir. 692 Dönem Net Kârı veya Zararı Hesabı, dönem sonlarında 590 hesaba devredilerek kapatılır.
Muhasebe kodlarından dönem karı veya zararı olarak adlandırılan 690 numaralı hesap hakkında merak edilen tüm soruların cevabını içeriğimizde bulabilirsiniz… Dönem karı veya zararı olarak adlandırılan 690 hesap, dönem sonunda işletmenin sonuç hesaplarında yer alan gelir ve gider hesaplarının transfer edildiği hesaptır.
İlgili mevzuatın hükümleri doğrultusunda hesaplanan vergi ve yasal sorumlulukların 691 nolu hesabın borcuna, 379 nolu dönem karı vergi ve diğer yasal yükümlülük karşılıkları hesabına ise alacak olarak kaydedilir. 691 hesap, 590 dönem karı ve zararı hesabıyla beraber kapatılarak 692 net karı veya zararı hesabına ...
590 Dönem Net Kârı Hesabı: İşletmenin faaliyet dönemine ilişkin vergi sonrası net kâr tutarının izlendiği hesaptır. 590 Dönem Net Kârı Hesabının İşleyişi: Sonuç hesaplarında yer alan 692 Dönem Net Kârı veya Zararı Hesabı'ndan aktarılan tutarlar bu hesaba alacak olarak kaydedilir.
İlgili 22 soru bulundu
690 Nolu Hesap Ne için Kullanılır? 690 nolu hesap, işletmenin faaliyet dönemine ait gelirleri ve giderleri ile indirim iade, iskontolar hesaplarının karşılaştırılarak ilgili hesabın dönem net kârı veya zararının elde edilmesi için kullanılır.
689 hesap, diğer gider hesap kalemlerinin dışına yer alan varlık satışlarının sonucu ortaya çıkan zararların yanı sıra giderlerin de yer aldığı hesap türüdür.
770 Hesap Nedir? İşletmelerin yönetim fonksiyonları, organizasyon ve kadro kuruluşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin vb. giderleri, 770 Genel Yönetim Giderleri Hesabı'nda izlenir.
258 hesap, yapılmakta olan yatırımlar hesabı olarak da adlandırılır. İşletmelerde yapımı süren ve yapımları tamamlandığında ilgili bütçenin duran varlık hesabına aktarılacak olan her türlü araç gerecin yanı sıra işçilik ve giderlerin izlendiği hesaptır.
Yeni yılın ilk günü yapılması gereken kaydı yazınız. Önceki döneme ait zarar yeni yılın ilk günü 580 GEÇMİŞ YILLAR ZARARLARI (-) hesabına aktarılır.
Dönem Net Kârı Hesabı olarak adlandırılan 590 hesap veya 590 muhasebe kodu, şirketin faaliyet döneminde ortaya çıkan kârın izlenmesi için kullanılan hesap olarak tanımlanır.
659 Hesap, Diğer Olağan Gider ve Zararlar Hesabıdır. Bu hesap, diğer faaliyetlerden olağan gider ve zararlar hesap grubundaki hesapların kapsamına girmeyen, işletmenin esas faaliyeti haricinde ancak olağan sayılan çalışmalarıyla ilgili olarak meydana gelen gider ve zararlara ait hesaptır.
690 Dönem Kârı veya Zararı Hesabı: Dönem sonlarında, sonuç hesaplarında yer alan gelir ve gider hesaplarının aktarıldığı hesaptır. 690 Dönem Kârı veya Zararı Hesabının İşleyişi: Gelir hesapları bu hesabın alacağına, gider hesapları borcuna kaydedilir. Hesabın kalanı vergiden önceki dönem kârı veya zararını gösterir.
Diğer gelirler hesabı olarak adlandırılan 602 hesap, işletmenin korunması ve işletme zararlarını gidermek için, işletmenin ana faaliyetleri dışında kalan satışları için kullanılan muhasebe kodlu hesaba denir.
260 Hesap Nedir? 260 Haklar Hesabı'nda; işletmelerin patent ya da lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları izlenir.
730- Genel Üretim Giderleri: Üretimle ilgili ancak doğrudan yansıtılması mümkün olmayan, amortisman, kira, işletme malzemesi, yardımcı madde ve malzemeler, endirekt işçilikler, elektrik, su gibi giderlerin izlendiği hesaplardır. Bu giderlerin tamamının mamul maliyetlerine aktarılması zorunludur.
Diğer ticari borçlar grubunda yer alan 329 hesap veya 329 muhasebe kodu, 32 Ticari Borçlar hesap grubundaki hesap kalemlerinin kapsamı dışında kalan ticari borçların izlendiği hesap olarak tanımlanır.
Üretim için konulan tüm makineler, tesis ve cihazlar 253 muhasebe kodu ile işlem yapılan bu hesapta izlenir. Aynı zamanda, üretim amacı ile kullanılan taşıma gereçlerinin izlendiği hesap olarak da bilinir.
770. Genel Yönetim Giderleri: Bir işletmenin yönetim fonksiyonları, işletme politikasının tayini, organizasyon ve kadro kuru luşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin gi derleri bu hesaba borç kaydedilir.
660-KISA VADELİ BORÇLANMA GİDERLERİ 661-UZUN VADELİ BORÇLANMA GİDERLERİ 781-FİNANSMAN GİDERLERİ YANSITMA H. 2 000 3 000 5 000 Page 8 MALİYET HESAPLARI-7/A Seçeneği 751-ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GİDERLERİ YANSITMA H.
710- Direkt İlkmadde ve Malzeme Giderleri Hs. 711- Direkt İlkmadde ve Malzeme Giderleri Yns.Hs. Bir mal veya hizmetin üretim maliyetine doğrudan doğruya verilebilen işçilik giderleri ile ilgili gider, yansıtma ve fark hesapları bu grupta yer alır.
Hizmet işletmelerinde oluşan ilk madde malzeme, işçilik ve genel hizmet maliyetlerin tümü ise 740 Hizmet üretim maliyetleri hesabına kaydedilir.
760 Hesap İşleyişi
Ürünün stoklara verildiği ve hizmetin tamamlandığı andan itibaren bu mal ve hizmetlerin alıcılara teslimine kadar yapılan giderler 760 Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri Hesabı'na borç kaydedilir.
679 nolu hesap, diğer gelir hesap kalemleri içerisinde bulunmayan ve duran varlık satışlarından doğan karlar gibi gelir ya da karların yer aldığı hesaba verilen isimdir.
Genel üretim giderleri hesabı olarak isimlendirilen 730 hesap veya 730 muhasebe kodunda işletmelerin giderleri üretim ve hizmet maliyeti ile ilgili bir gider niteliği taşımalı ve dağıtım yoluyla üretim ve hizmet maliyetlerine yansıtılabilir nitelikte olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri